Fenomenul David Popovici. O reușită individuală și nu un succes al sportului românesc

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.07.2022 - 10:13
David Popovici- Foto: INQUAM PHOTOS/ Alex Nicodim
David Popovici, împreună cu echipa tehnică - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
David Popovici a primit cel mai mare premiu acordat unui campion mondial român - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
David Popovici și Ana Maria Popescu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Sabin Cirstoveanu

Un copil care a ajuns la patru ani la bazin pentru că 
avea scolioză a ajuns dublu campion mondial la înot la numai 17 ani.

SHARE

Când avea patru ani, la recomandarea medicilor, micuțul David a ajuns la bazinul de la „Lia Manoliu“, unde a fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea.

Nu mai avusese sportivi în familie și, totuși, la un moment dat, copil fiind, și-a dorit să înceapă performanța. Așa l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent. Dar rezultatele nu au venit chiar de la primele competiții.

Primul record, doborât la 10 ani

„Primele rezultate au apărut cam la doi ani după ce am început performanța, adică atunci când aveam nouă ani. Începusem să câștig campionate municipale și cupe, dar nimic la nivel național încă“, povestește David.

Apoi, la 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să urmeze zeci de recorduri.

David Popovici, împreună cu echipa tehnică - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

David a strălucit la Festivalul Olimpic de Tineret European, organizat la Baku – Azerbaidjan, în 2019, la care a stabilit un nou record al competiției  în proba de 100 de metri liber, cu timpul de 49,82 secunde, acesta fiind și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.

Apoi a fost remarcat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Prețul performanței

Dar aceste performanțe au prețul lor. David face nouă antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare. În timpul unui antrenament înoată șase kilometri.

Pe timpul școlii, se trezește la 4.30, iar la 6.30 este în bazin pentru a putea ajunge la cursurile Colegiului Național „George Coșbuc“ din București, mediul perfect pentru personalitatea lui. După amiaza are al doilea antrenament.

David Popovici a primit
200.000 de euro de la
Ministerul Sportului

„Stau bine și cu școala, încerc să echilibrez balanța dintre sport și lectură, iar până acum mi-a ieșit.

Îmi place să îmi petrec timpul liber împreună cu prietenii mei, indiferent ce facem“, spune David zâmbind. Nu are un sportiv drept model, crede însă foarte mult în el însuși.

Are același antrenor de la 9 ani

Adrian Rădulescu (31 de ani) îl antrenează pe David de la 9 ani, iar tânărul înotător spune că între ei este o relație de prietenie bazată pe respect.

„David a venit la clubul nostru când avea 9 ani și de atunci ne vedem aproape zilnic.

Când am început să lucrăm împreună, el era mereu în căutarea distracției, dar am descoperit că reacționează foarte bine dacă îi explici ce urmărești să învețe la antrenament“, își amintește antrenorul Adrian Rădulescu despre începutul colaborării cu David.

David Popovici a primit cel mai mare premiu acordat unui campion mondial român - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Și timpul a arătat că ei au găsit împreună cea mai bună cale spre performanță. 

Pregătirea unui sportiv de top este însă o ecuație complexă, din care fac parte mulți profesioniști.

„La pregătirea lui David au participat Ionuț Iordan, din postura de preparator fizic, și Dragoș Luscan, din postura de kinetoterapeut“, spune Adrian Rădulescu.

Un premiu record

Înotătorul David Popovici a fost premiat de statul român cu suma de 200.000 de euro după ce a devenit campion mondial în probele de 100 m și 200 m liber. Asta în condițiile în care un campion olimpic este premiat cu doar 70.000 de euro.

Ministerul Sportului l-a premiat pe David Popovici cu un milion de lei, o sumă record pentru un sportiv român devenit campion mondial.

Înotătorul mai primește încă 500.000 de lei din partea Clubului Dinamo, astfel încât suma totală se va ridica la aproximativ 300.000 de euro. 

David Popovici și Ana Maria Popescu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Sabin Cirstoveanu

În comparație, canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice la dublu vâsle feminin, au primit doar câte 70.000 de euro, aceasta fiind suma maximă pentru o medalie olimpică de aur pe care o plătește COSR. 

Ana Maria Brânză, multimplă campioană mondială și europeană, a primit doar 50.000 de euro după ce a devenit vice-campioană olimpică la spadă, la JO de la Tokyo.  Premiul oferit de COSR pentru o medalie olimpică de bronz este de 30.000 de euro. 

Un nou standard

„Ce a făcut David nu mai are sens să discutăm. Au curs râuri de cerneală, e minunat. Suma putea să fie și dublă, putea să mai aibă și un zero în plus, nu contează. Ideea e că s-a creat un precedent.

Sunt foarte curioasă acum ce s-ar întâmpla dacă la un alt sport un sportiv va veni iar cu două medalii de aur, pentru că acum încep competițiile de obiectiv la sporturile olimpice, Campionate Europene, Campionate Mondiale.

Mi-aș fi dorit tare mult ca, pe lângă această sumă, să vină cineva să spună «OK, ăștia sunt banii pentru David, dar venim și suplimentăm bugetul Federației Române de Natație și Pentatlon pentru un proiect».

Abia atunci făceai ceva pentru sport“, a declarat Ana Maria Popescu la ProX. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te