O mică reîmprospătare a memoriei pentru toți cei pentru care motivul dispariției sportivei s-a pierdut în negura timpului: ea a fost interzisă temporar pentru că a fost depistată pozitiv la testul de dopaj la US Open 2022.
În corpul său a fost găsit medicamentul anti-anemie Roxadustat, potrivit unui comunicat al Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA). O decizie finală în cazul sportivei se lasă așteptată în continuare, deoarece audierea programată pentru 17 februarie a fost amânată cu două săptămâni. Motivul pare să fie birocrația inerentă vieții oricărei organizații. A avut loc o schimbare de personal la conducerea Sports Resolutions, o organizație independentă cu sediul la Londra care oferă servicii de arbitraj în probleme sportive, iar tranziția completă pare să dureze ceva timp, potrivit nemzetisport.hu.
Suspendarea procesului Halep oferă o privire din culise
Până acum, singurul lucru care a reieșit în cazul româncei de 31 de ani este că apărarea pentru a-i dovedi nevinovăția - sau cel puțin buna credință - a vizat în primul rând să demonstreze că medicamentul a fost consumat fără știrea victimei. Dacă acest lucru poate fi dovedit în mod credibil, riscul unei suspendări ar putea fi înlăturat, iar avocații lui Halep ar putea chiar să înceapă să lucreze la o cerere de despăgubiri.
Citește și: VIDEO O pictoriță româncă de 12 ani, considerată un fenomen în Occident. A expus în toată Europa
Presa maghiară - acuzații dure la Simonei Halep
Desigur, acest lucru este posibil, dar unele surse sugerează că Simona ar putea cere o sumă de șapte cifre ca despăgubiri. Bineînțeles, pentru asta ar fi nevoie de numele vinovatului și, deși informațiile sunt rareori făcute publice în timpul investigațiilor, numele unui potențial suspect a fost deja făcut public.
Citește și: Hackerii au preluat controlul radiourilor și TV din Rusia. Au difuzat o alertă falsă de atac aerian
Health Science, o companie americană producătoare de vitamine și suplimente, a devenit partener al organismului de conducere a tenisului feminin, WTA, în 2006 și, de-a lungul anilor, și-a promovat produsele prin intermediul unor ambasadoare precum Caroline Wozniacki, Madison Keys și Sloane Stephens și Simona Halep.
Îi încurajăm să folosească orice suplimente nutritive
Aceasta din urmă s-a alăturat chiar și după ce ITIA a recomandat oficial ca jucătoarele de tenis să nu folosească suplimente, deoarece riscul de "contaminare" cu diverse substanțe nu poate fi complet exclus. "Îi încurajăm să folosească orice suplimente nutritive doar după o evaluare amănunțită și în cazuri foarte justificate. În cele mai multe cazuri, o dietă bine planificată și echilibrată va face inutilă asistența externă", se arată în comunicatul ITIA.
Scurgerile de informații pot fi tratate ca o formă de publicitate, chiar dacă nu la fel de directă ca și construcția unei imagini a Simonei de sportivă nevinovată, care a fost folosită ca instrument de comunicare.
O fată bine educată
Reprezentanți ai tenisului la diferite niveluri și de diferite grade, și-au exprimat convingerea în nevinovăția Simonei, dar și fostul soț și chiar un membru al aristocrației românești, prințul Dimitrie Sturdza. Acesta din urmă a dezvăluit recent că a cheltuit 20.000 de dolari pe an de-a lungul mai multor ani, la intervenția prietenei sale Virginia Ruzici, câștigătoare a Roland Garros în 1978, pentru a o ajuta pe Halep, pe atunci adolescentă, să își găsească drumul. "Mi s-a părut o fată foarte drăguță, bine educată, care, având în vedere înțelegerea ei ulterioară a sportului și a moralității, mi s-ar părea de neconceput să se implice în lucruri murdare", a spus Sturdza.
Dar și antrenorul australian Darren Cahill, care a fost angajat și concediat de mai multe ori în trecut, o susține dar și alți mari sportivi. Doar Ion Țiriac a avut ceva critici pentru lentoarea avocaților Simonei Halep. „Fiecare săptămână pe care o ratează contează dublu", a spus gurul afacerilor și al tenisului: "De aceea, fiecare zi pe care Simona o petrece antrenându-se sub această presiune psihologică are o importanță enormă".
Nimeni nu poate vedea capătul tunelului
Destinația finală, în urma unei posibile suspendări, este Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv, dar aceasta se află la cel puțin opt sau nouă luni distanță, cu toate consecințele previzibile și imprevizibile - chiar și pentru un sportiv care, potrivit site-ului WTA, a adunat până acum 40,2 milioane de dolari din tenis, ceea ce înseamnă că își poate permite cei mai buni avocați din lume.
Dar cu două teste oficiale împotriva ei, Simona Halep nu mai are dreptul la prezumția de nevinovăție.
Lecțiile care pot fi deja trase din cazul Halep nu sunt nesemnificative pentru sportul maghiar, care este pătat de diverse cazuri și acuzații de dopaj.
În final, autorul sugerează că, adesea, aplicarea legii nu este unitară existând anumite aspecte ce pot influența decizia. În sensul "aplicării legii", desigur, rareori există cazuri identice, dar tocmai eforturile de standardizare ar putea conferi o mai mare credibilitate procesului în ansamblu.
Pentru că, chiar dacă Fortuna este legată la ochi, există o mulțime de influenceri. Avocați, agenți, antrenori sportivi, aristocrați. Iar lumea se învârte din ce în ce mai amețitor în jurul fanului care are nevoie tot mai mult de eroi.