Aici este „creuzetul vieții” pe Pământ, descoperit în structurile de rocă vechi de 3,5 miliarde de ani sunt unul dintre cele mai vechi semne de viață de pe Pământ.
Un nou studiu arată că unele dintre cele mai vechi creuzete de viață de pe Pământ au fost găsite în roci stratificate din Formațiunea Dresser din Australia de Vest.
Aici este „creuzetul vieții” pe Pământ
Fosilele în cauză sunt stromatoliți, care sunt roci stratificate formate din deșeurile microbilor care produc hrana din lumina soarelui, prin activitatea cianobacteriilor (alge albastre-verzi sau), capabile de fotosinteză.
Oamenii de știință sunt de acord că cei mai vechi stromatoliți au fost fabricați de organisme vii în urmă cu 3,43 miliarde de ani.
Cu toate acestea, există și alți stromatoliți care sunt și mai vechi, ca stromatoliții găsiți în rocile din Groenlanda ce au o vechime de 3,7 miliarde de ani și microfosilele din Canada ce ar putea avea o vechime de până la 4,29 miliarde de ani.
Dar, după miliarde de ani, toate urmele de materie organică au fost spălate de pe acești stromatoliți mai vechi, ceea ce naște întrebarea dacă au fost cu adevărat făcute de microbi sau dacă au fost făcute printr-un alt proces geologic.
Cercetarea a fost condusă de Keyron Hickman-Lewis, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Acesta a declarat că a găsit anumite microstructuri specifice în straturi ale acestor roci, „ce sunt semne clare ale proceselor biologice”.
Viața pe Marte, în același fel
Hickman-Lewis a declarat pentru Live Science că rezultatele ar putea schimba modul în care căutăm viața pe Marte, potrivit archaeologynewsnetwork.com.
Oxidul de fier acoperă stromatoliții din Formațiunea Dresser.
Acest lucru se datorează faptului că fierul reacționează cu oxigenul din aer pentru a produce oxid de fier.
Suprafața planetei Marte este, de asemenea, oxidată, ceea ce îi conferă o culoare portocalie ruginită.
Hickman-Lewis a spus că rocile de pe Marte ar putea avea aceleași structuri lăsate de viața antică marțiană.
Citește și: Primăria care închiriază locuri de parcare lângă o clădire ce stă să cadă. „Am pus indicatoare”
VIDEO „Orășelul veverițelor”. Ce „job”-uri preferate au micile creaturi
Hickman-Lewis și echipa sa au studiat stromatoliții din Australia de Vest, descoperiți pentru prima dată în 2000 de Frances Westall de la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța.
Echipa lui Hickman-Lewis a folosit diferite metode de imagistică 2D și 3D de înaltă rezoluție pentru a privi îndeaproape straturile stromatolitului.
Forma de cupolă, semn al fotosintezei
Ceea ce au văzut le-a dat un indiciu despre cât de „dezordonată și minunată este creșterea biologică”.
Cercetătorii au descoperit straturi care nu aveau toate aceeași înălțime. Ei au văzut, de asemenea, forme mici de cupolă, care sunt semne ale fotosintezei, deoarece microbii care primesc cel mai mult soare vor crește mai repede decât cei care nu primesc atât de mult soare.
Ei au văzut, de asemenea, structurile columnare tipice ale stromatoliților moderni, care încă pot fi găsiți în câteva locuri din lume.