Legea Mitică Dragomir, pe cale să fie modificată! Ce propun cluburile din Superliga parlamentarilor

DE Elena Petrescu | Actualizat: 03.02.2025 - 22:00
Legea Mitică Dragomir, pe cale să fie modificată! Ce propun cluburile din Superliga parlamentarilor: FOTO  -Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Legea Mitică Dragomir, pe cale să fie modificată! Ce propun cluburile din Superliga parlamentarilor: FOTO -Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Legea Mitică Dragomir, pe cale să fie modificată! Ce propun cluburile din Superliga parlamentarilor. Reprezentanții cluburilor din Superliga au discutat cu parlamentarii în cadrul ședinței Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților despre modificarea Legii 4/2008.

SHARE

Reprezentanții cluburilor din Superliga au discutat, luni, cu parlamentarii în cadrul ședinței Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților despre modificarea Legii 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive.

Legea Mitică Dragomir, pe cale să fie modificată! Ce propun cluburile din Superliga parlamentarilor

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru tineret și sport, a explicat că își dorește un consens cu privire la temele majore pentru modificarea legii.

'Sunt foarte bucuros că toate cluburile din Superliga au răspuns invitației noastre și, mai mult decât, există un consens cu privire la aproape toate temele majore prin care vrem să dezvoltăm noua lege. Un consens atât la nivelul conducătorilor din fotbalul românesc de prim eșalon, cât și între aceștia și reprezentanții FRF, LPF și AFAN cu care am dezbătut în ședința inaugurală a proiectului.

Citește și: FCSB și CFR Cluj, remiză tensionată în Superliga. Becali:„Am greșit că nu l-am ținut pe Popa”

Astfel, obiectivul nostru de a pune în funcțiune un cadru normativ modern, care să protejeze interesele tuturor factorilor implicați, are toate șansele de a deveni realitate', a declarat Paraschiv, care este inițiatorul proiectului de modificare a Legii 4.

Citește și: Rapid București, înfangere cu scandal în fața U. Cluj (2-1). Șumudică: O să ajungeți să fiți huliți

Aceasta a doua ședință de lucru din proiect vine în continuarea celei în care au fost dezbătute propunerile venite din partea Federației Române de Fotbal, a Ligii Profesioniste de Fotbal și a Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori, urmând ca în perioada următoare să aibă loc ședințe de lucru similare cu reprezentanți ai federațiilor sportive, ai suporterilor și ai tuturor autorităților implicate în organizarea și desfășurarea evenimentelor sportive.

Deputatul Ionuț Stroe, fost ministru al Tineretului și Sportului, a anunțat, luni, pe pagina personală de Facebook, că toți membrii comisiei din care face parte sunt de acord că legea în cauză are nevoie de modificări și că ea trebuie adusă la realitățile anului 2025.

'Astăzi am început prima zi din noua sesiune parlamentară cu o dezbatere importantă în Comisia pentru tineret și sport: cum îmbunătățim Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței la competițiile sportive. Ne-am întâlnit cu Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal și toate cluburile din Liga I.

Toți membrii Comisiei de tineret și sport sunt de acord că legea trebuie îmbunătățită, modernizată și europenizată, dar mai ales adusă la realitățile anului 2025.

Sunt multe propuneri pe masă, iar cei interesați au timp până pe 10 februarie să trimită amendamente.

În decursul anilor, experiențele și bunele practici ale altor state europene, precum și legislația similară au fost o sursă de inspirație pentru mine. Scopul este simplu: să avem competiții curate, evenimente sportive sigure și o atmosferă plăcută pe stadioane.

Vom lucra împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și cu toți cei implicați pentru a face sportul și evenimentele din domeniu cât mai populare și prietenoase cu spectatorii', a menționat el.

Clubul Universitatea Craiova a anunțat, în urma întâlnirii de luni de la Camera Deputaților, că susține modificarea legii și protejarea drepturilor suporterilor pe stadioane.

'Universitatea Craiova a fost astăzi reprezentată de Ovidiu Costeșin, director general, la dezbaterea privind restructurarea Legii nr. 4/2008, organizată de Comisia pentru tineret și sport din Camera Deputaților.

Clubul nostru susține implementarea unor măsuri esențiale pentru îmbunătățirea atmosferei pe stadioane și protejarea drepturilor suporterilor', informează clubul pe pagina oficială de Facebook.

Conducerea Universității Craiova dorește printre altele:

Permiterea utilizării pirotehnicelor în mediu controlat; eliminarea zonei-tampon de pe stadioane (capacitate 100% pe arene); facilități dedicate pentru fanii cu nevoi speciale;

comercializarea băuturilor slab alcoolizate la evenimente sportive; eliminarea interdicției pe arene pentru fani până la pronunțarea instanței.

Directorul general al grupării alb-albastre, Ovidiu Costeșin, a menționat că sportul românesc trebuie să treacă 'de la o legislație nord-coreeană la una europeană'.

'Susținem restructurarea Legii 4 și proiectul lui Ciprian Paraschiv! Îl felicit pentru inițiativă. E clar că e nevoie de o lege adaptată fotbalului din 2025, în care suporterii și cluburile, cei care produc spectacolul sportiv, să fie respectați.

E trist că a trebuit să așteptăm atâta amar de ani pentru asta.

Trebuie să trecem de la o legislație nord-coreeană la una europeană și sper ca și autoritățile implicate în organizarea evenimentelor sportive să fie alături de consensul nostru.

Am semnale că schimbările din această zonă, din ultima vreme, au adaptat și viziunea lor, așa că totul ar trebui să decurgă spre o lege modernă și eficientă', a menționat Costeșin.

De asemenea, clubul Oțelul Galați, reprezentat de Marian Brăilescu la ședința din Parlament, susține implementarea unor măsuri esențiale pentru îmbunătățirea atmosferei pe stadioane și protejarea drepturilor fanilor, printre care: suspendarea interdicțiilor aplicate suporterilor până la finalizarea contestațiilor în instanțele de judecată; crearea unui mecanism de recurs mai rapid -â

Contestarea sancțiunilor ar trebui soluționată în regim de urgență, astfel încât suporterii să nu fie privați pe nedrept de acces la meciuri; utilizarea materialelor pirotehnice ușoare în condiții controlate, fără a afecta siguranța spectatorilor sau desfășurarea partidelor;

reducerea sectoarelor tampon la maximum 5% din capacitatea arenelor, pentru o mai bună utilizare a spațiului destinat publicului; permisiunea comercializării și consumului băuturilor slab alcoolizate pe stadioane, în condiții de siguranță;

îmbunătățirea condițiilor de acces pe stadioane, eliminarea controalelor excesiv de stricte care descurajează fanii să vină pe stadion.

Legea 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cunoscută și sub numele de 'Legea Mitică Dragomir' (fostul președinte al LPF), a fost contestată de suporterii de fotbal din întreaga țară încă de la intrarea ei în vigoare.

Aceștia au susținut de la început că legea este abuzivă, unul dintre exemple fiind sancțiunea penală aplicată pentru deținerea, introducerea și aprinderea de materiale pirotehnice (torțe, fumigene, petarde etc.) pe stadioane, lucru care nu se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană.

Modificarea Legii Mitică Dragomir a devenit un subiect pentru parlamentari în luna aprilie anului trecut, când liderul galeriei echipei Rapid, Liviu Ungureanu, și președintele clubului giuleștean, Daniel Niculae, au fost reținuți și ulterior trimiși în judecată în 'Dosarul Pyro' pentru facilitarea introducerii pe stadion și folosirea de materiale pirotehnice în timpul meciurilor.

Alături de cei doi, alți 12 suporteri de la diverse cluburi din Liga I și a II-a au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în același dosar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te