Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume. Condamnat la închisoare, fuge din țară

DE Alin Crișan | Actualizat: 14.11.2023 - 19:06
Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume. Condamnat la închisoare, fuge din țară - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ/ Colaj

A fost declarat, în 1964, cel mai bun handbalist al lumii, iar nemții îl elogiau: „abilitățile lui fac parte din cel mai elegant handbal jucat vreodată”. Dar drumul său în viață a fost pavat cu bolovani. Securitatea îl obligă să colaboreze, iar mai apoi e condamnat la închisoare.

SHARE

Hans Moser a fost declarat, în 1964, cel mai bun handbalist al lumii, iar nemții îl elogiau: „abilitățile lui fac parte din cel mai elegant handbal jucat vreodată”. Dar drumul său în viață a fost pavat cu bolovani. Securitatea îl obligă să colaboreze regimul, iar mai apoi e condamnat la închisoare de Judecătoria din Sighetu Marmației.

Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume. Condamnat la închisoare, fuge din țară

Hans Moser, născut la 24 ianuarie 1937 la Timișoara, este, alături de Hansi Schmidt, Josef Jakob, Michael Redl și Dieter Jochmann, unul dintre cei mai buni pe care i-a dat handbalul din Banat și din România. 

Ioan Hans Moser s-a născut la 24 ianuarie 1937, în Timișoara. În timpul carierei sale, Moser a jucat pe postul de centru. Înainte de a se dedica handbalului a jucat polo pe apă și volei.

Moser a trecut de la volei la handbal în 1951. Trei ani mai târziu, a fost convocat pentru prima dată în echipa națională de handbal.

A debutat în prima ligă de handbal în martie 1955 la Ştiinţa Timişoara. În 1956, a cucerit primul și ultimul titlu național pe teren mare pentru Timișoara cu Țiglina Țigănașu.

Citește și: Calvarul lui Drâmbă, campion olimpic la scrimă: Șters din istorie, moare în mod suspect în Brazilia

În 1959, s-a transferat la Dinamo București și a câștigat unsprezece titluri de campion, dintre care trei pe teren mare, până la retragerea sa în 1968.

De asemenea, a câștigat Cupa Europei cu echipa bucureșteană în 1965. Hans Moser a jucat în total 224 de meciuri internaționale pentru România, dintre care șapte pe teren mare.

Hans Moser este probabil cel mai mare talent handbalistic pe care l-a produs România. În lunga sa carieră, el a fost atât un conducător de joc, cât și un executant. El este cel care a perfecționat lovitura de aruncare, ocolind zidul prin înșelăciune. 

Câștigă Cupa Mondială la Handbal cu România și devine cel mai bun handbalist al lumii

A participat la 4 Campionate mondiale de handbal: 1958, 1961, 1964, 1967. Devine campion mondial cu echipa României în 1961 (RFG).

La Campionatul mondial de handbal din 1964 (Cehoslovacia) este unul din cei trei golgheteri ai turneului. În același an este numit „Handbalistul lumii”.

După meciul internațional dintre Germania și România de la Westfalenhalle din Dortmund (14:22) de la sfârșitul anului 1964, Deutsche Handballwoche scria:

"Abilitățile lui Hans Moser fac parte din cel mai elegant handbal jucat vreodată de o echipă națională a României".

Citește și: Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

Publicul german a trăit handbalul la perfecție. Moser, care a intrat în scenă doar pentru a arunca șapte metri în prima repriză, a preluat comanda după pauză, iar revenirea germană s-a încheiat, potrivit banater-schwaben.org.

Moser marchează două goluri care ar trebui să apară într-un film educativ: unul dintr-o aruncare laterală în care se află aproape orizontal în aer, celălalt ca un foc de pistol din șold. Săptămâna handbalistică a văzut în el un adevărat campion mondial.

În 1970, în legătură cu Campionatul mondial de handbal din Franța, Poșta Franceză scoate un timbru cu portretul lui Moser. A jucat 224 de meciuri cu echipa națională a României.

Colaborează cu Securitatea

Deși a fost un sportiv de geniu, Moser a avut grave probleme cu autoritățile din România. Ca student la Agronomie, tânărul Moser a fost deconspirat că a promis unor persoane din Timișoara și Cisnădie că le va aduce diverse obiecte de la rudele acestora din RFG, țară unde urma să plece în turneu cu echipa.

În aceeași perioadă, securiștii au aflat că Moser asculta la domiciliu, alături de prieteni ”muzică decadentă la pick-up”.

Pe baza acestor probe compromițătoare, studentul Hans a fost constrâns să ofere informații despre alți sportivi ”care se manifestau potrivnic regimului”.

În final, în noiembrie 1959, a semnat angajament sub numele conspirativ ”Helmuth Ioan”. El a primit pentru aceste informații 300 de lei.

Fuge din România

În 1968 i se dă voie să meargă cu un contract de 6 luni ca jucător-antrenor la clubul vest-german TV Milbertshofen. După expirarea contractului nu se mai întoarce în România. Soția și fiul, Richard, erau în vizită la el, așa că au rămas și ei în RFG.

După terminarea carierei de jucător, antrenează diferite echipe de handbal din Germania, Elveția și Austria.

Condamnat la închisoare

În 2004, reîntors în țară, Moser face obiectul unei anchete pentru săvârșirea infracțiunilor de fals, uz de fals, înșelăciune.

Fostul mare sporitv a început, după 90, să se lanseze în afaceri cu agenti economici din Baia Mare și nu numai, însă afacerile derulate nu s-au sfârșit deloc bine.

În urma uneia dintre aceste afaceri, Moser a ajuns să fie chemat în judecata, el înșelând un investitor american pe care l-a convins să înceapă o afacere la Ocna Șugatag.

Citește și: Prețul plătit de Dan Grecu, primul campion mondial la gimnastică. Se retrage. „Durerea e prea mare”

La mijloc era o hala, obiect al unui litigiu mai vechi între SC Midomo (firma lui Moser) și o altă societate comercială băimăreană. Printre creditorii societății Midomo se număra și Directia Generală a Finanțelor Publice (DGFP), care a pus sechestru pe hală și a scos-o la licitație. Însă hala nu era proprietatea lui Moser, ci a altei firme.

A fost o metoda folosită de fostul handbalist pentru a induce în eroare autoritățile. Investitorul american a cumpărat hala, dar, ulterior, a aflat că ea era grevată de sarcini, fiind urmărită de mai mulți creditori ai lui Moser. 

S-a ajuns in instanță și în 2008, Hans Moser, a fost condamnat de către Judecătoria Sighetu Marmației la 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, potrivit gazetademaramureș.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te