Mafia pariurilor. Românii nu sunt pentru prima dată anchetați pentru partide de tenis trucate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.10.2020 - 18:35
Photo by Gonzalo Facello from Pexels

Zeci de milioane de euro au fost pariate pe meciul câştigat de jucătoarele de tenis Andreea Mitu şi Patricia Ţig împotriva perechii Madison Brengle (SUA)/Yana Sizikova (Rusia) în primul tur de la Roland Garros, iar justiţia franceză anchetează o posibilă partidă trucată.

SHARE

Meciurile trucate nu sunt însă o noutate în tenisul mondial, ba chiar a devenit un flagel în creștere.

Alexandru-Daniel Carpen, un jucător român fără o mare carieră în tenis, a recunoscut, în 2015, că i-a făcut o propunerede corupere unui alt jucător, în octombrie 2013. Carpen a fost suspendat pe viață din tenis. El se afla pe locul 1.088 ATP în 2007 la simplu şi pe locul 274 la dublu, în august 2015.

Citește și

FRANȚA Partida dublului Andreea Mitu/Patricia Țig, anchetată pentru un posibil aranjament la pariuri

Forul Tennis Integrity Unit (TIU) se ocupă de anchetarea plângerilor referitoare la meciurile trucate. Cu câțiva ani în urmă, BBC şi Buzzfeed au dezvăluit că TIU primise în ultimii zece ani numeroase plângeri cu privire la astfel de suspiciuni, care vizau inclusiv jucători de Top 50, însă niciunul dintre aceştia nu a fost sancţionat.

Federaţia Internaţională de Tenis şi TIU s-au concentrat în schimb pe partidele arajate la turneele „mici”. ITF Futures este seria de turnee din categoria cea mai mică şi la aceste competiţii se înregistrează frecvent acte de corupţie.

Arbitri supendați pe viață

În octombrie 2017, arbitrii de scaun turci Serkan Aslan şi Mehmet Ulker au fost suspendaţi pe viaţă de ITF după ce au fost găsiţi vinovaţi de manipulare de scoruri la unele meciuri în beneficiul mafiei pariurilor. Cei doi întârziau introducerea scorurilor în dispozitivele PDA. În acelaşi timp, transmiteau prin telefon scorurile altor persoane, iar acestea pariau live cunoscând ce se întâmplase în punctul respectiv. De asemenea, arbitrii suspendaţi introduceau false scoruri de egalitate în dispozitivul PDA. La mijlocul lunii septembrie, alţi doi abitri de scaun, Sherzod Hasanov şi Arkhip Molotyagin din Uzbekistan, au fost suspendaţi pe viaţă de Federaţia Internaţională de Tenis din aceleaşi motive.

Poliţia din mai multe ţări europene au făcut acţiuni de amploare împotriva meciurilor trucate pentru mafia pariurilor. În noiembrie 2017, jandarmeria spaniolă a reţinut 34 de persoane bănuite a avea legături cu o organizaţie clandestină de aranjare a meciurilor de tenis din circuitul ITF pentru pariuri online. Între persoanele reţinute s-au aflat şi jucători, cu vârste între 17 şi 30 de ani (un minor) şi cu clasare ATP între locurile 800 şi 1.400.

Un jucător semiprofesionsit avea rolul de a contacta alţi jucători ce urmau să dispute meciuri aflate în programul caselor de pariuri şi de a-i convinge pe aceştia să piardă un anumit set.
În aceeaşi zi în care a apărea informaţia cu suspendarea pe viaţă a lui Carpen, fostul tenisman australian Nick Lindahl primea  o interdicţie pe şapte ani şi era amendat cu 35.000 de dolari de Tennis Integrity Unit, pentru trucarea unui meci în 2013. Lindahl a fost sancţionat pentru că a aranjat un meci de la un turneu minor, desfăşurat la Toowoomba, în Australia.  

Filiera albaneză

În iunie 2018 a fost deschisă o anchetă internațională vizând o rețea criminală alcătuită din cetățeni armeni, care se stabilise în Belgia, rețea suspectată de trucarea a sute de meciuri în legătură cu pariurile sportive.

Șapte jucători francezi au fost plasați în custodia poliției și au fost audiați de anchetatorii Serviciului Central pentru Curse și Jocuri (SCCJ), înainte de a fi eliberați. Cinci dintre ei au recunoscut că au acceptat trucarea de meciuri, în schimbul banilor.

Justiția belgiană a destructurat o vastă rețea legată de o organizație criminală implantată în această țară și suspectată de trucarea unor meciuri din competiții minore.

Patru jucători francezi (Mick Lescure, Jules Okala, Yannick Thivant și Jerome Inzerillo) au fost plasați în custodia poliției pe 16 ianuarie 2019 în cadrul acestei afaceri.
Mick Lescure, care era atunci locul 487 mondial, a recunoscut că a trucat în cariera sa "între 20 și 30 de meciuri", la simplu și la dublu, în schimbul unor sume între 600 și 2.000 euro.

În iunie 2018 au avut loc percheziții simultane în șase țări europene, printre care și Franța. În total, șapte persoane de naționalitate armeană printre care Grigor Sargsian, presupusul creier al rețelei, au fost inculpate, mai ales pentru "corupție", "spălare de bani" și "apartenența la o organizație criminală", înainte de a fi plasate în arest provizoriu.

Egipteanul Youssef Hossam, vinovat pentru opt meciuri trucate

În luna mai a acestui an, egipteanul Youssef Hossam (21 de ani), locul 871 ATP, a fost găsit vinovat pentru opt meciuri trucate, șase cazuri de favorizare a pariurilor, trei situații în care nu a raportat abordări de corupție și două meciuri în care le-a cerut altor jucători să piardă.

Forul Tennis Integrity Unit a decis ca Youssef Hossam să nu mai joace niciodată tenis în competițiile oficiale: "El a conspirat cu alţii pentru a desfăşura o vastă campanie de corupţie legată de pariuri, la nivelurile inferioare ale tenisului profesionist".

Fratele lui Youssef Hossam, Karim, a fost de asemenea suspendat pe viață pentru trucarea unor meciuri de tenis, în urmă cu doi ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te