RUGBY Stejarii întâlnesc Argentina după 10 ani

DE Mihai Duță | Actualizat: 03.07.2021 - 10:36
Florin Surugiu, în prim plan, și Mihai Macovei au jucat împotriva Scoției și Argentinei și în 2011, la Ccupa Mondială din Noua Zeelandă - Foto; Getty Images
Florin Surugiu, în prim plan, și Mihai Macovei au jucat împotriva Scoției și Argentinei și în 2011, la Ccupa Mondială din Noua Zeelandă - Foto; Getty Images
Noul stadion de rugby Arcul de Triumf va fi inaugurat cu partida România – Argentina - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Noul stadion de rugby Arcul de Triumf va fi inaugurat cu partida România – Argentina - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Florin Surugiu, (cu mingea în mână)va juca încă o dată împotriva Argentinei, la fel ca Mihai Macovei - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin
Florin Surugiu, (cu mingea în mână)va juca încă o dată împotriva Argentinei, la fel ca Mihai Macovei - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin
Marius Tincu, actualul antrenor federal al României, a fost titular în ultimele partide jucate împotriva Scoției și Argentinei la Cupa Mondială din 2011 - Foto: Getty Images
Marius Tincu, actualul antrenor federal al României, a fost titular în ultimele partide jucate împotriva Scoției și Argentinei la Cupa Mondială din 2011 - Foto: Getty Images

Naționala de rugby a României va susține un meci test, la București, cu Argentina, echipă pe care a întîlnit-o ultima dată în 2011, la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Stejarii ar fi trebuit să joace și cu Scoția, dar meciul a fost anulat pentru că mai mulți scoțieni au COVID.

SHARE

Update! Partida cu Scoția, care urma să se joace pe 10 iulie, a fost anulată din cauza faptului că mai mulți jucători scoțieini au COVID-19.

Citește și: Meciul de rugby România-Scoția a fost anulat din cauza infectărilor cu Covid de la scoțieni

Partidele cu Argentina și Scoția au fost stabilite pe fondul evoluției bune a Stejarilor din ultima perioadă și sunt foarte importante pentru pregătirea campaniei de calificare pentru Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franța.

Argentina se află pe locul 9 în ierarhia mondială, însă „Pumele“ vin după un sezon excelent în principala competiție a emisferei de sud, așa numitul Turneu al Celor Patru Națiuni, în care au reușit, în premieră, să învingă Noua Zeelandă. 

România a jucat cu Argentina de opt ori, începând din 1973, dar nu a învins-o niciodată, chiar dacă a fost foarte aproape în 1973 și 1992.

În turneul european din această vară, Argentina va disputa încă două meciuri, cu Ţara Galilor, pe 10 şi 17 iulie.

Scoția este pe locul 8 în ierarhia mondială și a terminat pe locul 4 Turneul Celor 6 Națiuni, cu victorii importante împotriva Angliei și Franței, echipe aflate în mare formă. România a întâlnit Scoția de 13 ori și a învins-o de două ori, în 1984 și 1991. 

România se află pe locul 18 în clasamentul mondial 

Pe 3 iulie, Stejarii vor întâlni Argentina pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, care va fi, cel mai probabil, și gazda meciului cu Scoția din 10 iulie.

Englezul Andy Robinson antrena Scoția la Cupa Mondială din 2011 și a avut mari emoții la meciul cu România.

Stejarii conduceau la pauză cu 18-11. Cu 5 minute înainte de finalul partidei, România conducea cu 24-21. Scoțienii au marcat însă două încercări în minutele 75 si 78, iar partida s-a încheiat cu scorul 34-24 pentru Scoția.

Noul stadion de rugby Arcul de Triumf va fi inaugurat cu partida România – Argentina - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Marius Tincu, actualul antrenor federal al FRR, era titular pe postul de taloneur.

Mihai Macovei și Florin Surugiu, doi dintre oamenii de bază ai Stejarilor pentru partidele de pe 3 și 10 iulie, au jucat și în acea partidă din 2011. Cei doi au jucat și împotriva Argentinei la aceeași Cupă Mondială.

40 de Stejari pregătesc cele două meciuri

Pentru aceste întâlniri cu adversari din Top 10 mondial, staff-ul tehnic a stabilit lotul de 40 de jucători, dintre care 25 de înaintași și 15 jucători de treisferturi.

România a intrat în cantonament pe 16  iunie, la București, unde va și pregăti cele două meciuri.

„În luna iulie vom întâlni două echipe din Top 10 mondial. Aceste meciuri disputate unul după altul sunt cele mai puternice pe care România le-a jucat acasă, în era profesionistă. Este grozav că Federația Română de Rugby a reușit să obțină aceste meciuri, este și o dovadă a progresului pe care echipa României l-a făcut în ultimii ani.

Atât Argentina, cât și Scoția au obținut victorii extraordinare în ultimele partide disputate, Argentina învingând pe All Blacks pentru prima dată în istoria întâlnirilor lor și Scoția câștigând în fața Angliei și Franței, astfel că ne așteptăm la niște meciuri extrem de grele. Va fi o mare onoare pentru echipa României să joace în fața fanilor.

România a întâlnit
Argentina de opt
ori până 
acum și
a învins Scoția
de  
două ori,
în 1984 și 1991

Stagiul de pregătire va fi foarte important pentru ca echipa să se reunească și să înceapă să îmbunătățească și să dezvolte sistemul de joc la care am început să lucrăm din luna martie, la meciurile din Rugby Europe Championship.

În ultimele opt săptămâni am văzut un foarte mare progres la jucătorii care evoluează în SuperLiga și a fost o plăcere să văd unele dintre meciuri.

În lotul pe care l-am convocat sunt și câțiva jucători noi cu care abia aștept să lucrez“, a declarat Andy
Robinson, antrenorul României.

România-Argentina, primul meci pe noul stadion de la Arcul de Triumf

Partida în care Stejarii vor întâlni Pumele va însemna și inaugurarea cu public a noului stadion de la Arcul de Triumf.

Capacitatea noi arene este de 8.207 de locuri, iar suprafața de joc este de tip gazon natural hibrid.  

Florin Surugiu, (cu mingea în mână)va juca încă o dată împotriva Argentinei, la fel ca Mihai Macovei (sus) - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin. Marius Tincu, actualul antrenor federal al României, a fost titular în ultimele partide jucate împotriva Scoției și Argentinei la Cupa Mondială din 2011 (jos) - Foto: Getty Images. Englezul Andy Robinson, antrenorul Stejarilor, era pe banca tehnică a Scoției, în 2011, la ultimul meci împotriva României.

Noua arenă are parcare subterană, centru pentru recuperarea sportivilor cu cameră hiperbară pentru terapie oxigen și piscină, saună, sală de conferință și zonă VIP.  

Stadionul a fost folosit de echipa de fotbal a Ucrainei care s-a antrenat aici înaintea meciurilor din cadrul EURO2020 disputate la București. 

Jucătorii selecționați 

➔ Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Vasile  Balan (CSA Steaua), Ionel Badiu (Valence Romans Drome),
Alexandru Tăruș,  Costel Burțilă (Hyères-Carqueiranne-La Crau), Alexandru Gordaș, Laurențiu Nica (CSM Știința Baia Mare), Domițian Mureșan (CSM Știința Baia Mare)

➔ Taloneuri: Eugen Căpățînă (SCM Timișoara), Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), Iulian Hartig
(CSM Știința Baia Mare), Florin Bărdașu (CSA Steaua)

➔ Linia a II-a: Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), Marius Antonescu (Bourg  en Bresse), Johannes van Heerden (CS Dinamo), Adrian Moțoc  (Stade Aurillacois), Marius Iftimiciuc (Perigueux)

➔ Linia a III-a: Vlad Neculau (SCM Timișoara), Cristi Boboc (ACS Tomitanii Constanța), Mihai Macovei (Colomiers), Cristi Chirica (Sporting Club Appameen), Andre Gorin (Hyères-Carqueiranne-La Crau), Damian Strătilă (CSA Steaua), Kamil Sobota (CSA Steaua), Răzvan Ilișescu  (Mazamet)

➔ Mijlocaș la gramadă: Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Julien Bartoli (CSA Steaua)

➔ Mijlocaș la deschidere: Tudor Boldor (CSA Steaua), Daniel Plai (CSA Steaua)

Centri: Vlad Popa (CSA Steaua), Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), Taylor Gontineac (Rouen Normandie)

➔ Aripi: Ionuț Dumitru (CSA Steaua), Nicolas Onuțu (CS Vienne), Marius Simionescu (CS Dinamo), Robert Neagu (CSA Steaua)

➔ Fundași: Ionel Melinte (SCMTimișoara), Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare), Lama Sioeli (CSA Steaua)

➔ Staff: Antrenor principal: Andrew Robinson, Antrenori secunzi: Stevie Scott, Sosene Anesi, Preparator fizic: Florin Tașcă, GPS: Marius Chiriac, Doctor: Dan Wanya- Crîngu, Kinetoterapeuți: Marius Todosi șiSandu Constantin, Analist video: Paul Larter, Manager: Daniel Carpo.

În primul meci test World Rugby, pe 3 iulie, România va întâlni Argentina, Pumele revenind la București după 29 de ani, ultima partidă disputată aici fiind în 1992, când s-au impus cu 21-18.  

Pe 10 iulie, în cel de-al doilea test World Rugby, România va întâlni Scoția, echipă care ocupă locul 8 în ierarhia mondială.

Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când Stejarii dispută un meci test împotriva unei echipe din Turneul celor 6, ultima partidă având loc tot cu Scoția, în 2006.

Palmares România – Scoția

1981 - 26 septembrie, Edinburgh:  Scoția-România 12-6 meci-test

1984 - 20 mai, București: România – Scoția 28-22 meci-test

1986 - 29 martie, București: România – Scoția 18-33 CE FIRA

1987 - 2 iunie, Dunedin: România - Scoția 28-55 Cupa Mondială

1989 - 9 decembrie, Edinburgh:  Scoția - România 32-0 meci-test

1991 - 31 august, București:  România - Scoția  18-12 meci-test

1995 - 22 aprilie, Edinburgh: Scoția - România 49-16 meci-test 

1999 - 28 august, Glasgow: Scoția - România 60-19 meci-test

2002 - 09 noiembrie, Edinburgh:  Scoția - România: 37- 10, meci test

2005 - 5 iunie, București: România - Scoția 19-39 meci test

2006 - 11 noiembrie, Edinburgh: Scoția - România 48-6 meci test

 2007 - 18 septembrie, Edinburgh: România - Scoția  0-42 Cupa Mondială

 2011 - 9 septembrie Invercargill, Noua Zeelandă: Scoția – România
34-24, Cupa Mondială

Palmares România -Argentina

1973 - 8 septembrie, Buenos Aires: Argentina - România 15-9 meci-test

1973- 16 septembrie Buenos Aires: Argentina - România 24-3 meci-test

1992 - 31 octombrie, București: România - Argentina 18-21

1995 - 14 octombrie, Buenos Aires: Argentina - România 51-16 Cupa Latină

1997 - 18 octombrie, Auch, Franța: România - Argentina 18-45 Cupa Latină

1998 - 8 august, Rosario: Argentina – România 68-22 meci-test

2003 - 22 octombrie, Sydney, Australia: Argentina - România 50-3 Cupa Mondială

2011- 17 septembrie, Invercargill, Noua Zeelandă: Argentina - România 43-8 Cupa Mondială 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te