Marele maestru Liviu Dieter Nisipeanu, protest față de actuala conducere a Federației Române de Șah

DE Adrian Costin | Actualizat: 07.08.2021 - 13:45
Liviu Dieter Nisipeanu Foto: Facebook

Liviu Dieter Nisipeanu, cel mai mare campion român de șah al tuturor timpurilor, ia o atitudine tranșantă în scandalul iscat la alegerile pentru funcția de Președinte al Federației Române de Șah.

SHARE

După ce Vlad Ardeleanu a acuzat pe Facebook fosta conducere a Federației de abuzuri în urma invalidării candidaturii sale, mai mulți jucători importanți au luat atitudine împotriva acestor încercări fățișe de manipulare a alegerilor.

Citește și: Scandal la Federația de Șah: Vlad Ardeleanu susține că i-a fost invalidată ilegal candidatura

Liviu Dieter Nisipeanu, cel care a fost numit „simbolul şahului românesc” și "modelul oricărui junior şi speranţa că se poate ajunge sus”, spune într-o postare pe Facebook că nu se va mai „întoarce pe lista României cât timp IS Dobronăuțeanu (N.R. candidatul fostei conduceri a Federației) va fi la conducerea șahului Românesc”.

El a preluat și postarea lui Vlad Ardeleanu care susține că actuala conducere a Federației Române de Șah i-a invalidat ilegal candidatura la funcția de președinte. 

Citește și: Cum mulțumea Eduard Novak Ungariei și vorbea despre crucea maghiarilor din Ținutul Secuiesc

Liviu-Dieter Nisipeanu, unul dintre marii șahiști ai lumii

Născut pe 1 august 1976, la Braşov, Liviu-Dieter Nisipeanu este mare maestru la şah, iar din 2014 el reprezintă Germania, mama sa fiind săsoaică.

Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internaţional Radovici Corvin, acelaşi antrenor care l-a descoperit şi "şlefuit" pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câştigat campionatul naţional de seniori.

Consacrarea internaţională a lui Liviu-Dieter Nisipeanu a venit în anul 1996, când a reuşit un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori.

În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de Şah disputat în Las Vegas, învingându-i în drumul său pe principalii favoriţi ai turneului, Alexei Shirov şi Vasily Ivanchuk. A fost învins însă de viitorul campion mondial Alexander Khalifman.

În vara anului 2005, Liviu-Dieter Nisipeanu a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa şi din istoria şahului românesc, câştigarea medaliei de aur la Campionatul European de Şah (Varşovia). Această performanţă l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiţia a avut la start 220 de participanţi. Nisipeanu a obţinut 7 victorii şi 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile.

În aprilie 2006, Nisipeanu a jucat la Bucureşti un meci de patru partide împotriva campionului mondial FIDE Veselin Topalov. În 2017, Liviu-Dieter Nisipeanu a devenit campion al Germaniei, iar în 2019, la Cupa Mondială, el a câştigat o partidă împotriva unuia dintre cei mai agresivi jucători ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, făcând o partidă extrem de spectaculoasă, care a făcut înconjurul lumii şi a fost declarată drept cea mai frumoasă partidă a anului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te