Un proiect de lege interzice echipelor ce intră în insolvență să mai participe la competiția pe care o organizează LPF.
Cutremur în fotbal. Insolvenţa e cheia
Astfel de societăți ar mai putea funcționa cel mult în Liga 2. Senatul a votat deja o altă modificare a Legii Iinsolvenței, prin fotbaliștii să fie considerați și ei salariați și să nu mai piardă banii, la insolvenţă.
Sportivii nu vor mai fi primii care pierd bani, atunci când angajatorii lor apelează la insolvență.
Senatul a votat o modificare a Legii insolvenței, astfel încât ei să fie încadrați la capitolul "creditori salariați", chiar dacă nu au contracte de muncă, ci contracte de activitate sportivă, conform GSP.
Citeşte şi: Un om de afaceri din Austria vrea să salveze o echipă de fotbal titrată din Liga 1. E român
În anii recenți, în care au existat insolvențe, mai ales în fotbal, jucătorii deveneau chirografari, care este categoria de creditori cea mai slabă, și banii pe care nu apucaseră să-i primească erau topiți imediat, din pix.
Ca salariați, ei vor avea drepturi mai multe, iar cluburilor le va fi cu mult mai greu să facă operaţiunea cu care până acum îi lăsau fără bani.
Inițiatorul legii, deputatul Cristian Brian, de la USR, a colaborat cu AFAN, sindicatul fotbaliștilor, la efectuarea acestei modificări. Mai există un proiect pentru o schimbare: echipele care apelează la insolvență să fie retrogradate imediat, din primul eșalon.
Citeşte şi: Prime grase la Poli Iaşi. Un fotbalist de Liga a doua, câștiguri de 66.000 euro. Mult peste Liga 1
Nici o societate intrată în reorganizare nu ar mai avea dreptul să fie membră a unei ligi profesioniste, iar în România e considerată profesionistă doar Liga 1, aflată sub umbrela LPF, numită anul acesta Superliga.
Federația a continuat să le ofere licențe pentru Superliga formațiilor care intrau în insolvență, deoarece instituția nu avea vreun temei legal, pe baza căruia să le sancționeze.
Acum, e suficient ca un club să prezinte un plan de reorganizare aprobat de către un judecător, și Comisia de Licențiere din FRF e obligată să accepte și ea planul, ca și cum societatea aceea ar fi una lipsită de datorii.
Câinii Roşii, în cumpănă
Dinamo e acum într-o astfel de situație. Câinii au câștigat cu 6-1 turul barajului de promovare/salvare cu FC Argeș și sunt ca și promovați. Ei au căpătat deja licența pentru Liga 1, chiar dacă au datorii de opt milioane de euro.
Debitele acelea au fost prinse într-un plan de reorganizare aprobat în tribunal, ceea ce este echivalent cu o eșalonare a lor. Roș-albii au realizat că nu-și pot plăti datoriile și au întocmit un nou plan, a cărui aprobare a amânat-o judecătorul, deocamdată.
Noua schemă pe care o propune Dinamo: în loc de opt milioane de euro, să mai achite doar două milioane de euro. Câinii Roşii speră că promovarea și confirmarea acestui noul plan îi vor atrage pe niște investitori.
A doua insolvenţă
Clubul din Ștefan cel Mare e la a doua insolvență. Cu nouă ani în urmă, Ionuț Negoiță a tăiat și el datoriile din pix şi așa a scăpat de achitarea unei sume de peste 15 milioane de euro.
După noua lege, Dinamo nu ar avea dreptul să promoveze din liga a doua, fiindcă societatea este în insolvență. Hermannstadt ar fi imediat retrogradată din Liga 1, pentru că sibienii sunt în reorganizare și ei.
Există informații conform cărora și CFR Cluj ar putea să apeleze la insolvență, ca să-și diminueze datoriile uriașe, de peste 30 de milioane de euro.
Ca și dinamoviștii, vișiniii au mai fost și ei în insolvență, în ultima parte a "erei Paszkany". Ioan Varga a preluat acțiunile de la Paszkany în anul 2017, a plătit datorii de șapte milioane de euro și a reînsănătoșit clubul.
O bulibăşeală de promovare şi retrogradare
Cu alte cuvinte: dacă Dinamo nu poate promova, efectul imediar ar fi, cel mai simplu, ca FC Argeş să rămână în Liga 1, pentru că barajul de promovare s-ar anula.
Mai complicat ar fi ca barajul să se rejoace cu Unirea Dej, echipă clasată pe locul 6 în play-out. Plus că în afacere mai este implicată şi Gloria Buzău, care joacă celălalt baraj, cu UTA.
Mai apoi, este neclar ce se întâmplă în cazul în care este retrogradată şi FC Hermannstadt şi e şi mai problematic ce se întâmplă dacă în Liga 2 aterizează şi CFR Cluj, aflată în insolvenţă.
Cutremurul s-ar transmite probabil şi la barajele de promovare dintre Liga 2 şi Liga 3. Astfel că până şi Metalurgistul Cugir de exemplu, clasată pe locul 4, în play-off-ul din Seria 9, din Liga 3, ar putea fi implicată în promovarea în Liga 2. Ca orice altă echipă din Liga 3, aflată în situaţia ei.
Cel mai simplu
Probabil că cel mai simplu ar fi ca în Liga 1 să rămână cu două echipe mai puţin, ori cu una (şi în fiecare etapă să stea câte o echipă).
Ameţitor... Cel mai normal ar fi ca o asemenea prevedere legală să intre în vigoare din sezonul competiţional care urmează, 2023 - 2024.