Exemplu Ungariei pentru ministrul Novak

DE Mihai Duță | 12.02.2021 - 11:03
Ungaria beneficiază din acest an de un stadion doar pentru rugby în Budapesta
La noul Stadion de Rugby Arcul de Triumf există doar un bazin pentru recuperare, cu o adâncime de 1.40 m, nicidecum un bazin de înot 

Echipa națională de rugby a României este pe locul 19 în clasamentul mondial, în timp ce Ungaria se află pe locul 64. Autoritățile de la Budapesta au inaugurat un stadion special pentru rugby. 

SHARE

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis și ministrul Sportului, Eduard Novak, au stabilit că sportul va deveni o prioritate în țara noastră și că vor folosi modelele Ungariei, Sloveniei și Austriei pentru ca România să revină în elita mondială.

În acest timp, la Budapesta a fost inaugurat un stadion modern, dedicat rugby-ului, celebrând astfel împlinirea a 50 de ani de la primele meciuri oficiale din Ungaria. Situat în pitorescul parc Kincsem, la marginea Budapestei, stadionul de rugby face parte dintr-un complex sportiv care include o pistă de ogari și principalul hipodrom al țării.

În proiectul de
hotărâre 
pus în
dezbatere 
publică
de MTS apar 
un
bazin de înot și
câteva 
terenuri
inventate

Pe acest stadion se va juca doar rugby. „A fost un sprijin generos din partea guvernului maghiar și al Ministerului Sportului care au crezut în rugby și au arătat astfel încrederea pe care o au în acest sport. Această realizare este rezultatul unei strategii pe termen lung, pe o perioadă de opt ani.

Dintr-o comunitate mică de rugby, am reușit să devenim ceva care face parte din cultura sportivă națională“, a declarat Antal Kiss, noul președinte al Federației Ungare de Rugby pentru World Rugby.

La noul Stadion de Rugby Arcul de Triumf există doar un bazin pentru recuperare, cu o adâncime de 1.40 m, nicidecum un bazin de înot 

Justificările Ministerului Tineretului și Sportului

În proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional „Arcul de Triumf “ în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului se mai arată că: „Prin Hotărârea Guvernului nr. 97/2002, imobilul a fost dat în folosința gratuită către Federația Română de Rugby, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 2172/2004 imobilul a trecut din domeniul public al statului în domeniul privat al statului.

În perioada cât acest imobil a fost în folosință gratuită  imobilul nu a suferit modificări majore.

Întrucât prin Hotărârea Guvernului nr. 1093/2013 privind declararea de interes public și de importanță a Campionatului European de Fotbal 2020, precum și a candidaturii României pentru organizarea la București a unor meciuri din cadrul Turneului final, cu modificările și completările ulterioare au fost identificate bunuri imobile aflate în domeniul privat al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, respectiv Stadionul de rugby „Arcul de Triumf“, situat în București, b-dul Mărăști nr. 18-20, sector 1, Ministerul Tineretului și Sportului, prin Horărârea Guvernului nr. 693/2015 a revocat dreptul de folosință al Federației Române de Rugby.

Astfel, în baza sportivă se vor amenaja stadionul pentru antrenamentul și competițiile sportivilor la Turneul Final, precum și terenuri pentru joc (handbal, volei, rugby etc.), centru îngrijire sportivi, spații cazare și cantonament sportivi, refacerea fațadelor, consolidarea și reabilitarea clădirii existente cu destinația vestiare sportivi, sală de antrenament, sală de conferințe, zona pentru presă, sală multifuncțională, restaurant, bazin de recuperare, cabinete medicale și antidoping, etc.“.  

FRR vrea dreptul de folosință gratuită pe 49 de ani

„Federaţia Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf în folosinţă exclusivă a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această nouă naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru“, se arată în comunicatul FRR.

„Pe scurt, Federaţia Română de Rugby 
a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, şi-a demolat singură vechiul Stadion Naţional de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federaţiei Române de Rugby la finalul lucrărilor şi a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi.

Acum, cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, şi doreşte să schimbe tot“, se adaugă în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te