LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.275.193 Votanți în România
18,19 %
318.338 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Marele regret al Danielei Silivaș, gimnasta cu 6 medalii la JO. I s-a falsificat data nașterii

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.05.2024 - 17:30
Marele regret al Danielei Silivaș, gimnasta cu 6 medalii la JO. I s-a falsificat data nașterii - Foto: Colaj
Marele regret al Danielei Silivaș, gimnasta cu 6 medalii la JO. I s-a falsificat data nașterii - Foto: Colaj

Marele regret al Danielei Silivaș, gimnasta care a câștigat șase medalii la Jocurile Olimpice de la Seul. Prețul succesului a fost, însă, uriaș pentru sportivă.

SHARE

Daniela Silivaș a obținut șase medalii olimpice la JO de la Seul, dintre care trei de aur. După retragere, în 1991, s-a stabilit în Statele Unite, acolo unde s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper.

Marele regret al Danielei Silivaș, gimnasta cu 6 medalii la JO. I s-a falsificat data nașterii

Daniela Silivaș este una dintre cele mai medaliate sportive ale României din istoria Jocurilor Olimpice. Se află pe locul 8 în această ierarhie cu cele 6 medalii obținute la Seul, în 1988.

S-a născut pe 9 mai 1972 la Deva și a început gimnastica la clubul Cetate din oraș la vârsta de 5 ani, cu antrenorii Ioan Cărpinișan si Vasilica Oprea.

La lotul național a fost pregătită timp de 6 luni de Bela Karolyi, înainte ca acesta să plece în Statele Unite, în 1981. Ulterior, i-a avut ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu.

Nu a rămas mult timp la juniori pentru că în 1985, Federația Română de Gimnastică i-a schimbat data nașterii din 1972 în 1970 pentru a fi eligibilă pentru Campionatele Mondiale de la Montreal.

Citește și: Povestea primului sportiv român care a participat la JO. Tatăl nu l-a recunoscut până la 18 ani

„Practica de a schimba vârsta era destul de des în anii ‘70-‘80 în toate țările. Pe noi nu ne-au întrebat niciodată, doar ni s-a comunicat că suntem cu câțiva ani mai mari”, spune marea campioană.

La vârsta de 13 ani, Silivaș a câștigat aurul mondial la bârnă reușind să ia nota maximă, 10. Deținătoarea titlului la acest aparat a fost Ecaterina Szabo la vremea respectivă.

„Cel mai greu după retragere a fost lipsa colegelor. Cu ele am petrecut 7 ani împreună, mi-au devenit prietene bune. Ținem legătură și acum după aproape 30 de ani. Imediat după ce m-am retras, încă mai visam că sunt în concursuri, dar cu timpul nici măcar în vise nu am mai urcat pe aparatele atât de dragi mie”, își aduce aminte Daniela într-un interviu mai vechi pentru prosport.ro.

Marele regret al sportivei

Întrebată despre regretele pe care le are, după o viață dedicată sportului, Daniela Silivaș regretă timpul dedicat familiei sale, pe care l-a pierdut.

„La 15 ani am fost un copil cu multă energie și visam numai gimnastică. Acum, la 52 de ani, energia a mai scăzut puțin și visurile mele s-au schimbat. Acum visez la vacanțele împreună cu familia, în special la cele de la Deva. Au fost multe de câștigat în acest timp. De pierdut… eu cred ca, fiind departe de casă, am pierdut timp împreună cu familia.

Citește și: VIDEO Cine e campionul olimpic român care a fost cel mai puternic, timp de 10 ani, la categoria lui

A fost vorba de mii de ore petrecute în sala de gimnastică, multă muncă, perseverență, disciplină. Când am urcat pe podium, la concursurile mai mici sau campionate Mondiale, a simțit bucuria și mândria de a fii cea mai bună gimnastă din acel concurs. Toată munca și sacrificiile pe care le-a făcut împreună cu echipa au meritat.

Prețul succesului este intotdeauna mare, nu numai în sport. Da, am avut o altfel de copilărie, joaca noastră a fost în sala de gimnastică. După 12 ani de gimnastică de performanță pot spune ca retragerea a fost puțin dificilă, dar fără regrete”, spune Daniela Silivaș acum, într-un interviu pentru fanatik.ro.

A obţinut trei medalii olimpice de aur

A participat la o singură ediție a Jocurilor Olimpice, Seul 1988. Avea să fie o ediție memorabilă pentru gimnasta din România, care a dominat autoritar competiția. A câștigat nu mai puțin de șase medalii, dintre care trei titluri olimpice.

Daniela Silivaș a condus echipa României spre argintul olimpic pe echipe, formația noastră fiind depășită de URSS. A obținut încă un argint la individual compus, fiind învinsă de rusoaica Elena Shushunova.

Calificată în toate cele patru finale de la sărituri, a urcat la fiecare aparat pe podium. La sărituri a câștigat bronzul, însă la sol, bârnă și paralele a câștigat aurul olimpic. A reușit să obțină medalii în toate cele 6 probe la care a participat.

Astfel, Daniela Silivaș a fost desemnată cea mai bună gimnastă din lume în 1988.

Se retrage și pleacă în Statele Unite!

S-a retras din gimnastică în 1991 și a plecat în Statele Unite, stabilindu-se în Atlanta. În anul 2002 a fost introdusă în Hall of Fame fiind cea mai tânără gimnastă care intră în galeria celor mai bune gimnaste din istorie.

Întrebată într-un interviu dacă ar fi să aleagă gimnastica dacă și-ar retrăi viața, sportiva a declarat că da, indubitabil. 

Citește și: Povestea româncei care e cea mai bună alergătoare de trail din lume: „Vreau să fac istorie”

„Da, cum să nu! Întotdeauna mi-a plăcut, nu cred că aș fi făcut-o până la capăt dacă nu-mi plăcea gimnastica. Uitându-mă în spate, n-am ce să schimb. Chiar îmi place ceea ce fac, viața mea…Sunt fericită cu viața pe care mi-am construit-o. Și a fost datorită gimnasticii, datorez mult gimnasticii”, a declarat Silivaș.

În anul 2003 s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper, alături de care au trei copii: Ava Luciana, Jadan Scott și Rylan Bryce. În prezent, Daniela Silivaș Harper și familia ei trăiesc în Marietta, Georgia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te