Laurel Hubbard, prima persoană transsexuală care a participat la o olimpiadă, a părăsit competiția de la Tokyo2020 după ce nu a reușit să ridice bara de fier de 120 de kg și nici pe cea de 125 kg. La ambele încercări, bara a căzut pe spate după ce a smuls-o de la podea. La o a treia, doi dintre cei trei jurați au spus că sportiva nu a avut controlul deplin al greutăților.
Laurel Hubbard este din Noua-Zeelandă și s-a născut bărbat. Până în 2013, a participat la concursurile de haltere pentru bărbați, fără rezultate notabile. La 30 de ani a hotărât să-și schimbe sexul și să participe la probele de haltere feminine.
Apoi, în 2017, a devenit prima halterofilă din Noua Zeelandă care a cucerit o medalie la Campionatele Mondiale de la Anaheim (SUA), unde a câștigat medalii de argint la total și la smuls la categoria plus 90 de kg.
Citește și: Speranța vine din Moldova. Chișinăul iese din „zona gri” și se îndreaptă spre Europa
Înainte de Tokyo2020, au existat unele voci care au contestat faptul că o persoană născută bărbat va participa la probele pentru femei, având astfel un avantaj fizic față de celelalte concurente.
În realitate, Laurel Hubbard a ieșit pe ultimul loc la categoria super-grea.
Sportiva a părăsit arena zâmbind, ba chiar a desenat o inimă cu mâinile în aer. Laurel Hubbard și-a anunțat retragerea imediat după terminarea competiției.
„Vârsta m-a prins din urmă și, ca să fiu corectă, probabil mă prinsese de ceva timp. E clar că a venit vremea să mă dedic altor lucruri din viața mea. Nu știu dacă voi fi o inspirație pentru alții, dar sper că prezența mea poate constitui o formă de încurajare”, a declarat aceasta pentru Marca.
Oamenii ca mine sunt tot oameni
Sportiva a ținut să mulțumească Comitetului olimpic Neozeelandez, organizatorilor japonezi, dar în mod special Comitetului Olimpic Internațional (IOC).
„Cred că și-au reafirmat angajamentul față de principiile olimpianismului. Au demonstrat, cred, că sportul este ceva ce pot face toți oamenii din întreaga lume. Este inclusiv, este accesibil și cred că este chiar fabulos. Știu că participarea mea la aceste Jocuri nu a fost în totalitate fără controverse. Dar au fost atât de minunați. Au fost de un asemenea ajutor și le sunt atât de recunoscător tuturor. Mulțumesc."
Laurel Hubbard nu a dorit să răspundă la întrebări, dar a ținut să mulțumească „pentru interesul acordat spectacolului meu din această seară".
Sportiva a mai spus că deși știe că nu a atins standardele pe care țara ei le aștepta este foarte recunoscătoare pentru încurajările și dragostea primită din partea celor din Noua Zeelandă.
„Cum ne îndreptăm spre o lume mai înțelegătoare, oamenii încep să realizeze că și oamenii ca mine sunt tot oameni”, a mai spus Laurel.
Citește și: Clotilde Armand a semnat un contract de salubrizare pentru ridicarea gunoaielor din sectorul 1
Părerile au fost împărțite
Anna Vandebellinghen, halterofilă din Beliga, a declarat înaintea olimpiadei de la Tokyo că participarea lui Laurel este „o glumă proastă. Oricine s-a antrenat la haltere la un nivel înalt știe acest adevăr pe pielea lui, această situație specială este nedreaptă pentru sport și pentru sportivi”.
Participarea la Olimpiadă a neozeelandezei a fost încurajată însă de Stonewall, o organizație pro LGBTQ+. De asemenea, sportiva austriacă Sarah Fischer a spus: „Sincer, mi-a părut rău pentru ea. De fapt, speram că va câștiga o medalie - în felul acesta, toată lumea va tăcea ”.
Cu toate acestea, grupul de susținere pentru femei Fair Play For Women a publicat poză cu sportiva Roviel Detenamo în vârstă de 18 ani, care a ratat olimpiada din cauza lui Laurel Hubert.
IOC a vorbit recent despre tensiunile din ultima vreme legate de participarea la Tokyo2020 a lui Laurel Hubbarb.
Noțiunile de corectitudine și incluziune par să fie greu de echilibrat, scriu cei de la The Guardian.
Bărbații au un avantaj de 10%-50% în performanțele sportive față de persoanele de sex feminin. Acest lucru se întâmplă din cauza secreției de testosteron din timpul pubertății, arată mai multe studii.
Britanica Dina Asher-Smith, cea mai rapidă alergătoare, are un timp record de 10.83 secunde pe 100m. Un timp bun, dar totuși sub cel al alergătorului englez cu o vârstă mai mică de 15 ani, care a scos un timp de 10,8 secunde, potrivit jurnaliștilor britanici.
IOC a promis că va face un nou regulament în următoarele două luni prin care speră ca toate sporturile să poată găsi o cale de întâlnire siguranță, corectitudine și incluziune, spun cei de la The Guardian.