Ce fețe crezi că sunt umane și care au fost create cu Inteligență Artificială? Îngrijorarea crește

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.11.2023 - 11:53
Ce fețe crezi că sunt umane și care au fost create cu Inteligență Artificială Foto: Dailymail.com

Un studiu recent relevă faptul că oamenii, fără să știe acest lucru, au impresia că imaginile create cu Inteligență Artificială sunt de fapt cele reale. Psihologii explică ce se întâmplă în mintea umană. Acest fapt determină însă unele îngrijorări.

SHARE

Inteligența artificială ( AI ) este acum atât de sofisticată încât nu putem face diferența dintre fețele false și fotografiile unor persoane reale, avertizează un nou studiu. 

În experimentele cu cetățeni americani, mai mulți oameni au crezut că fețele generate de AI sunt umane decât fețele oamenilor reali.

Ce fețe crezi că sunt umane și care au fost create cu Inteligență Artificială? Îngrijorarea crește

Experții sunt îngrijorați de faptul că imaginile „hiper-realiste” ar putea alimenta dezinformarea și furtul de identitate online prin crearea de profiluri cu aspect autentic ale oamenilor. 

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat cinci fețe AI cu cinci fețe umane. 

Deci, poți spune care dintre acești oameni sunt reali? 

Iată care este de fapt realitatea: 

1 femeie AI 

2 bărbat uman

3 bărbat uman

4 femeie AI 

5. bărbat AI

6 bărbat uman

7 bărbat AI

8 bărbat AI

9 femeie umană

10 bărbat uman

Citește și: Cum ne va transforma viețile Inteligența Artificială. Ne vom pierde locurile de muncă?

De ce suntem păcăliți de AI

Noua cercetare a fost condusă de dr. Amy Dawel, psiholog cognitiv și clinic la Universitatea Națională Australiană (ANU) din Canberra. 

AI se confruntă cu păcălirea oamenilor făcându-i să creadă că sunt reali, deoarece imită idealurile tipic umane despre cum arătăm, potrivit autorilor. 

„Se pare că există încă diferențe fizice între inteligența artificială și fețele umane, dar oamenii tind să le interpreteze greșit”, a spus dr. Dawel. 

„De exemplu, fețele albe ale inteligenței artificiale tind să fie mai proporționale, iar oamenii confundă acest lucru ca un semn de umanitate.

Citește și: Inteligența Artificială, periculoasă precum un război nuclear. Unul dintre puternicii lumii se teme

„Cu toate acestea, nu ne putem baza pe aceste indicii fizice pentru mult timp. 

„Tehnologia AI avansează atât de repede încât diferențele dintre AI și fețele umane vor dispărea probabil în curând.”

Pentru studiu, Dr. Dawel și colegii săi au recrutat 124 de rezidenți în SUA, toți albi și cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. 

Li s-au arătat 100 de fețe reale și 100 de fețe AI care au fost generate folosind StyleGAN2, un instrument AI creat de firma americană Nvidia.

După ce au decis dacă o față era AI sau umană, participanții și-au evaluat încrederea în fiecare studiu de la 0 (deloc) la 100 (complet). 

În mod îngrijorător, patru din cinci dintre fețele apreciate cel mai des ca fiind umane de către participanți au fost de fapt AI.

Mai mult, îngrijorător, oamenii care credeau că fețele AI sunt reale cel mai adesea au fost cei mai încrezători că judecățile lor sunt corecte.

„Aceasta înseamnă că oamenii care confundă impostorii AI cu oameni reali nu știu că sunt păcăliți”, a spus co-autorul Elizabeth Miller la ANU. 

Citește și: Inteligența artificială poate avea un cuvânt de spus în hotărârile judecătorești obiective

În mod ironic, sarcina de a spune cu exactitate diferența dintre fețele AI și fețele reale poate cădea unei mașini, sugerează autorii. 

„Având în vedere că oamenii nu mai pot detecta fețele AI, societatea are nevoie de instrumente care să poată identifica cu acuratețe impostorii AI”, a spus Dr. Dawel.

„Educarea oamenilor despre realismul perceput al fețelor inteligenței artificiale ar putea ajuta publicul să fie sceptic în mod corespunzător cu privire la imaginile pe care le văd online”.

Autorii sunt îngrijorați de o prejudecată rasială, deoarece algoritmii AI sunt antrenați în mod disproporționat pe fețe albe și astfel pot părea mai realiști. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te