„Am luat decizia de a schimba conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detaşată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncţi.
Citește și: O fetiță de 3 ani a scăpat cu viață după ce a căzut de la etajul 3 al unui bloc din Brașov
Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administraţie al CSM Bucureşti, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară.
Actuala conducere a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management defectuos (decizii pripite şi fără consultare, dar şi tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relaţiile interne, abordări conflictuale în interacţiunile cu şefii secţiilor sportive)”, a precizat Nicuşor Dan pe contul personal de Facebook.
„În același timp, în urma semnalelor primite din interior, voi trimite Corpul de Control pentru a verifica activitatea CSM București.
Precizez că am toată prețuirea pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo, dar decizia pe care am luat-o privește activitatea ei în fruntea CSM București”, a adăugat edilul.
La 1 mai 2022, Newsweek România a scris că Autoritățile locale plătesc jucătoarelor de la CSM București unele din cele mai mari salarii din handbalul feminin european.
IMPORTANT. CSM București a terminat campionatul pe locul al doilea, după Rapid București.
Cum explică autoritățile salariul de 250.000 €/an al Cristinei Neagu: E un idol, un simbol
Cristina Neagu a vorbit despre salariul său spunând doar că „știu că există această discuţie, se vorbeşte despre salariul meu. M-a deranjat lucrul ăsta la început. A fost o chestiune destul de stresantă. Nu e neapărat treaba mea de unde vin banii clubului”.
Cum este organizat CSM București
„Clubul Sportiv Municipal București este o instituție publică, de interes local al municipiului București, finanțată prin venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul local al Municipiului București...
CSM București are în subordine și promovează 14 ramuri sportive, cu prioritate fiind 10 discipline sportive, cuprinse în programul Jocurilor Olimpice: atletism baschet, Kaiac-Canoe, canotaj, handbal, judo, natație, rugby, tenis, volei”, potrivit unui răspuns comun pe care ni l-a oferit primăria București și CSM București.
Creștere de 33% a bugetului
Bugetul CSM București pe anul 2021 a fost de peste 40 milioane de lei (plăți efectuate) din care 1,3 milioane de lei sunt veniturile proprii, 2,6 milioane reprezintă sponsorizări, iar 37,5 milioane reprezintă subvenția acordată de primărie.
Procentual, primăria subvenționează activitatea CSM București, cu 92%, bani publici, potrivit cifrelor obținute de Newsweek România.
În 2020, Primăria București a oferit subvenții de 27 milioane de lei, iar bugetul total a fost de 30 milioane de lei (plăți efectuate). Cu 33% mai mic.
Jumătate din bugetul CSM București sau chiar mai mult merge la echipa de handbal.
„Echipa de handbal CSM București costă undeva, cu salarii, competiții, cu tot, la 17-18 milioane de lei (n.r. pe sezon)”, a spus Nicușor Dan. Detalii AICI
Bugetul CSM pe acest an nu a fost aprobat
Prin intermediul Primăriei București, Newsweek România a cerut o serie de lămuriri legate de finațarea din bani publici a CSM București.
Newsweek România: Cum se explică investiția, din bugetul primăriei Capitalei, într-un salariu de un sfert de milion de euro pe an pentru Cristina Neagu, în condițiile în care echipe de handbal din orașe mai potente financiar nu își permit să plătească asemenea salarii în handbalul feminin?
CSM București: Cristina Neagu a fost declarată de 4 ori cea mai bună handbalistă din lume (2010, 2015, 2016, 2018), echivalentul a Balonului de Aur din fotbalul internațional. Cristina este un simbol al handbalului și al sportului românesc și un bun idol pentru generațiile care vin din spate și care vor să ajungă la nivelul performanței ei.
Alături de ea, CSMB a căpătat o notorietate mai mare, și, datorită acestui lucru, am putut promova de fiecare dată capitala, dar și România, la nivel internațional.
Pentru a face performanță, la un nivel înalt, așa cum ne dorim în fiecare an, trebuie să investim și să ne menținem în elită, CSM București fiind unica echipă de handbal din România care a câștigat Liga Campionilor în 2016, și care, an de an, indiferent de problemele pe care le-a întâmpinat, se luptă în această întrecere europeană, cât și în întrecerea din Liga Națională.
Precizări Newsweek România: Comparativ cu alte echipe de club românești, CSM București a obținut performanțe bune în Europa. Brandul CSM București atrage mult mai puțini bani din sponsorizări decât echipe de fotbal controversate precum FCSB. Posibil să fie și un management slab.
CSM București a câștigat Liga Campionilor în sezonul 2015-2016. Ulterior a prins două semifinale, iar în ultimele ediții nu a ajuns în Final Four.
În acest moment, CSM București este a treia în Liga Florilor. Detalii AICI
Bucureștiul nu are o sală polivalentă, dar oferă cele mai mari salarii din handbalul feminin European.
Citește și: FOTO Sala Polivalentă din București, un colos de 100 de milioane de euro mort la naștere
Newsweek România: Care este lista cu salariile oferite jucătoarelor de la echipa de handbal CSM București.
CSM București: CSM București susține performanța a 195 de contracte de activitate sportivă și 1600 de copii în cadrul Centrului de copii și juniori. Bugetul clubului este împărțit pe capitole bugetare, ponderea cea mai mare fiind activitatea sportivă.
Precizări Newsweek România: Răspunsul eludează întrebarea. Presa sportivă scrie că, în 2019, alte trei jucătoare câștigau peste 10.000 euro net pe lună. Detalii AICI
De atunci, pare că salariile au mai crescut.
Alte jucătoare profesioniste (campioane mondiale și olimpice) au ales să continue în România tocmai pentru că CSM oferă salarii record. Detalii AICI
Newsweek România: Care a fost rațiunea PMB de a finanța cu milioane de euro CSM Bucuresti în condițiile în care primăria nu are bani pentru marile investiții, Bucureștiul nu are o sală polivalentă, iar CSM Bucuresti nu a mai reușit nicio performanță la nivel european în ultimii ani?
CSM București: Scopul Clubului Sportiv Municipal București îl constituie organizarea și administrarea de activități sportive, cu prioritate pentru copii și juniori, prin dezvoltarea activității de performanță, cât și prin selecția, pregătirea și participarea la competiții interne și internaționale.
CSMB își dorește să crească noii mari sportivi “de mâine”, noi campioni mondiali, europeni și olimpici și, totodată, să valorifice și să crească potențialul sportului românesc, în competițiile de seniori.
Precizări Newsweek: Jumătate din buget (în 2019 și 2020) s-a dus doar pentru secția de handbal care, după cum se vede mai jos, a avut performanțe mai slabe decât unele din cele 9 discipline subvenționate de primărie.
Subvenția primăriei merge nu spre încurajarea sportului juvenil, ci pentru plata unor salarii de jucătoare profesioniste.
Suedezul Per Johansson a antrenat CSM București în 2016. Întrebat de ce a ales să meargă în România, Johansson a spus: „N-am mai avut un asemenea salariu în cariera mea”. Presa suedeză a fost scandalizată de salariile de la București. Detalii AICI
Naționala României a avut prestații foarte slabe la marile competiții mondiale. Echipa națională de handbal feminin a Suediei a fost a patra la Jocurile Olimpice de la Tokio.
Controverse în presă și handbal
Fostul mare jucător și antrenor al naționalei României, Radu Voinea, a contestat salariile oferite în România: „De vină nu e cel care cere, e cel care dă. Cunoscând lumea handbalului, eu consider că e exagerat salariul, dar e părerea mea, care contează mai puțin. Având în vedere că e din bani publici, e puțin exagerat. România plătește cele mai mari salarii din lume la handbal”.
Discuția despre salarizarea din bani publici a echipei de handbal trebuie pusă și în contextul în care primarul Nicușor Dan cere sacrificii locuitorilor: să accepte lipsa căldurii deoarece nu sunt bani pentru înlocuirea țevilor, să tolereze traficul și poluarea pentru că nu sunt bani de investiții.
„În anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, ceea ce va pune Primăria Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii. Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate…. O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat”, a spus Nicușor Dan.
Bilanțul CMS București în 2021
În anul 2021, în ciuda pandemiei provocate de virusul SARS-CoV2 și a situației mereu incerte, am continuat să mergem înainte, să strângem din dinți și să venim zilnic la antrenamente, fie că au fost fizice sau online. CSM București a reușit diverse performanțe notabile, atât în rândul Centrului de Copii și Juniori, cât și în rândul echipelor de seniori/senioare.
În ceea ce privește CCJ-ul, ne bucurăm să avem, de la an la an, un număr tot mai mare de copii înscriși în cadrul clubului, având în prezent peste 1600 legitimați, în toate domeniile sportive pe care le avem.
Cele mai importante performanțe au fost: câștigarea campionatului intern al echipei feminine de handbal, 3 titluri naționale la nivel de echipe de juniori la handbal și 5 medalii (argint și bronz); titlu național la volei feminin, într-un sezon fără înfrângere și titlul de vicecampioni la volei masculin; 6 medalii la Campionatul Național de Atletism U18 ( 1 aur, 3 de argint și 2 de bronz), 12 medalii obținute de echipele de copii și juniori la Campionatele Naționale de Șah, titluri naționale la natație - David Mihai și Vlad Pricop, titlu național la suliță - Alexandru Novac, și lista poate continua. Totodată, CSM București a primit din partea federațiilor aferente, premiul de “Cel mai bun club de volei al anului 2021”,
„Cel mai bun club de atletism al anului 2018, 2019”, “Cel mai bun club de handbal al anului 2021”.
Analiza performanțelor a fost făcută de reprezentanții CSM București pentru Newsweek România.