Runda a treia la Superbet Chess Classic România 2025: Un nou lider în clasament

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.05.2025 - 13:49
Runda a treia la Superbet Chess Classic România 2025: Un nou lider în clasament - Foto: Superbet
Runda a treia la Superbet Chess Classic România 2025: Un nou lider în clasament - Foto: Superbet

Runda a treia a Superbet Chess Classic România 2025 a adus prima victorie cu piesele negre a turneului, semnată de Fabiano Caruana în fața lui Alireza Firouzja, dar și un nou succes important pentru Praggnanandhaa, care urcă în fruntea clasamentului.

SHARE

 Bogdan Deac a reușit o remiză solidă în fața campionului mondial Gukesh, după o apărare tenace într-o poziție complicată. Alte trei partide s-au încheiat la egalitate, într-o zi echilibrată, dar plină de finețe strategică, care a pus din nou în valoare calitatea excepțională a competiției.

Cronica rundei a III-a 

Firouzja, Alireza - Caruana, Fabiano 0-1

Fabiano Caruana a reușit prima victorie cu piesele negre de la Superbet Chess Classic 2025! Într-un gambit de damă refuzat, albul a prezentat un plan agresiv cu rocada mare și avansarea pionului g2-g4, ce anunța un atac pe flancul regelui. Împotriva acestui plan, negru a ales să joace și el cu rocada mare, iar lupta în jocul de mijloc s-a mutat pe flancul damei. După câteva schimburi, Caruana a ajuns să preia inițiativa datorită poziției mai active a figurilor, avantaj ce s-a transformat în victorie într-un final de damă și pion contra turn și pion la transformare.

So, Wesley - Duda, Jan-Krzysztof ½ - ½

Pornită ca o engleză, partida dintre So și Duda s-a transpus rapid într-o variantă de Nimzo-Indiană, în care ambii jucători au optat pentru mutări simple și corecte, fără să-și asume riscuri. Poziția s-a simplificat rapid după deschidere, figurile au fost schimbate și s-a intrat într-un final de dame cu structură de pioni perfect simetrică în care jucătorii au agreat remiză prin repetarea de trei ori a poziției.

Aronian, Levon - Vachier-Lagrave, Maxime ½  - ½

Partida Aronian - Vachier a fost un exemplu extrem de bun pentru tematica „importanța perechii de nebuni”. Provenită din varianta schimbului din Apărarea Grunfeld, partida a avut un joc de mijloc centrat pe tensiunea creata între pionii centrali. După o serie de mutări ambițioase, în care a încercat să creeze ceva pe flancul regelui, albul reușește să obțină chiar o calitate în plus, dar pe care este obligat să o dea înapoi câteva mutări mai târziu, deoarece perechea de nebuni a negrului devenise extrem de periculoasă. Partida s-a încheiat remiză prin șah etern la mutarea 48.

Gukesh, Dommaraju - Deac, Bogdan-Daniel ½ - ½

Bogdan Deac l-a înfruntat chiar pe campionul mondial en-titre, cu piesele negre, într-o partidă în care Gukesh a pus constant presiune pe jucătorul nostru. Jocul mai activ al figurilor și avantajul de spațiu i-au oferit albului prima șansă și o poziție clar favorabilă după deschidere. Totuși, concesiile pe care acesta le-a făcut spre a obține avantajul de spațiu, mai exact slăbirea regelui, i-au permis lui Bogdan crearea unui contrajoc devenit atât de periculos încât campionul mondial a ales să dea șah etern.

Praggnanandhaa, Rameshbabu - Abdusattorov Nodirbek 1-0

Runda a treia ne-a adus un nou duel al „noii generații”, prin confruntarea dintre Praggnanandhaa și Abdusattorov în care marele maestru indian a demonstrat o excelentă pregătire teoretică. La mutarea 13, Pragg vine cu un plan extrem de interesant: avansarea pionului h care reușește să ajungă până pe h6, fapt ce pune în pericol regele negru pentru întreaga partidă. Cu răbdare și foarte mare tenacitate, juniorul indian a jucat foarte precis și a reușit o victorie importantă care îl duce pe locurile 1-2 în clasament.

Clasamentul:

1. Caruana Fabiano
2. Praggnanandhaa Rameshbabu
3-8. Firouzja Alireza
3-8. So Wesley
3-8. Vachier-Lagrave Maxime
3-8. Duda Jan-Krzysztof
3-8. Deac Bogdan
3-8. Gukesh Dommaraju
9-10. Levon Aronian
9-10. Abdusattorov Nodirbek

Programul rundei a IV-a:

Caruana, Fabiano - Abdusattorov, Nodirbek
Firouzja, Alireza - So, Wesley
Deac, Bogdan-Daniel - Praggnanandhaa, Rameshbabu
Vachier-Lagrave, Maxime - Gukesh, Dommaraju
Duda, Jan-Krzysztof - Aronian, Levon
Sâmbătă, în cea de-a patra zi de competiție, prima mutare simbolică va fi realizată de Garry Kasparov, fondatorul Grand Chess Tour și considerat cel mai mare șahist din toate timpurile, alături de Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties, și Andreea Paul, președinta INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar biletele sunt disponibile pentru achiziționare. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 14 ani (pe bază de înregistrare aici). Vârsta minimă pentru participare este de 5 ani, cu mențiunea că trebuie menținută liniștea deplină în sala de concurs.

Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate Clinicii Internaționale de Baschet Adaptat și Turneului Internațional de Baschet în Scaun Rulant „Maria”, reafirmând angajamentul Fundației Superbet față de accesibilitate și incluziune în sport. Prin această direcționare a fondurilor, organizatorii își propun să ofere sportivilor, antrenorilor și arbitrilor nu doar vizibilitate, ci și resursele necesare pentru a se antrena și concura în condiții de performanță.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.superbetfoundation.com/ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.
Anul acesta, circuitul Grand Chess Tour oferă jucătorilor șansa de a concura pentru premii totale în valoare de 1,6 milioane de dolari. Turneele clasice beneficiază de un fond dedicat de 350.000 de dolari, iar probele rapide și blitz vor premia câștigătorii cu câte 175.000 de dolari fiecare. Finalul circuitului va fi marcat de o etapă eliminatorie inedită, în care primii patru jucatori ai clasamentului general vor disputa partide decisive pentru un premiu suplimentar de 350.000 de dolari.

Susținerea financiară a evenimentului este asigurată în acest an de Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, organizații non-profit renumite pentru implicarea în promovarea șahului ca instrument educațional și social. Competiția locală Superbet Chess Classic România este realizată în parteneriat cu Federația Română de Șah, subliniind astfel importanța șahului pentru comunitatea din România.

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te