Și fetele vor la Campionatul European de fotbal

DE Mihai Duță | Actualizat: 20.07.2019 - 09:05
Antrenament înaintea meciului cu Portugalia

În toamnă începe o nouă campanie de calificare la Campionatul European dedicat fotbalului feminin. România este în grupă cu Elveția, Belgia, Lituania și Croația.

SHARE

Principalul obiectiv este, fără îndoială, obținerea primei calificări la nivel de senioare la un turneu final. Fetele au fost foarte aproape, în 2016, când echipa națională de senioare a jucat barajul de calificare la EURO 2017, cu Portugalia.

Deși nu am pierdut în ambele partide, Portugalia s-a calificat datorită golului marcat în deplasare (0-0 în Portugalia și 1-1 la Cluj).

Singura calificare la un turneu final a unei naționale feminine a avut loc în 2012, când reprezentativa Under 19 s-a calificat la Campionatul European dedicat acestei categorii de vârstă.

„Din lot au făcut parte jucătoare care în acest moment reprezintă nucleul primei reprezentative: Andreea Părăluță (portar), Ștefania Vătafu (mij­locaș), Andrea Herczeg (mijlocaș), Adina Giurgiu (fundaș), Mara Bâtea (atacant) sau Andreea Voicu (mijlocaș)“, amintește Ciprian Paraschiv, manager pentru fotbalul feminin în cadrul Federației Române de Fotbal.

Meciul România – Portugalia de la Cluj a adus 7.110 de spectatori, o audiență record pentru fotbalul feminin de la noi

Chiar dacă nu sunt atât de vizibile precum băieții, fetele strâng destui spectatori, de multe ori mai mulți decât la meciurile din Liga 1.

Recordul de asistență la un meci de fotbal feminin a fost atins chiar la barajul cu Portugalia pentru calificarea la EURO 2017.

Citește și Viața în fotbalul feminin nu e ușoară

Pe 25 octombrie 2016, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu“, au fost prezenți 7.110 spectatori, cel mai numeros public la un meci de fotbal feminin în România.

Cifra este impresionantă și când ne raportăm la toate grupele de calificare la Euro 2017. Din cele 174 de partide disputate, meciul România – Portugalia a avut a 12-a asistență.

Totodată, la nivel de națiuni, ne-am situat pe locul 6, după Franța, Anglia, Germania, Suedia și Danemarca.

Unde joacă

„Obiectivul Federației Române de Fotbal este de a aduce echipele naționale pe cât mai multe stadioane din țară“, spune oficialul FRF.

Naționala feminină a disputat în ultima perioadă meciurile de acasă pe stadioanele din Cluj-Napoca (Dr. Constantin Rădulescu), Botoșani (Stadionul Municipal), Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia sau Pitești.

Atunci când arena de la Arcul de Triumf va fi gata, acesta va fi stadionul dedicat fetelor atunci când vor juca în București.

Aproape de Liga 1

Fotbalul feminin este într-o continuă dezvoltare la nivel mondial, iar România nu are cum să rămână în urmă. „Cel mai mare proiect al Federației Române de Fotbal dedicat exclusiv fotbalului feminin este «Fotbal și
Femininitate», finanțat și premiat de către UEFA, care are drept obiectiv creșterea numărului de practicante. Proiectul a început în anul 2012.

În prima fază, cu ajutorul asociațiilor județene de fotbal, sunt selectate cele mai bune 60 de practicante de fotbal, care participă la două centre de pregătire, unde urmează un program de antrenament sub atenția antrenorilor de la loturile naționale.

Începând din sezonul 2020/2021, toate formațiile din Liga I trebuie
să aibă și echipe de fotbal feminin

În urma acestor două etape, sunt alese cele mai bune 30 de jucătoare, care vor participa la faza finală din cadrul căreia se vor alege jucătoare pentru echipele naționale de junioare. Este un proiect care se implementează anual, având ca finalitate creșterea ariei de selecție pentru echipele naționale“, explică managerul Ciprian Paraschiv.

În plus, la începutul lunii iunie, Comitetul Executiv al FRF a adoptat o decizie prin care cluburile de fotbal masculin din Liga 1 vor fi obligate prin procedura de licențiere să aibe echipe de fotbal feminin, începând cu sezonul 2020-2021.

Trei divizii de senioare

Fotbalul feminin este împărțit în trei eșaloane fotbalistice la nivel de senioare și un campionat național de junioare dedicat categoriei de vârstă sub 15 ani.

Liga 1: 12 echipe care evolueazăîn sistem tur-retur, cele mai bune 4 echipe calificându-se în play-off

Liga 2: două serii a câte șase echipe (câștigătoarele promovează, cele două de pe locul doi din ambele serii dispută un baraj pentru a decide a treia echipă promovată)

Liga 3: în sezonul precedent a fost formată din 3 serii a câte șase echipe, câștigătoarele promovând în Liga 2. În acest sezon, numărul echipelor poate varia în funcție de înscrieri

Universitatea Olimpia Cluj, campioana en-titre a României, a câștigat 9 trofee consecutive în campionat, și reprezintă anual România în grupele Ligii Campionilor. Cel mai bun rezultat în cupele europene a fost calificarea în optimile de finală (2012), iar în ultimii ani, în șaisprezecimile competiției (2015 și 2017).

5.000 de jucătoare legitimate

Conform evidenței, aproximativ 5.000 de jucătoare sunt legitimate în fotbalul feminin din România. Pe lângă campionatele organizate de FRF, există și competiții școlare care se desfășoară în cadrul programului Grassroots al FRF:

Citește și Viața în fotbalul feminin nu e ușoară

  • Campionatul Național Universitar
  • Olimpiada Națională de Sport Școlar în licee
  • Gimnaziada
  • Olimpiada Națională de Sport Școlar în clasele primare
  • Cupa Tymbark (peste 130.000 de participanți, băieți și fete) la trei categorii de vârstă, Under 8, Under 10, Under 12)
  • Interliga
  • Împreună Suntem Fotbal în grădinițe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te