Nu e doar o impresie, în România chiar sunt păcăliți foarte des fotbaliștii. Confirmarea clară a venit când FIFA a creat un fond pentru despăgubirea jucătorilor care nu și-au mai încasat salariile, din cauza insolvenței sau a falimentului la care au apelat cluburile.
Cluburile din Superliga, pe locul secund în lume la ţepe
În anul 2022, cele mai mari cereri pentru astfel de despăgubiri au venit din Grecia, conform GSP. Pe locul al doilea în lume s-a clasat România!
A treia a fost Portugalia, o ligă dintre cele mai puternice din Europa, cu Benfica și cu Porto calificate frecvent în fazele superioare din Champions League și cu afaceri imense, de sute de milioane de euro.
Citeşte şi: Clubul Dinamo Bucureşti a depus la tribunal un plan modificat de reorganizare, cu alte condiţii
FIFA a alocat patru milioane de dolari pentru fondul acela, iar cererea totală în anul 2022 a fost de peste 23.425.000 de dolari. Federația Internațională a distribuit banii proporțional cu pagubele, în funcție de solicitările pe care le-au formulat sindicatele naționale.
Din totalul de patru milioane de dolari, în România au ajuns mai mult de 200.000 de dolari. Cluburile noastre au apelat în mod frecvent la insolvență, ca să scape de datorii, atunci când nu au intrat direct în faliment.
Citeşte şi: Dinamo va avea un nou patron: S-a vândut pachetul majoritar. Cine o preia și care e suma achiziției
FC Hermannstadt e singura în insolvenţă din prima ligă, în momentul acesta. Ar mai putea să promoveze Dinamo, o societate aflată de asemenea în reorganizare. „Câinii" sunt la a doua insolvență.
Atunci când s-au apucat să alcătuiască planuri de reorganizare și să taie din datorii, cluburilor le-a fost cel mai la îndemână să-i lase fără bani pe fotbaliști, fiindcă ei nu sunt angajați cu contracte de muncă, așa că pot fi trecuți ușor în categoria creditorilor chirografari, cea mai slabă categorie și cea mai dezavantajată.
Salariații, adică angajații cu contracte de muncă, sunt protejați de Legea insolvenței și își recuperează banii.