Judecătorii care au „condamnat-o” pe Halep, acuzații de corupție. Și-au riscat medicii reputația?

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.09.2023 - 23:19
Simona Halep - Foto: Profimedia Images

Judecătorii tribunalului care au condamnat-o pe Halep ar urma să fie acuzați că și-au schimbat decizia după ce i-au aflat identitatea. E corupție, spun comentatorii unei importante publicații sportive. Care se întreabă dacă e posbil ca medicii să își riște reputația.

SHARE

Judecătorii tribunalului care au condamnat-o pe Halep ar urma să fie acuzați că și-au schimbat verdictul după ce au aflat identitatea lui Halep. Asta e corupție, spun jurnaliștii de la Sport Illustrated care citează oameni apropiați de cazul Halep. Jurnaliștii spun că pe acest argument își va baza Halep recursul.

Citește și: Suspendarea lui Halep, undă de șoc printre jucătoarele de tenis. „Ce e în spatele ușilor închise?”

Au fost o mulțime de întrebări și comentarii și pe rețelele de socializare despre Simona Halep și decizia bombă care a constatat "dovezi substanțiale" de încălcare "intenționată" a legilor dopajului, însoțită de o interdicție de patru ani. Decizia este aici. Chiar și după standardele juridice, este un pic cam stufoasă. Și lasă câteva întrebări evidente fără răspuns (sau admite că nu există un răspuns hotărâtor). 

Judecătorii care au „condamnat-o” pe Halep, acuzații de corupție. Și-au riscat medicii reputația?

Halep e o trișoare! Nu, Halep este victima unei vânători de vrăjitoare! Luați o poziție binară pe riscul dumneavoastră. Putem indica cu toții sportivi cărora li s-au redus sau anulat decizii în apel sau care au reușit să indice cu succes erori de procedură. Putem, de asemenea, să arătăm cu degetul spre mult mai mulți sportivi care au protestat față de vinovăția lor sau au furnizat alibiuri, pentru ca mai apoi să își recunoască vinovăția.

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Acestea fiind spuse, în mod obiectiv, este vorba de o mulțime de detalii medico-legale și de un set de fapte brute pentru Halep și echipa sa de apărare. Avocatul ei, Howard Jacobs, este cel mai bun.

Acesta nu este un caz standard de dopaj. Roxadustat nu este o substanță interzisă standard. Simplificând foarte mult, așa cum am citit eu decizia, concluzia este, în esență, că, chiar dacă suplimentele lui Halep au fost contaminate, acest lucru nu explică volumul și concentrația de roxadustat pe care testele le-au relevat sau neregulile din pașaportul ei biologic. Tribunalul a constatat că "nu este posibil în mod realist" ca nivelurile de roxadustat din corpul ei să provină dintr-un supliment keto MCT. Trebuia să existe o sursă suplimentară.

La prima vedere, acest lucru este condamnabil. Dar o posibilă apărare ar putea fi următoarea: Stai, îmi spui că suplimentul conținea roxadustat, dar îmi spui și că nu crezi că era sursa exact a aceleiași substanțe interzise? Deci, două produse diferite de pe aceleași piețe sunt ambele contaminate cu același drog interzis? Care sunt șansele să se întâmple asta? ... Iar dacă conjectura este că Halep s-a dopat intenționat cu roxadustat și apoi a folosit ca acoperire un supliment contaminat cu roxadustat, și asta, de asemenea, pare puțin probabil.

Așa cum ar trebui să fie cazul, procesul se desfășoară în spatele ușilor închise. Membrii comisiei sunt rareori la dispoziția presei/publicului pentru întrebări și clarificări ulterioare.

I-au pus gând rău?

În afară de nivelurile de substanță interzisă și de discrepanțele din pașaportul biologic, iată ce este profund problematic: faptul că Halep nu a menționat suplimentul keto MCT pe diverse formulare și în interviuri. Conform deciziei: "A fost o neglijență distinctă din partea ei, mai ales la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost mai evidentă".

Suplimentele erau atât de "de tip boutique" încât nu erau disponibile pentru a fi cumpărate fără prescripție medicală, fiind în schimb comandate din Canada. ... Și, săptămâni mai târziu, Halep nu a menționat această nouă substanță pe formulare și nici măcar după testul ei pozitiv. Imaginați-vă: ați fost acuzat pe nedrept că ați luat o substanță interzisă; nu ați goli găleata oferind toate substanțele posibile pe care le-ați ingerat, în speranța că una dintre ele ar putea explica nenorocirea? De ce să ascundeți ceva?

Am luat legătura cu un membru al taberei Halep săptămâna trecută. Ca parte a apărării sale, aceasta va susține că doi dintre membrii tribunalului ar fi fost, se pare, pregătiți să o exonereze pe sportivă pe baza faptelor și a forței probelor. Apoi au descoperit identitatea lui Halep și și-au schimbat efectiv votul în vinovat.

Dacă este adevărat, acest lucru este, evident, profund îngrijorător și ar reprezenta o adevărată corupție. Dar acest lucru forțează bunul simț. Există probleme de integritate aici. Există probleme de responsabilitate aici.

Acești doctori și profesori își vor risca reputația și, posibil, își vor risca licențele medicale, din cauza unei răzbunări/agende personale împotriva ... unui jucător de tenis român de 31 de ani, în special apreciat și fără controverse înainte de acest lucru?

Antrenorul care nu își asumă

Trebuie să vorbim despre Patrick Mouratoglou. Antrenorii dau interviuri atunci când jucătorii lor (sau uneori chiar nu jucătorii lor) reușesc. Bine.

Dar corectitudinea cere ca antrenorii să fie obligați să răspundă atunci când jucătorii eșuează. Acestea sunt regulile de angajament. În 2022, Halep a început să lucreze cu Patrick Mouratoglou. Așa cum am scris vara trecută, acest lucru a provocat îngrijorări considerabile în unele medii. 

Halep a tăiat brusc legăturile cu întreaga sa echipă, mulți membri fiind alături de ea de ani de zile și astfel au rămas cu sentimentul de trădare. Pentru prima dată în cariera sa, ea a suferit un atac de panică pe teren la Roland Garros. După un turneu de succes la Wimbledon și în Canada, ea a pierdut în primul tur la New York. Apoi, un test antidoping pozitiv. 

Acest lucru nu înseamnă că există vinovăție sau neglijență. Nu înseamnă că există dopaj. Nu înseamnă că corelația este egală cu cauzalitatea. Dar asta înseamnă multă agitație, flux și dramă pentru o jucătoare cunoscută întotdeauna pentru profesionalismul ei cumpătat. 

Reacțiile și opiniile jucătorilor sunt peste tot aici. Serena Williams - care, desigur, a pierdut în fața lui Halep în finala de la Wimbledon și care a fost anterior jucătoarea antrenată de Mouratoglou - și-a făcut cunoscute gândurile.

Am auzit de la mai multe alte jucătoare care au sentimente similare. Doar că nu este vorba de faptul că jucătoarele care au pierdut în fața lui Halep se întreabă acum dacă ea a fost dopată. După ce a terminat în top 10 în 2022, ea a câștigat bani bonus WTA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te