VIDEO Ce a făcut fotbalistul Mihai Neșu pentru a putea mânca singur la 10 ani de la accident

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.01.2021 - 23:07
Mihai Neșu Foto: captură Facebook

În mai 2011, fotbalistul Mihai Neșu a suferit o fractură cervicală la un antrenament în Olanda după ce un coleg de echipă a căzut pste el. Inițial i s-au dat puține șanse de a se mișca. Însă el are o voință puternică și reușește să facă progrese pas cu pas.

SHARE

De curând, fostul jucător, ajuns acum la 37 de ani, a reușit să mănânce singur.

"Bucurie mare! Mihai Neșu mănâncă singur cina la aproape 10 ani după accident! După cum observați, Mihai este ajutat de niște ustensile speciale, dar independența primită astfel e foarte importantă! Slavă lui Dumnezeu!", a fost mesajul postat pe Facebook de "Mihai Neșu Foundation", un ONG fondat de fotbalist pentru susținerea copiilor cu dizabilități neuromotorii.

La 10 mai 2011, la un antrenament al celor de la Utrecht (Olanda), Neşu a suferit o o fractură la vertebrele cervicale, după ce, după un banal duel aerian, un coleg a căzut peste el. De atunci, Neşu a rămas, parţial, paralizat. 

Iar de atunci a început un proces lung de recuperare. Medicii îi dădeau șanse foarte mici să se mai miște vreodată. Acum, Mihai Neșu este într-un scaun cu rotile, își poate folosi parțial mâna dreaptă și poate mișca alte părți ale corpului.

Citește și

Vaccinul care ar crea imunitate pentru 17 ani la COVID este deja în studii clinice în Germania

Programul lui Mihai Neșu

Într-un interviu pentru Digisport, Mihai Neșu a povestit care este programul său de recuperare:

"De 4 ani, am cam acelaşi program, aşa că sunt într-un cantonament continuu. În ultima lună am început şi cu două antrenamente pe zi. De dimineaţa până la masa de prânz trebuie să fac cu o bicicletă care mişcă mâinile şi picioarele.  

Trebuie să fac cam jumătate de oră mâini şi jumătate de oră picioare. După aia, încă vreun sfert de oră, pe un touch screen, trebuie să fac, ca la şcoală, cerculeţe, beţigaşe, cu mâna pe care o pot mişca mai bine.   

După masa de prânz, am kinoterapie la fundaţie, cam o oră şi jumătate-două ore pe zi. Eu mişc ce pot să mişc cu mâinile şi terapeuta mea îmi mişcă picioarele şi îmi mai face masaj acolo unde mai am contracturi.   

De doi ani am o cană adaptată, pe care o pot lua în poziţia asta, o pot lua de pe masă şi pot să beau apă cu ea, dacă e cam pe jumătate, dacă nu e prea grea, şi apoi pot să o pun înapoi. Ăsta e un progres mare. Şi acum încercăm să întărim mâna cât se poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot să beau cu cana plină.   

Dar sunt mulţumit de cum evoluează. Cu băţul ăsta scriu pe Whatsapp. Mă mişc repede, de aia am atâtea contracturi la muşchii de la ceafă, de la spate, la muşchii de sus. De la cât folosesc băţul. Dar am terapeuţi buni, care au grijă de mine".

Din dorinţa de a-i ajuta pe alţi oameni cu probleme, în 2015, fostul sportiv a înfiinţat Centrul Sfântul Nectarie în Oradea, cu sediul la parterul unui bloc din Cantemir, unde ajung zilnic zeci de copii cu dizabilităţi neuro-motorii care fac terapii împreună cu mai mulți kinetoterapeuți. 

Citește și

Trei pași pe care trebuie să-i faci de la 1 ianuarie ca să nu plătești mai mult curentul

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.