Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat, din pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.02.2024 - 19:24
Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat în pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat - Foto: Profimedia Images
Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat în pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat - Foto: Profimedia Images

Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat, din pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat. În urma unei ședințe de trei zile, în fața Curții de Arbitraj Sportiv, în perioada 7-9 februarie 2024, rezultatul contestației Simonei Halep este iminent.

SHARE

Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat, din pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat. În urma unei ședințe de trei zile, în fața Curții de Arbitraj Sportiv, în perioada 7-9 februarie 2024, rezultatul contestației Simonei Halep este iminent și așteptat cu nerăbdare.

În septembrie 2023, fostul numărul 1 mondial din tenisul feminin a fost interzisă timp de patru ani, de un tribunal independent, pentru încălcarea articolului 2, din Programul antidoping din tenis (ABP), care reflectă în linii mari Codul WADA (Agenţia Mondială Antidoping).

Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat în pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat

Campioana de la Wimbledon, din anul 2019, ar fi comis încălcări ale regulilor anti-doping...

cu privire la prezența Roxadustatului (medicament contra anemiei interzis), într-o probă de urină care fusese colectată în timpul US Open 2022;
utilizarea unei substanțe și/sau metode interzise, în cursul anului 2022, din cauza neregulilor din pașaportul biologic al sportivului.

Simona Halep și-a susținut vehement inocența, învinovățind un supliment de colagen contaminat, numit Keto MCT. La 31 de ani, cariera și reputația ei sunt în balanță.

Citeşte şi: Simona Halep cere daune uriașe companiei canadiene care a produs suplimentul nutritiv contaminat

În comparație cu detectarea unei substanțe interzise, ​​evaluarea unui ABP este un proces mai abstract și mai nuanțat.

Decizia primei instanțe în cauza ITIA vs. Halep a menționat în mod expres că programul ABP este „complex în domeniul științei, matematicii și statisticii”

Circumstanțele lui Halep sunt ușor diferite. Un sportiv care nu a fost niciodată testat pozitiv, pentru o substanță interzisă, ar putea ajunge la o interdicție de patru ani, pentru „prezența sau utilizarea unei substanțe sau metode interzise”.

Citeşte şi: Chris Evert despre Simona Halep: “Şi-a predat întreaga viață antrenorului”

Având atât de multe lucruri care sunt în joc pentru Halep și alții, să vedem ce este ABP, cum funcționează procedura în WADA și cât de precis/fiabil poate fi un algoritm biologic la determinarea dopajului, spune NatLaw Review.

National Law Review este o revistă de drept americană, un site web de știri juridice zilnice și o bază de date, de agregare a conținutului de analiză juridică.

Ce este ABP

ABP este o metodă de monitorizare a probelor, pe o perioadă de timp, pentru a localiza și a evalua variațiile dintre markerii biologici specifici, care pot indica dopajul. A fost implementat pentru prima dată în anul 2008, de către Uniunea Internațională de Ciclism, ca răspuns la criza existențială a dopajului sângelui, care a cuprins sportul.

Inițial, ABP a vizat exclusiv aşa-zisul „modul hematologic” (folosind probe de sânge pentru a monitoriza transportul oxigenului), dar acum include și un „modul steroidian” (din anul 2014, folosind urina, pentru a monitoriza producția naturală de steroizi în organism) și un „modul endocrin” (din august 2023, pentru a identifica markerii dopajului hormonului de creștere).

Foto: Profimedia Images

Fiecare probă nouă este introdusă în ABP, care conține o înregistrare digitală a probelor unui atlet, de-a lungul timpului. Un algoritm computerizat efectuează apoi o evaluare longitudinală a biomarkerilor, față de toate rezultatele anterioare, și face predicții pentru profilul lor ABP (sau „peisajul” biologic individual).

Citeşte şi: Halep pierde turnee de 98.000.000 euro. Cine e „vinovat” pentru amânarea verdictului TAS?

Dacă probele ulterioare au markeri care nu se încadrează în intervalul normal/așteptat al sportivului, acest lucru va fi marcat ca „anormal” și necesită o examinare/investigație ulterioară.

Deși multe părți interesate consideră că ABP a fost un instrument pozitiv în lupta împotriva dopajului, în special în ceea ce privește utilizarea EPO, nu toți sunt convinși de eficacitatea acestuia, în prinderea trișorilor. Criticile cu privire la eficacitatea ABP?

Frecvența testării: discrepanța în numărul de teste poate fi puternică între diferiți sportivi și sporturi. ABP se bazează pe tendințele pe termen lung, așa că, fără date (și multe dintre ele), acuratețea statistică este afectată.

Micro-doping

Micro-dozare: conform unui studiu publicat în februarie 2023, „pentru a reduce fereastra de detectare a dopajului sanguin, sportivii au aplicat doze mici de rhEPO (de exemplu, <10 UI/kg greutate corporală, zilnic sau la fiecare două zile), în loc de doze mai mari, de două sau mai multe ori pe săptămână (de exemplu, 30 UI/kg).

”Între timp, alți experți au sugerat că micro-dopingul, la ora 23:00, nu poate lăsa markeri anti-doping până la ora 6, în dimineața următoare, prin urmare poate să fie exploatat de către sportivii dopați.

Volumul plasmatic: anumiți parametri sanguini utilizați în ABP sunt presupus influențați de volumul plasmatic al sângelui (în principal apă, dar și unele proteine ​​dizolvate, ca glucoza și hormonii). Există diferiți factori legali, care afectează volumul plasmei, cum ar fi căldura, boala, sarcina de antrenament și altitudinea.

Carsten Lundby, care a realizat în 2012 un studiu privind antrenamentul la altitudine, la sportivii de elită, a avertizat: „dacă vrei să înșeli, mergi la mare altitudine și explică rezultatele transfuziei de sânge ca antrenament la altitudine... este ceea ce ABP nu poate nega, pentru că nu este un sistem perfect".

Sunt om, deci sunt subiectiv

Accesul la datele personale: în prezent, sportivii pot accesa datele lor hematologice (dar nu steroidiene), de la ABP din motive de confidențialitate a datelor. Acest lucru a condus la critici, conform cărora permiterea accesului sportivilor la datele lor brute, astfel încât să își poată monitoriza parametrii, ar putea pune în pericol însuși scopul programului.

Subiectivitatea analizei umane: spre deosebire de procedurile tradiționale de testare, în care simpla prezență a unei substanțe sau a metaboliților săi determină dacă există AAF, procesul ABP necesită o evaluare de specialitate.

Deși procesul de evaluare pe două niveluri se bazează pe anumite verificări și echilibre, componenta subiectivă pentru determinarea unui APF înseamnă că, prin urmare, eroarea umană poate fi inevitabilă în anumite situații – atât în ​​ceea ce privește fals pozitive, cât și dopatorii care se strecoară prin plasa sistemului, scăpând nedepistaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te