„Momentul reluării activităților sportive nu a sosit, dar ne pregătim pentru relansare. Trebuie să punem în valoare stadioanelor care vor fi construite.
Vom continua să susținema activitatea sportivă prin organizarea de competiții la nivel înalt la noi în țară după relansarea activității sportive
Aşa cum am mai spus, susţinem în continuare organizarea de competiţii de nivel înalt în ţara noastră. Iar astăzi pot să anunţ faptul că Guvernul României s-a angajat prin Ministerul Tineretului şi Sportului să sprijine organizarea Cupei Mondiale de rugby sub 20 de ani din 2022.
Ne-am depus oficial candidatura la World Rugby (n.r. - Federaţia Internaţională de Rugby), pentru această competiţie majoră, a doua ca importanţă după Cupa Mondială de seniori din lume. România poate fi şi trebuie fi percepută mai bine ca organizator de mari competiţii sportive internaţionale. Sunt evenimente majore la care ne angajăm pentru viitor", a spus Stroe.
Această importantă competiție va avea loc pe Stadionul Arcul de Triumf care va fi gata în acest an.
„Toate aceste stadioane, care se fac cu efortul statului, trebuie puse în valoare. E mult mai important modul în care vor fi administrate ele ulterior decât construirea lor. Dacă nu ai evenimente, meciuri, competiţii, concerte şi aşa mai departe, aceste stadioane pot să devină o povară.
Entităţilor care le administrează le transmit cu această ocazie că aceste stadioane trebuie să aducă venituri. Noi ne-am asumat că le terminăm, suntem în grafic şi facem în continuare tot ce putem pentru a le finaliza. Dar responsabilitatea va fi şi a celor care le vor administra ulterior", a declarat Ionuț Stroe, ministrul Tineretlui și Sportului.
În luna iunie ar putea fi reluate competițiile sportive, însă este prematur pentru un anunț în această idee.
Ministerul Tineretului și Sportului este într-o permanentă legătură cu Ministerul Sănătății, tocmai pentru a putea lua o decizie în acest sens.
Orice formă de antrenament colectiv este limitată în această perioadă , fără a exista un cadru sigur, cu avizele Ministerului Sănătății și MAI.
„Încercăm să definim ce înseamnă pregătirea colectivă în aceste noi condiții. Avem modele la care lucrăm în momentul de față, și vom reveni la momentul potrivit pentru a vedea cum bazele sportiv vor putea fi deschise", a mai declarat Ionuț Stroe.
"Sporturile de echipă vor începe activitățile gradual. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros și amănunțit. Într-o fază incipeintă se va lucra individual, probabil că o perioadă de 10 zile, apoi vor fi mai mulți participanți, dar când va veni momentul.
Competițiile de copii și juniori se referă la două categorii foarte vulnerabile. Ele vor trebui să fie precedate de antrenament și să fie mult mai riguros controlate. În urma discuțiilor cu ministrul Tătaru, pot să vă spun ca avestea vor începe după cele de seniori", a mai spus Stroe.
Se ia în calcul testarea de COVID-19 a sportivilor care încep pregătirea în bazele de antrenament.
„Am trimis o solicitare tuturor federațiilor pentru a reface calculele de cheltuieli și acestea au returnat o parte din sumele pe care nu le-au folosit pentru competițiile care ar fi trebuit să aibă loc în primul trimestru.
Ministerul de Finanțe ne-a asigurat că sunt suficienți bani și pentru finanțarea sportului în continuare", a mai declarat Stroe.