Rusia, un gigant al sportului mondial, a fost exclusă în luna decembrie, pentru doi ani, de la marile evenimente sportive, precum Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale, după scandalul legat de dopajul instituţionalizat.
Sportivii săi vor putea participa totuşi la competiţii, sub drapel neutru, dacă nu au avut nicio legătură cu dopajul în trecut.
În decizia sa, TAS a precizat totodată că "imnul naţional al Rusiei (sau orice imn legat de Rusia) nu va fi redat sau cântat oficial".
Cu toate acestea, autorităţile sportive ruse sperau ca în locul imnului naţional să răsune "Katiuşa" şi au făcut o solicitare în acest sens.
Luni, TAS a risipit însă aceste speranţe ale ruşilor, subliniind că "prin orice imn legat de Rusia se înţelege orice cântec asociat sau care are legătură cu Rusia, ceea ce include şi Katiuşa", după cum a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al instanţei cu sediul la Lausanne.
Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor la Stanford, desemnat cercetătorul anului 2021
"Katiuşa", un adevărat simbol
Compus în 1938, în timpul Uniunii Sovietice, "Katiuşa" a devenit un adevărat simbol, fiind reluat în mod regulat la comemorările victoriei împotriva Germaniei naziste.
Versurile sale evocă rugăciunea unei tinere femei, Katiuşa, care se adresează de pe malul unui râu iubitului ei, plecat să-şi apere "ţara natală".
În timpul celui de-al Doilea Război mondial, un camion lansator de rachete sovietic a primit numele "Katiuşa", după melodia respectivă.
Moderna a început un studiu clinic pentru un nou vaccin candidat anti-COVID
Comentarii 0