Românul pe care medicii îl vedeau în scaun cu rotile a luat aurul la CE Triathlon: „Demn de respect”

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.01.2023 - 18:18
Robert Tămârjan - Foto: Facebook/Ministerul Sportului

Robert Tămârjan a cucerit un nou titlu de campion la Campionatul European de Winter Triathlon din Andorra. Acesta a obținut aurul la categoria paratriatlon, deși în urmă cu mai mulți ani medicii erau convinși că avea să-și petreacă viața în scaun cu rotile.

SHARE

Mii de ore de antrenament, o luptă continuă cu propriile limite, dar şi cu cele impuse de cei din jur, susţinerea permanentă a familiei - reprezintă reţeta succesului lui Robert Tămîrjan, multiplu campion mondial şi european la paratriatlon, tânărul din Miercurea-Ciuc, pe care, la începuturile vieţii, medicii îl vedeau în scaun cu rotile.

Medicii nu-i dădeau vreo șansă

Robert Tămîrjan s-a născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, afecţiune cu care a fost diagnosticat abia în jurul vârstei de doi ani, atunci când doctorii le-au spus părinţilor că este posibil ca fiul lor să-şi petreacă restul vieţii într-un scaun rulant.

Citește și: VIDEO Imagini virale: Cum a ajuns o cămilă să mănânce tufișuri pe străzile din Cluj

"M-am născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, cu care am fost diagnosticat numai la vârsta de 2 ani. Am fost şi operat, mi-au alungit tendonul lui Ahile, am suferit şi alte intervenţii chirugicale. Deci, la vârsta de aproximativ doi ani, părinţilor mei li s-a spus că e posibil să stau toată viaţa în scaun cu rotile. Nu că nu voi putea face sport, ci nu voi putea merge", ne spune Robert.

Tânărul înalt, cu ochi albaştri, cu un zâmbet luminos, povesteşte cu seninătate despre încercările prin care a trecut şi despre drumul deloc uşor care l-a dus, în cele din urmă, la marea performanţă.

Caracter de învingător 

Previziunile medicilor nu au fost acceptate de părinţii lui Robert, care au spus că vor face tot posibilul ca el să ducă o viaţă normală. Au început şedinţele de fizioterapie, de gimnastică medicală, iar tatăl său l-a îndreptat către sport.

Citește și: Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume în 1964: A fugit de Securitate în RFG

"Tata a zis că trebuie să facă tot posibilul să am o viaţă normală, deşi foarte mulţi alţi părinţi şi prieteni şi chiar şi bunicii mei erau împotriva lor (a părinţilor săi -n. r.). Spuneau: 'bietul copil, cu dizabilităţi, uite că îl chinuie şi nu îl lasă în pace, îl stresează mereu'. Dar, după toţi aceşti ani, au văzut roadele strădaniei şi şi-au schimbat mentalitatea", dezvăluie campionul din Miercurea-Ciuc.

Între timp, tânărul din Miercurea-Ciuc, care are acum 24 de ani, şi-a văzut de drumul său, s-a pregătit, s-a ridicat atunci când a avut momente grele şi are în palmares, în prezent, nenumărate titluri de campion naţional, precum şi 9 titluri de campion mondial şi alte 9 de campion european la diferite variaţii ale triatlonului, şi anume triatlon, cross triatlon, cross duatlon, winter triatlon şi winter duatlon.

Aurul la Campionatul European Winter Triathlon 2023

Robert Tămîrjan, nominalizat la categoria Sportivul anului 2022 în Sport paralimpic în cadrul Galei Sportivul Anului, pentru rezultatele din 2022, începe anul cu o nouă medalie de aur la categoria paratriatlon. Anul trecut a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Mondiale. 

Citește și: Ucraina va fi primi peste 120 de tancuri occidentale în primul val. Kuleba: „Coaliția are 12 membri”

De asemenea, Viorel Palici și Luisa Maria Rășină au obținut medalia de bronz în proba de ștafetă.

„Rezultatele sportivilor noștri sunt cu atât mai demne de respect, cu cât ei nu au avut aceleași condiții de pregătire pentru competiție precum adversarii lor, în lipsa zăpezii”, au scris reprezentanții Ministerului Sportului pe pagina de socializare.

La Campionatele Europene de Winter Triathlon din Andorra, Federația Română de Triatlon a fost reprezentată și de Oana Neuman, în calitate de oficial tehnic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te