Un român în vârstă de 18 ani este cel mai bun la nivel internațional la înot în ape deschise

DE Alexandra Lupascu | 15.10.2023 - 14:50
Un român în vârstă de 18 ani este cel mai bun la nivel internațional la înot în ape deschise Foto: facebook/ Andrei Enache

Andrei Enache, un tânăr înotător de 18 ani, legitimat la Steaua Bucureşti, antrenat de Andrei Rădulescu, a câştigat locul I la proba de 10 kilometri din ultima etapă a concursului Aqua Challenge, desfăşurată la Nisa, în Franţa (timpul oficial - o oră şi 50 de minute).

SHARE

Andrei Enache, un tânăr înotător de 18 ani, legitimat la Steaua Bucureşti, antrenat de Andrei Rădulescu, a câştigat locul I la proba de 10 kilometri din ultima etapă a concursului Aqua Challenge, desfăşurată la Nisa, în Franţa (timpul oficial - o oră şi 50 de minute), fiind unul dintre cei mai buni de la nivel internaţional la înot în ape deschise.

Concursul de înot în ape deschise, desfăşurat în Baie des Anges, a reunit la start câteva sute de sportivi, la proba de 10 kilometri înscriindu-se 91 de persoane.

"Timpul cu care am câştigat această probă îmi dă foarte mari speranţe pentru concursurile pe plan internaţional, etapele de Cupă mondială, campionat mondial şi, de ce nu, Jocurile Olimpice.

Un român în vârstă de 18 ani este cel mai bun la nivel internațional la înot în ape deschise

Chiar dacă nu este un etalon în ape deschise, nu poţi înota la fel peste tot. Orientându-mă la competiţiile de afară, timpul meu este dintre cei mai buni", a declarat pentru AGERPRES Andrei Enache.

Tânărul sportiv are zilnic două antrenamente în timpul cărora înoată peste 12 kilometri şi se pregăteşte acum pentru concursul Oceanman, care va avea loc pe data de 3 noiembrie, în Ayia Napa, Cipru.

"Următorul concurs este Oceanman la care voi participa la proba de 10 kilometri, iar la o săptămână după acesta va avea loc Campionatul naţional în bazin scurt care va fi la Otopeni şi acolo am stabilit cu antrenorul meu să luăm în considerare îmbunătăţirea timpilor realizaţi anul trecut. Focusul nostru este însă pe ape deschise, să căpătăm cât mai multă experienţă şi să ajungem să participăm la competiţiile mari", a mai spus Andrei Enache.

Citește și: Primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc a primit Colanul de Aur. Are 88 de ani

El a intrat în bazin la vârsta de 4 ani, după ce părinţii au văzut că are foarte multă energie, iar doi ani mai târziu a început să practice înotul de performanţă la clubul Daimon din Bucureşti, printre primii antrenori fiind Vali Roşioară.

Andrei Enache a câştigat primul titlu de campion naţional la vârsta de 15 ani, la proba de 200 de metri fluture, una dintre cele mai dificile probe de înot în bazin.

"Fluturele constă foarte mult în tehnică şi forţă, iar în probele de ape deschise consider că forţa căpătată în procedeul fluture mă ajută, pentru că în ape deschise înoţi într-o oarecare forţă, într-un oarecare ritm alert şi asta îţi dă fluturele", a precizat sportivul.

Este campion național

În anul 2021, la prima ediţie a Campionatului naţional de înot în ape deschise organizat la Constanţa de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, Andrei Enache a obţinut locul al doilea la proba de 5 kilometri, după Vlad Stancu, iar anul trecut a câştigat titlul de campion naţional, titlu pe care şi l-a păstrat şi anul acesta.

Citește și: PERFORMANȚĂ Un sportiv român, medaliat cu aur la kaiac-canoe la Cupa Mondială din Ungaria

"Prima experienţă în ape deschise a venit la îndrumarea lui Paul Georgescu. Fiind prieten cu el şi cunoscându-ne de la bazin, m-a îndrumat să particip la prima ediţie a concursului de open water care s-a desfăşurat odată cu Aqua Challenge (2021, n.r.).

În apele deschise îmi place că am propriul meu culoar, propriul meu traseu şi propriul meu ritm. Nu mă împinge nimeni de la spate şi nu mă stresează nimeni în cursă.

Citește și: Sală de sport de 160,000 € unde elevii nu au intrat niciodată. Au făcut-o la 2 kilometri de școală

 E o experienţă total diferită de cea din bazin. Încurajez cât mai mulţi sportivi să încerce şi înotul în ape deschise, pentru că este foarte interesant", a afirmat Andrei Enache.

Anul acesta, tânărul sportiv a câştigat titlul de vicecampion mondial la înot în ape îngheţate, temperatura apei fiind între 0 grade Celsius şi 5 grade Celsius.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te