Un român, calificat la curse pe velodrom, la Campionatul Mondial. În România nu există velodrom

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.10.2022 - 15:13
Daniel Crista / Foto: Daniel Crista - Cyclist

Dacă David Popovici a bătut recordurile la natație deși în România există doar un bazin olimpic omologat, ciclistul român Daniel Crista s-a calificat la curse pe velodrom la Campionatul Mondial deși nu are unde să se antreneze în țară.

SHARE

Ciclistul Daniel Crista, un sportiv de înaltă perfomanță care aleargă la curse de velodrom în culorile României chiar dacă în țara sa nu are unde să se antreneze, neexistând niciun velodrom, s-a calificat la Campionatul Mondial. 

„Particip la al doilea Campionat Mondial din viața mea. Ce experiență și opotunitate incredibile! Pentru asta a trebuit să fiu printre cei mai buni 24 de atleți din lume. Aproape 900 de sportivi s-au luptat să se califice. Și am reușit, m-am clasat pe locul 18.

Fiecare Campionat Mondial are ceva special, înveți mult, mai ales că a trebuit să construiesc totul de la zero, și sunt foarte fericit că am ajuns aici.

Multă lume mă susține și îmi trimite o sumedenie de mesaje. Sunt foarte recunoscător că unii înțeleg ceea ce fac și ce înseamnă această calificare la Campionatul Mondial și, mai mult decât atât, la Jocurile Olimpice”, a scris Daniel Crista, pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Ion Țiriac, miliardarul pomanagiu, vrea acum Velodromul ca să-l facă patinoar
 

Britanicul Ethan Hayter şi-a păstrat titlul la omnium, la Mondialele de velodrom. Crista, pe locul 23

Britanicul Ethan Hayter şi-a păstrat titlul în proba de omnium la Campionatele Mondiale de ciclism pe velodrom, sâmbătă, 15 octombrie, la Saint-Quentin-en-Yvelines (Franţa), impunându-se în toate cele patru probe ale acestei discipline olimpice cu un total de 147 puncte, cu 20 mai mult faţă de francezul Benjamin Thomas (127 puncte), campionul mondial din 2017 şi 2020, medaliat cu argint, informează AFP.

Medalia de bronz a revenit neozeelandezului Aaron Gate cu 118 puncte.

Românul Daniel Crista s-a clasat pe locul 23.

În proba feminină de 500 m, probă neînscrisă în programul olimpic, titlul mondial a revenit franţuzoaicei Marie-Divine Kouame (20 ani) cu timpul de 32 sec. 835/1000.

Medaliile de argint şi de bronz au revenit germanei Emma Hinze - la 216/1000, respectiv, chinezoaicei Yufang Guo - la 379/1000.

Citește și: Novak îi promite lui Popovici reabilitarea bazinului Lia Manoliu, ros de șobolani. Întârziat, 2 ani

În cursa feminină americană (120 de tururi, 30 km - 12 sprinturi), perechea belgiană formată din Lotte Kopecky şi Shari Bossuyt a cucerit medalia de aur cu un total de 32 puncte.

Medalia de argint a revenit franţuzoaicelor Clara Copponi şi Valentine Fortin, cu 31 puncte, în timp ce bronzul a fost adjudecat de perechea daneză Dideriksen-Leth, cu 23 puncte.

În cursa feminină de urmărire individuală, titlul mondial a revenit germancei Franziska Brausse cu timpul de 3 min. 19 sec. 427, disciplină dominată de reprezentantele din această ţară, campioane olimpice la urmărire pe echipe anul trecut la Tokyo.

Medalia de argint a revenit neozeelandezei Bryony Botha - 3 min. 19 sec. 869/1000, în timp ce bronzul a fost obţinut de britanica Josie Knight - 3 min. 21 sec. 459/1000.

Citește și: Fenomenul David Popovici. O reușită individuală și nu un succes al sportului românesc

„Visul meu e să ajung la Jocurile Olimpice”

Daniel Crista este printre puținii cicliști români despre care se poate afirma că performează la cel mai înalt nivel. Specialist al velodromului, rutierul de 31 de ani născut la Reșița a adus României singura medalie din istorie la un campionat european de ciclism, un bronz obținut la Plovdiv (2020), în Bulgaria, în cursa pe puncte.

Deși concurează la suficiente competiții în ciclismul pe șosea, velodromul este marea dragoste a lui Daniel. "Prefer mult mai mult velodromul. De când am pus bicicleta pe velodrom mi-am dat seama că este o senzație incredibilă și îmi place mult mai mult, andrenalina este cu totul alta", a declarat Daniel Crista, la sfârșitul anului trecut, pentru eurosport.ro.

România, țara fără niciun velodrom, doar cu promisiuni electorale

România a avut un velodrom, la Dinamo, în București. A fost construit în anii 1950. Dar nu mai are. Starea de degradare a acestuia este extrem de avansată, făcându-l impracticabil. Este însă folosit ca loc de aterizare pentru elicopterele SMURD, fiind în imediata apropiere a Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală.

Promisiunile pentru îmbunătățirea infrastructurii sportive de perfomanță au fost extrem de generoase în „Programul de Guvernare 2017 – 2020“. Dragnea a promis săli polivalente, hipodromuri, patinoare și velodrom, dar nu s-a finalizat niciun proiect.

Și fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a promis, în campania electorală, un hiprodom de 15 milioane de euro, dar nu s-a ținut de cuvânt. De asemenea, s-a lăudat și cu un proiect de sală polivalentă de 138 milioane euro. Însă, n-a demarat nimic. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te