Viața în fotbalul feminin nu e ușoară

DE Mihai Duță | Actualizat: 19.07.2019 - 07:41
FLORENTINA OLAR-SPÂNU este autoarea multor faze de joc spectaculoase

Florentina Olar-Spânu este căpitanul echipei naționale, a activat în patru campionate, are mai multe titluri câștigate în țări diferite și este absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport „Babeș-Bolyai“ din Cluj Napoca.

SHARE

Constănțeanca Florentina Olar-Spânu are, la 33 de ani, o carieră profesională de excepție clădită cu pasiune și foarte multă muncă. O rețetă clasică pentru un sportiv de performanță.

Până la 13 ani a jucat fotbal în fața blocului și prin curtea școlii, pentru că nu știa că există o echipă de fete. Înainte să practice fotbalul într-un cadru organizat, a făcut, timp de trei ani, atletism, iar acest lucru a ajutat-o mult în carieră.

La 13 ani, a început aventura fotbalistică în orașul natal, Constanța. Timp de un an a practicat, în paralel, și atletismul, apoi pasiunea pentru fotbal a învins. Apoi totul a mers pe repede înainte.

„Din dorința de a deveni mai bună, m-am transferat la CFF Clujana Cluj, o echipa, cu care am câștigat multe titluri de campioană, Cupe ale României, chiar și Supercupe.

A urmat un an în Italia, la Lazio, 4 sezoane în Cipru, la Apollon Ladies, urmate de alte 6 sezoane în Damenarca, la Fortuna Hjørring, unde sunt și acum.

Am optat pentru campionatul danez deoarece tot timpul mi-am dorit să mă autodepășesc, să fiu mai bună. După o perioadă frumoasă, cu rezultate bune în Cipru, am decis să accept o nouă provocare știind că fotbalul nordic e oarecum diferit.

Aici, fotbalul feminin e mai dezvoltat, mai popular, iar campionatul mult mai puternic“, își amintește Florentina.

Citește și Și fetele vor la Campionatul European de fotbal

Program profesionist de antrenament

Pregătirea unei jucătoare profesioniste de fotbal este foarte riguroasă și nu se deosebește de cea a băieților. Programul săptămânal depinde de perioada de pregătire.

„De exemplu, în perioada precompetițională am antrenamente cu echipa: luni, marți, joi ,vineri, sâmbătă.

Florentina Olar-Spânu joacă pe postul de atacant și este considerată a fi cea mai valoroasă jucătoare a fotbalului feminin românesc

Antrenamente individuale: luni și miercuri, sala de forță - marți și joi, bazin /refacere - miercuri și/sau duminică. Pot apărea schimbări mici, în funcție de încărcătura antrenamentelor, de oboseala acumulată.

O săptămâna din perioada competițională : luni, marți, joi, vineri - antrenament cu echipa, luni,miercuri  - sala de forță, marți - antrenament individual, sâmbătă - meci, duminică - bazin/refacere.

Și aici pot apărea schimbări mici, ideea este că exceptând antrenamentele cu echipa, am fie două antrenamente de forță pe săptămână și unul individual, fie invers.

Este la latitudinea jucătorului de cele mai multe ori să lucreze suplimentar la capitolul la care nu a excelat în timpul meciului, de exemplu“, explică Florentina.

Salariile, mult mai mici ca ale băieților

Fotbalul feminin este în dezvoltare și sportivele încep a fi plătite mai bine. „Dar din punctul meu nu suficient, gândindu-mă la câtă muncă depunem, la câte sacrificii facem. Nu se compară nicicum cu salariul unui fotbalist.

Sunt campionate în care fotbalistele care evoluează acolo pot avea un trai decent. În alte țări, numai fetele care evoluează la echipe de top au au salariu ok, iar în alte campionate fotbalul feminin este practicat mai mult de plăcere“, spune căpitanul echipei naționale de fotbal.

Multe trofee în țări diferite

Am întrebat-o care au fost cele mai importante rezultate obținute. Așa am aflat că a obținut multe titluri de campioană, în diferite campionate și, individual, titluri de cea mai bună jucătoare.

Cu echipa de club a jucat în sferturile de finală Champions League împotriva celor de la Manchester City, iar cu echipa națională a jucat barajul pentru calificarea la Campionatul European.

„Sper să-mi adresați această întrebare și după campania de calificări, pentru că sunt pregătită să spun: o calificare istorică la Campionatul European din Anglia – 2021.

Aici lucrurile sunt clare! Ne dorim enorm acest lucru“, completează Florentina. Aici, se bazează și pe selecționerul Mirel Albon cu care se înțelege foarte bine și în care are mare încredere.

Citește și Și fetele vor la Campionatul European de fotbal

Deși a trecut mult timp de atunci, încă își amintește meciul de debut la echipa națională, în campania de calificări: „Eram o copilă, care doar ce împlinise 16 ani, care tremura și plângea în momentul intonării imnului. Faptul că toate aceste emoții s-au dovedit a fi pozitive, reușind chiar să marchez, mă va face să îmi amintesc mereu momentul“.

Aproape de familie

Când vine vorba despre timpul liber al unui sportiv de performanță, nu mai e demult o surpriză să aflăm că nu prea există. 

„Iubesc să îmi petrec timpul liber alături de familie. Nu am foarte mult și cred că este extrem de prețios. Dacă înainte de a deveni mămică îmi permiteam «luxul» de a mai citi o carte, de a viziona un film, acum lucrurile s-au schimbat.

Ieșim la plimbări, la diferite activități pentru a-l ajuta pe cel mic să se integreze cât mai bine și mai repede în societate. Și vă spun sincer: dacă am 15 minute numai ale mele, vreau să mă relaxez total, fără tv, cărți, telefon, etc.“, spune Florentina.

Citește și Și fetele vor la Campionatul European de fotbal

E conștientă că nu mai are mult până la finalul carierei, dar nu vrea încă să se gândească la acel moment. Deocamdată vrea să dea fotbalului tot ce are mai bun și să reușescă o calificare istorică.

Spune însă că i-ar face plăcere să lucreze în domeniul fotbalului, iar antrenoratul nu este o idee care s-o lase rece.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.