Ce jucătoare de tenis de masă a deschis drumul pentru Bernadette Szőcs? A fost campioană mondială și europeană, scriind istorie pentru România în această disciplină, alături de colega ei de generație, Angelica Rozeanu, cea mai bună jucătoare română din istorie.
Ce jucătoare de tenis de masă a deschis drumul pentru Bernadette Szőcs? A fost campioană mondială
Bernadette Szőcs tocmai a reușit să căștige medalia de bronz în concursul de final de an ce reprezintă echivalentul Turneului Campioanelor în tenisul de masă.
Ea a fost, de altfel, doar una dintre cele două jucătoare europene care au acces în competiția dominată copios de sportivele asiatice.
Citește și: Cine e marele campion care a fost secundul lui Ivan Patzaichin în canoea de dublu? I-a bătut pe ruși
Dar, înainte de Bernie, de Elizabeta Samara, de Otilia Bădescu, Olga Nemeș sau Maria Alexandru, a existat o jucătoare excepțională care s-a impus într-un sport care a fot inventat, parcă, mai mult pentru dexteritatea și rapiditatea chinezilor și japonezilor.
E vorba Ella Zeller-Constantinescu, colega și partenera de dublu a celei mai mari jucătoare de tenis de masă a Eomâniei, Angelica Rozeanu-Adelstein.
Ella Zeller, în dreapta, alături de colega sa, marea campioană Angelica Rozeanu - Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului
Născută la 26 noiembrie 1933, în Moldova Nouă, Timiș, Ella Zeller a început să practice tenisul de masă la Timişoara, apoi la cluburile „Progresul” şi „Voinţa” din Bucureşti, unde a și absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport.
Pe plan intern, a câştigat 30 de titluri de campioană naţională, iar în întrecerile internaţionale la care a participat a câştigat 16 medalii, din care 6 de aur.
Citește și: Campioana ce le-a „anunțat” pe Laura Badea și Ana Maria Brânză. Prima medaliată olimpică la scrimă
În 1953, a câștigat 4 medalii de aur la campionatele mondiale ținute la București, câștigând toate probele la care a participat, astfel că, în același an, la doar 20 de ani, a primit titlul de Maestru al sportului, conform prezentării sale de pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului.
Trei ani mai târziu, în 1956, la Campionatele Mondiale de la Tokio, și-a adjudecat alte două medalii de aur - la echipe și dublu feminin, alături de Angeliza Rozeanu - obținând și bronzul în concursul individual, performanțe de neimaginat astăzi, nu doar pentru românce, ci pentru orice jucătoare europeană.
Pentru ca performanța să fie și mai impresionantă, dublul Zeller-Rozeanu s-a impus în finală chiar împotriva unei perechi din țara gazdă, Japonia, cu 3-1.
Bernadette Szőcs, cea mai bună jucătoare româncă, la ora actuală - Foto: Facebook/Federația Română de Tenis de Masă
În 1958, la Europenele de la Budapesta, Ella Zeller devine, tot împreună cu Angelica Rozeanu, primele românce ce reușesc să câștige un titlu european, cele două luând argintul la ediția din 1964, de la Malmo, Suedia.
Ulterior, după retragerea din activitate, Ella Zeller-Constantinescu a activat, între anii 1967-1989, ca antrenoare federală şi antrenoare a lotului naţional de tenis de masă.
Pe parcursul a 30 de ani, ea a fost preşedinta Colegiului Central al Antrenorilor, membră a Biroului Federaţiei Române de Tenis de Masă, dar și preşedinta Comisiei naţionale pentru sportul feminin.
Citește și: Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Este una dintre puținele românce incluse în prestigiosul International Table Tennis „Hall of Fame”, o recunoaștere rezervată celor mai mari campioni ai acestui sport, primind și titlul de membru onorific pe viaţă al Uniunii Europene de Tenis de Masă.
La 90 de ani, Ella Keller-Constantinescu a rămas singura legendă vie a tenisului de masă românesc, marea sa colegă și parteneră, Angelica Rozeanu-Adelstein încetând din viață la 21 februarie 2006, la vârsta de 84 de ani.