Cum s-a antrenat în casă o dublă campioană europeană la tir

DE Mihai Duță | Actualizat: 03.07.2020 - 13:10
Laura Coman s-a pregătit în casă, cu o machetă, în perioada stării de urgență Foto: arhiva personală
Laura Coman s-a pregătit în casă, cu o machetă, în perioada stării de urgență Foto: arhiva personală

Laura Coman (27 de ani) devenea pentru a doua oară, consecutiv, campioană europeană la tir, proba pușcă cu aer comprimat – 10 metri, pe 29 februarie. Era fericită, rezultatul prefigura o formă bună la Jocurile Olimpice. Pe 16 martie totul s-a închis din cauza pandemiei.

SHARE

Ca și ceilalți sportivi, Laura a fost nevoită să se antreneze acasă. Pare complicat pentru un sport care se practică într-un poligon, cu o armă.

„În perioada stării de urgență m-am antrenat acasă cu o machetă. Nu am avut cum să trag propriu-zis, ci doar am imitat. A fost bine că am putut face astfel de antrenamente pentru a nu-mi pierde din tehnică. Mi-au lipsit foarte mult antrenamentele din poligon cu care eram obișnuită. Acolo se face adevărata performanță.

De asemenea, am colaborat online atât cu psihologul, cât și cu kinetoterapeutul. Am folosit perioada de izolare pentru a mă pune la punct din punct de vedere psihologic. Nu este ușor pentru noi cei care facem sport de performanță să trecem printr-o astfel de situație în contextul dat. Eram pregătită pentru a da tot ce am mai bun la Jocurile Olimpice și, dintr-o dată, acest lucru nu a mai fost posibil. Am acceptat situația și m-am adaptat. Împreună cu antrenorul meu, Marin Olimpiu am regândit traseul nostru pentru anul viitor și suntem încrezători că voi putea să fiu într-o formă la fel de bună”, explică Laura Coman.

Laura Coman și antrenorul ei, Marin Olimpiu

Ea crede că tirul este favorizat de noile condiții, fiind un sport individual care poate fi practica păstrând distanțarea.

În mod obișnuit, Laura merge zilnic la poligon, cu excepția weekendului. Un antrenament durează minim două ore și constă în dezvoltarea abilităților tehnice și psihice cu scopul de a trage cât mai constant și mai bine.

„A trage cu arma la un nivel foarte înalt nu este atât de ușor cum poate să pară din exterior. Acest sport necesită pe lângă o tehnică foarte bună și un psihic puternic, iar pentru asta este nevoie de foarte multă muncă”, explică Laura.

Am urmărit-o în finalle campionatului european câștigate de ea la Osijek- Croația și la Wroclaw - Polonia în 2020 . Îți poți da seama cât de greu este acest sport doar prinvindu-i chipul puternic marcat de efort.

Bucuria revenirii în poligon

Laura s-a reîntors la antrenamentele din poligon și abia așteaptă concursurile, chiar dacă nu se știe când vor fi reluate: „Revenirea în poligon a fost o bucurie pentru mine. Antrenamentele merg foarte bine și  sper să pot să concurez cât mai curând. Îmi este dor de un concurs, de o finală, de un podium...

Încă nu a fost stabilită nicio competiție internațională anul acesta, dar cred că vor fi câteva spre sfârșitul anului. 

Principalele mele obiective pentru anul acesta sunt să rămân sănătoasă și să îmi mențin nivelul de performanță la care am ajuns”.

Am întrebat-o cum își stăpânește emoțiile într-un sport în care acest lucru este determinant și ce puls are în concurs. Asta pentru că, în cazul sportivilor de la tir, o valuare ridicată a pulsului le poate afecta foarte mult precizia.

„Reușesc să îmi stăpânesc emoțiile foarte bine. Sunt foarte concentrată la ce am de făcut, încât de cele mai multe ori nu simt ceva. Nu mi-am măsurat niciodată pulsul în concurs dar dacă sunt liniștită este foarte mic”, ne- răspuns Laura.

Din punctul ei de vedere cele mai importante trei lucruri pentru a obține performanțe la tir sunt: perseverența, munca și echilibrul din viața de zi cu zi. 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te