CSM București: 5.000.000 € de la Primărie. Gyor: 4.000.000 € de la Audi, câștigă Liga și face profit

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.11.2023 - 19:15
CSM București ia milioane € de la primărie - Foto: Facebook / Profimedia Images

CSM București primește 5.000.000 euro de la primăria București, în timp ce rivala Gyor are 4.000.000 euro de la Audi, o companie privată. Gyor a făcut profit în anul în care a câștigat Liga Campionilor.

SHARE

CSM București primește 5.000.000 euro de la primăria București în pofida rezultatelor slabe. De la sponsori ia 600.000 de euro dacă îl credem pe cuvânt pe primarul Nicușor Dan. Anul trecut veniturile proprii abia depășeau 200.000 euro, potrivit cifrelor oficiale obținute de Newsweek România. CSM nu a mai obținut rezultate notabile în Europa de unde nu a mai luat bani.

Rivala din Ungaria, Gyor, primește 3-4.000.000 euro pe an de la Audi, o companie privată, la care se adaugă alte sute de mii de euro de la numeroșii sponsori locali, câteva sute de mii venind din vânzarea de suveniruri și drepturi TV. Primăria din Gyor oferă în jur de 1.000.000 euro.

Gyor a făcut profit în 2017, an în care a câștigat Liga Campionilor. Gyor are, per total, rezultate mult mai bune decât CSM. În ultimii 3 ani, Gyor s-a clasat de două ori în primele 4 formații din Liga Campionilor, de unde a mai obținut câteva sute de mii de euro.

Gyor Audi Eto a câștigat Liga Campionilor în 2017, 2018, 2019. CSM București doar în 2016. În 2017 și 2018, CSM a fost pe trei. În ultimii 5 ani nu a mai prins primele 4 poziții.

Gyor a luat o medalie de argint și una de bronz în ultimii 3 ani. Detalii AICI

Primăria dă 5.000.000€ la CSM București. Gyor: 4.000000€ de la Audi, ia Liga Campionilor, are profit

România ar trebui să intre în epoca austerității, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Dar „conducta” cu bani publici nu a fost întreruptă în sport. În fotbal, dar și în handbal, primăriile pompează milioane de euro anual, fără să există vreun criteriu de perfomanță sau obiective de îndeplinit.

În Ungaria, spre exemplu, contribuția financiară a statului este mult mai mică la echipa de handbal feminin Gyor Eto (de 5 ori), iar performanțele mult mai mari.

Să analizăm marea rivalitate din handbalul european dintre CSM București și Gyor Eto.

CSM Bucureși este un club cu mai multe secții sportive, cea mai cunoscută fiind echipa de handbal. Unde merg și cei mai mulți bani primiți de la primăria București.

CSM București „are în subordine și promovează 14 ramuri sportive, cu prioritate fiind 10 discipline sportive, cuprinse în programul Jocurilor Olimpice: atletism baschet, Kaiac-Canoe, canotaj, handbal, judo, natație, rugby, tenis, volei”, potrivit unui răspuns primit de Newsweek România de la CSM București.

Citește și: Numiri paralele cu sportul la șefia CSM București: economist (PNL), inginer (PLUS), manager (USR)

În anul 2022, primarul Nicușor Dan a dat-o afară pe directorul general Gabriela Szabo, căreia i-a reproșat, pe bună dreptate, proasta gestionare a clubului. Mai jos, cifrele CSM București (e vorba de banii întregului club, nu doar secția handbal) pe anii 2020 și 2021 potrivit unor documente obținute de Newsweek România.

„Actuala conducere a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management defectuos”, a spus primarul cu îndreptățire.

Citește și: Concediată pentru management prost la CSM. Gabi Szabo, pentru Newsweek: Neagu ia 250.000€. E un idol

Doar că bugetul pe anul 2022 arată la fel de dezastruos după cum arată cifrele de mai jos.

Bugetul total pe anul 2022 a fost de peste 46 milioane lei din care 42 de milioane subvenții din partea primăriei. După cum se vede din tabel, donațiile și sponzorile nu sunt nici măcar 3 milioane de lei, adică 8%. 

Potrivit surselor Newsweek România, peste jumătate din bugetul clubului CSM București merge la echipa de handbal. Este vorba de 4-5 milioane de euro. La bugetul clubului se mai adaugă 600.000 euro din sponsorizări, adică puțin peste 10%. 

Bani mulți, rezultate zero

În ultimii ani, rezultatele CSM București au fost dezastruoase pentru banii investiți. „Tigroaicele” au în palmares trofeul Ligii Campionilor obținut în 2016, dar și două medalii de bronz (obținute în Final Four-ul din 2017, respectiv 2018).

Apoi, a urmat o secetă la nivelul performanțelor.

Anul acesta este foarte posibil să nu se califice în Final 4. 

În plus, CSM București nu are o sală proprie, jucând în Sala Polivalentă construită în epoca comunistă.

Citește și: FOTO Sala Polivalentă din București, un colos de 100 de milioane de euro mort la naștere

Gyor, poveste privată de succes

Marea rivală a CSM București este Gyor Eto din Ungaria. ETO a câștigat Liga Campionuilor în 2013, 2014, 2017, 2018, și 2019. A ajuns în finală în  2009, 2012, 2016 și 2022. Perfomanțe mult peste CSM București.

Ea joacă în Audi Arena, care a fost construită în anul 2014 și poate aduna 5.500 de spectatori. Arena a fost construită de primărie. O nouă Sală Polivalentă a fost promisă de toți primarii începând cu Oprescu, dar lucrările nu au început.

Să luăm ca exemplu anul de succes 2017, când Gyor a luat Liga Campionilor și a avut un profit de câteva sute de mii de euro.

Conform presei maghiare, atunci, bugetul clubului de handbal din Győr a fost puțin peste 1,5 miliarde forinți.

Această sumă de aproximativ 5 milioane de euro plasează echipa în prima ligă la nivel internațional, poate doar rivaliza cu bugetul românilor de la CSM București, scria presa maghiară de atunic. Gyor are zeci de sponsori locali, unii dintre ei, spre exemplu, lăudându-se că oferă echipei zeci de kilograme de brânză echipei.

Lista uriașă a sponsorilor este AICI

Subvenția de la autoritățile locale au fost de 700.000 de euro, iar azi depășesc cu puțin 1.000.000 euro. 

În 2017, echipa de handbal feminin Győr a obținut profit. A fost cel mai bun rezultat din ultimii ani, cu un profit de peste 520.000 euro, scria tot presa maghiară. În acel an, echipa a primit și 300.000 euro de la Federația Internațională de Handbal. De la sponsorii locali a mai strâns 600.000 euro, iar de la sponsorul principal Audi 3 milioane euro. Detalii AICI 

Ulterior, bugetul a ajuns la 6-7 milioane de euro, din care subveția de la autorităile locale s-a situat la un milion de euro.  Principalul sponsor Audi contribuie cu sume cuprinse între 3 și 4 milioane de euro pe an.

Concluzie. Gyor are rezultate mult peste CSM București. Atrage 80% din buget din surse externe-private. CSM București stă cu mâna întinsă la primărie, de unde primește 85% din buget.

Autoritățile din Gyor au investit bani publici într-o sală modernă, primăria București nu poate spune când vor începe lucrările la o nouă sală polivalentă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te