Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.02.2024 - 16:49
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: INQUAM PHOTOS / Cristi Vescan
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: INQUAM PHOTOS / Cristi Vescan
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: INQUAM PHOTOS / Cristi Vescan
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: INQUAM PHOTOS / Cristi Vescan
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ
Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni - Foto: profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni. La două săptămâni după audierea de trei zile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, Halep a vorbit.

SHARE

Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni. La două săptămâni după audierea de trei zile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, Halep a vorbit despre cazul ei.

“Coșmarul pe care îl trăiesc de un an și jumătate s-a terminat! Am avut șansa să-mi prezint apărarea în fața TAS și să arăt că niciodată nu am folosit nici un fel de substanță dopantă. Asta am spus din prima zi în care am fost acuzată”, a declarat Simona.

Încă o cale de atac pentru Halep, dacă va fi condamnată la TAS. Când poate reveni

“Acum aștept decizia cu capul sus. Vreau să vă mulțumesc vouă, fanilor mei, jucătorilor și foștilor jucători, legendelor din acest sport și sponsorilor pentru sprijinul pe care l-am primit, pentru toate mesajele trimise și pentru toate clipurile pe care le-ați făcut pentru mine în această perioadă chinuitoare”, a continuat Simona Halep, explicând:

“Sprijinul vostru înseamnă enorm pentru mine și mi-a dat puterea să lupt zi de zi, pentru adevăr. Voi împărtăși cu voi vești despre caz, imediat ce le primesc. Vă doresc tot binele! Binele și adevărul vor câștiga mereu”.

Trebuie înţeles că TAS, ca şi ITIA, nu sunt instanţe de judecată, ci instanţe sportive. Valoarea deciziilor luate de aceste instanţe sportive există pe terenul sportului resspectiv.

Deja Simona Halep a făcut prima mişcare în afara instanţei sportive: a dat în judecată firma canadiană Quantum Nutrition, care a produs suplimentul de colagen contaminat cu roxadustat, care i-a adus sportivei o suspendare de patru ani.

Citeşte şi: Simona Halep este apărată de fostul tenisman Andy Roddick. Îl critică violent pe Patrick Mouratoglou

Keto MCT, suplimentul luat de Halep, ar fi conținut ingrediente chinezești necunoscute, în locul celor din Oceanul Pacific, așa cum apare pe etichetă, notează tennisupdate.com, conform GSP. O acțiune în justiție a fost înaintată la Curtea Supremă, Halep încercând să recupereze 10 milioane de dolari.

Este primul pas făcut de Halep în afara instanţelor sportive, care ar putea indica direcţia în care ar putea evolua lucrurile, în anii care urmează, dacă marea tenismenă română va pierde şi la TAS: în instanţa civilă.

Pentru că asta este realitatea: dacă Halep va fi condamnată şila TAS, ea mai are o cale de atac: tribunalul civil. Halep aşteaptă verdictul, poate lua patru ani, poate lua doi ani şi să revină imediat.

Vom vedea ce se va întâmpla în continuare, dar ea poate să evolueze pe calea aleasă de ciclistul italian Davide Rebellin. În aprilie 2009, Comitetul Internaţional Olimpic a anunțat că șase sportivi au fost testați pozitiv, în timpul Jocurilor Olimpice de vară din anul 2008, de la Beijing, fără a menționa numele sau sporturile.

Citeşte şi: Când se dă verdictul TAS în cazul Halep? Simona: „O să ne revedem în scurt timp”

Ulterior, au apărut zvonuri că printre sportivi erau doi bicicliști, unul dintre ei fiind medaliat. Comitetul Olimpic Italian a confirmat apoi că un biciclist italian de sex masculin a fost testat pozitiv, în timpul cursei rutiere masculine, fără a da un nume.

A doua zi, pe 29 aprilie 2009, comitetul olimpic italian a confirmat că Davide Rebellin era sportivul. Agentul lui Rebellin a trimis o solicitare pentru analiza probei B, care ulterior a fost confirmată de asemenea ca fiind pozitivă.

Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Comitetul Național Olimpic Italian l-a trimis ulterior pe Rebellin în faţa instanței cerând despăgubiri în valoare de 500.000 de euro și o pedeapsă privativă de libertate de douăsprezece luni, în temeiul unei legi italiene adoptate în anul 2000, care permitea sportivilor care se dopează să fie băgaţi în puşcărie până la trei ani.

Citeşte şi: Când vrea să revină pe teren Simona Halep. Veşti bune de la TAS

Cu toate acestea, în anul 2015, o instanță din Padova a decis că Rebellin nu are nici un dosar penal pentru care să răspundă în instanţă, pe lângă faptul că l-a scutit de acuzațiile de evaziune fiscală.

Pe 16 august 2011, la 40 de ani, Rebellin a câștigat prima sa victorie, după ce s-a întors după suspendarea pentru doping, câștigându la Tre Valli Varesine, cu patru secunde înaintea ciclistului Domenico Pozzovivo.

Extrem de longeviv sportiv, Davide Rebellin a continuat să concureze până la 51 de ani şi să obţină mai multe victorii, apoi a urmat tragedia: la 51 de ani, pe 30 noiembrie 2022, când se antrena, a fost lovit de un camion şi a murit la Montebello Vicentino, cu puțin timp înainte de prânz.

Un caz tragic

Șoferul german de camion s-a oprit pentru scurt timp, apoi a fugit de la fața locului. Polițiștii au reușit să reconstituie incidentul și să îl identifice. Martorii l-au fotografiat pe șofer, la fața locului.

Foto: INQUAM PHOTOS / Cristi Vescan

Acesta a mai fost găsit vinovat pentru o infracțiune similară. S-a predat autorităților germane în iunie 2023, în așteptarea unei decizii privind extrădarea în Italia. Încercase să distrugă probe, prin curățarea vehiculului cu „un detergent puternic de curățare”.

Mai devreme, el fusese acuzat că a fugit de la locul unui accident din sudul Italiei în 2001, precum și că a condus sub influență alcoolului, în 2014.

Dincolo de destinul tragic al lui Rebellin şi de povestea sa zbuciumată, ceea ce trebuie înţeles este că, dincolo de viaţa sa sportivă, care, ca tenismenă, nu poate dura până la 51 de ani, Simona Halep va putea să-şi caute dreptatea într-o instanţă extrasportivă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te