VIDEO JO de la Paris, deschise de Nadia Comăneci, Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.07.2024 - 09:02
JO de la Paris, deschise de Nadia Comăneci, Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis - Foto: Profimedia Images

Jocurile Olimpice de la Paris au început oficial cu o ceremonie fără precedent organizată în inima „orașului luminilor”. Iar Nadia Comăneci, prima gimnastă de 10 din lume, Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis s-au numărat printre surprizele evenimentului.

SHARE

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri seara a fost un spectacol total. A început cu intrarea în scenă a fostului mare fotbalist francez Zinedine Zidane purtând torţa olimpică și a continuat cu mai multe momente surpriză care au încântat publicul.

Citește și: VIDEO Parisul, transformat într-un imens stadion cu ocazia Jocurilor Olimpice. Multe inovații

JO de la Paris, deschise de Nadia Comăneci, Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis

Organizatorii au avut câteva surprize pentru iubitorii sportului, dar şi pentru cei ai muzicii. Nadia Comăneci a purtat torţa alături de Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis, iar publicul din întreaga lume a fost încântat să le asculte pe Lady Gaga şi Celine Dion.

Zinedine Zidane a fost cel care i-a înmânat torţa olimpică tenismanului spaniol Rafael Nadal, aflat în pragul retragerii din activitate. Nadal, dublu campion olimpic, a pornit apoi cu o ambarcaţiune în care au mai purtat torţa Serena Williams, Carl Lewis şi Nadia Comăneci.

Citește și: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. 7.000 de sportivi au ”defilat” pe Sena

Fosta jucătoare franceză de tenis Amélie Mauresmo a primit torţa olimpică la mal, actuala directoare a turneului de la Roland Garros înmânând-o apoi fostului baschetbalist Tony Parker, care a purtat-o în dreptul Muzeului Luvru.

Flacăra olimpică a trecut şi pe la alţi foşti mari sportivi francezi, olimpici şi paralimpici, ultimii purtători ai torţei fiind judoka Teddy Riner şi fosta atletă Marie-Jose Perec, care au aprins vasul olimpic, aflat în Grădinile Tuileries. 

Team Romania a defilat avându-i pe Ionela şi Marius Cozmiuc purtători de drapel.

La evenimentul de la Paris a mai ieşit în evidenţă un român. Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Naţională a Franţei la interpretarea imnului olimpic, relatează News.ro.

Moment emoționant. Céline Dion a „uitat” de boală și a cântat „Imnul iubirii”

La un an şi jumătate după ce cântăreaţa canadiană s-a retras din angajamentele publice din cauza sindromului Stiff Person, o afecţiune neurologică care provoacă spasme musculare, legendara cântăreaţă Céline Dion a urcat din nou pe scenă la Paris. 

Citește și: România a rămas cu 106 sportivi la JO de la Paris. O atletă, exclusă pentru dopaj. Ce a luat

Ea a interpretat celebra piesă a lui Édith Piaf, Hymne à l'amour (Imnul iubirii), scrisă pentru iubirea vieţii sale, boxerul Marcel Cerdan, care a murit într-un accident de avion la doar o lună după ce a fost interpretată piesa pentru prima dată.

Jocurile Olimpice de la Paris se desfăşoară în intervalul 26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice au loc în perioada 28 august-8 septembrie.

În cele 19 zile ale competiţiei olimpice se vor desfăşura 329 de probe sportive. Un număr de 20.000 de jurnalişti sunt acreditaţi pentru a relata din cele 35 de locaţii dedicate ale competiţiei olimpice, iar 45.000 de voluntari s-au angajat să se implice pentru a sprijini buna desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te