Campioană europeană la gimnastică: Nu ieșea un exercițiu, o palmă. Antrenoarea, vizite la bustul gol

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.11.2022 - 11:57
Gimnasta Amalia Puflea - Foto: Eurosport

O nouă mărturie zguduie lumea gimnasticii românești. După ce antrenorii Bella și Marta Karolly au fost acuzați de violențe în trecut, o tânără campionă europeană acuză rele tratamente.

SHARE

Gimnasta Amalia Puflea (15 ani), dublă campioană europeană la nivel de junioare, a fost invitată, alături de mama sa, Elena Onel, la ședința Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.

Deputații au ajuns la concluzia că acest caz ar trebui să ajungă și la Parchet, iar mai departe insituția să demareze o anchetă penală.

Citește și: Schengen: Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria că nu opresc migranții. Croația, lăudată

 
„Am ales plec de la Deva deoarece au existat bătăi. Ne-au scos afară din sală, pentru că erau camere de filmat și să nu vadă camerele și Federația ceea ce face antrenorul nostru. Nu-mi ieșise un element la paralele – mie și altei colege – și ne-a scos afară din sală și ne-a dat câte o palmă peste cap. Alteori, când mai nimenea, ne dădea și cu șutul în fund, ne înjura. Am fost, în martie, la un concurs la Jeselo, eram accidentată și am concurat doar la un singur aparat și nici acela nu mi-a ieșit – la încălzire, nu-mi ieșise.

Citește și: Tinerii, tentați să facă „bișniță online” decât să învețe. Fenomenul „dropshipping” ia amploare

A ieșit antrenorul nostru afară din sală, și după ce am terminat exercițiul la paralele, pe o fată, o colegă de-a mea, a felicitat-o că i-a ieșit foarte bine, iar mie mi-a spus: «Lasă că ajungem noi la Deva și te calc în picioare». Mi-a zis că a ieșit afară din sală, tot din cauza mea, și că i-a pufnit sângele pe nas. La FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European – n.r.), îmi uitasem acreditarea în cameră, că trebuia să o luăm după noi, și mi-a zis că mă dă cu capul de pereți și, după aia, imediat mi-am luat-o.

În aceeași zi, doamna antrenor a venit la bustul gol, dezbrăcată, la noi în camera. Înainte de concurs, el (antrenorul Lucian Sandu – n.r.) – pentru că se simțea, simțeam toate fetele – mergea în baie să bea alcool, iar într-o zi, avea, într-o finală, o fată la paralele și această fată a simțit că miroase a alcool și a mers la alt antrenor, din altă țară, să îi spună să o ajute, să supravegheze concursul, fiindcă probabil că nu era în stare să stea din cauza alcoolului”, a spus Amalia Puflea, în fața deputaților, potrivit prosport.ro.

Ce a spus mama Amaliei Puflea


„Când ești la Bârlad și Deva e la câteva sute de kilometri de Bârlad, nu-i ușor să primești mesaj de la copil și să-ți spună că se omoară, pentru că nu mai rezistă la tot ceea ce se întâmplă acolo. Situația este începută de mult, ideea este că Federația a fost anunțată de mult, ne promiteau încontinuu că vor face demersuri și că vor lua măsuri.

Drept dovadă, nu a luat niciun fel din măsură, ba din contră, lucrurile s-au aflat la Deva, că noi ne-am plâns la Federație, și lucrurile deja au început să ia amploare și mai mare vizavi de Amalia. Nu este numai Amalia în situația asta, dar nu vreau să vorbesc în numele tuturor părinților, pentru că norocul nostru a fost că nu era un contract semnat, pentru că Amalia încă aparține de CSS Bârlad, ea doar era cu pregătirea fizică la Deva”, a spus și mama tinerei, Elena Onel.

Cuplul Marta și Bella Karoly, acuzați

Declarațiile campioanei europene nu sunt singura mărturie despre relele tratatmente aplicate sportivelor. Marilena Vlădărău – Perețeanu.

El a făcut parte din echipă în perioada 1977-1981, până la evadarea în SUA a celor doi antrenori, a prins argintul de la Europenele din 1978 Strasbourg, aurul de la Fort Worth 1979, dar și Olimpiada de la Moscova 1980, unde a fost însă doar rezervă.

Într-un interviu pentru playsport, sportiva povește un episod despre tratamentele aplicate de soții Karolly

E un episod dur, relatat recent de coregraful Geza Pozsar și de Dumitrița Turner, anume că, la un antrenament, Bela v-a bătut atât de rău, încât v-ați scăpat în mijlocul sălii și toată lumea a amuțit. Presupun că n-aveți cum uita acest moment!


– Am rămas surprinsă că și-au amintit de acel episod, dar probabil a fost un tablou marcant, întipărit pe retină. E adevărat! Așa s-a întâmplat! După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini. Atunci, după antrenamentul acela groaznic de la aparat, m-a trimis să lucrez și la spaliere. ”Cum? Că nici nu pot să mă țin!”. Când am ieșit apoi din sală i-am tras o înjurătură, dar n-a auzit-o foarte bine.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te