Ana Maria Popescu, medaliată cu argint la scrimă, la Olimpiada de Vară de la Tokyo, și-a cerut scuze față de ministrul Sportului, pentru că nu a vrut să dea mâna cu acesta la întoarcerea campioanei din Japonia.
„Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenți”, a scris sportiva.
Ana Maria Popescu a obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, un rezultat similar cu cel obținut în urmă în 2008, la olimpiada de la Beijing. Sportiva a declarat, după finala de la scrimă, că rezultatul a fost cauzat, printre altele, și de condițiile dificile de antrenament din România, în condițiile în care bugetul Federației Române de Scrimă a fost redus anul acesta de ministrul Sporturilor.
Citește și: Prioritățile lui Eduard Novak: baze sportive și tabere din Covasna, Harghita, Mureș. Ce face cu ele
Eduard Novak, la rândul său sportiv, a reacționat imediat și a afirmat că Ana Maria Popescu nu ar fi luat medalia de aur la JO de la Tokyo nici dacă bugetul federaţiei de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane de lei. Afirmația sa a scandalizat opinia publică din România.
Mai mult, la venirea în țară, Ana Maria Popescu nu a lăsat afirmațiile ministrului fără a fi taxate.
Joi, Ana Maria Popescu a revenit la sentimente mai bune și și-a nuanțat poziția.
„Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile și le mulțumesc celor care au înțeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai de grabă, strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții, dar care își dorește ca cei mici să nu mai fie nevoiți să parcurgă aceleași etape... lipsuri materiale, competiții ratate din lipsa de fonduri, echipamente obosite de vreme și alte obstacole care îi împiedică încă «din fașă» să-și atingă adevăratul potențial.
Mesajul meu rămâne același.
Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial! Dacă nu ne vom îngriji cum se cuvine de propria bucățică, nu vom reuși să fim mai buni! Dacă vom fi interesați de «capra vecinului», doar vom privi cu jind la cei care ajung în vârf! Și nu în ultimul rând, dacă nu vom avea curajul să visăm și îndrăzneala să acționăm, nu vom putea ști niciodată dacă am fi putut să realizăm ceea ce ne-am dorit!
Am spus-o în repetate rânduri... când dorința de performanță va fi mai mare decât orgoliile, sportul (și nu numai) va avea de câștigat! Și poate că acest episod este o lecție din care avem cu toții de învățat.
Și, DA, eu chiar îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020”, a scris Ana Maria Popescu, pe Facebook.
Eduard Novak: Mă doare să văd sportivii loviți
Cu două zile înainte, și ministrul Sportului a explicat declarațiile făcute la adresa Anei Maria Popescu.
„M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declarațiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obținută cu atâta muncă.
Știu ce greu se câștigă o medalie, știu câtă muncă e în urmă, câți ani de sacrificii și renunțări. Ca ministru, dar și ca sportiv, îmi pare rău că un astfel de moment, care trebuia să fie unul de fericire, este întunecat de un scandal de presă.
Nimic din cele declarate de mine nu a fost îndreptat împotriva Anei Maria Popescu, pentru care am toată aprecierea și admirația. Este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă, nu al celor șase luni de când sunt eu ministru.
Răspunsul meu la o întrebare legată de buget a fost interpretat și comentat ca un atac la adresa Anei. Citiți, vă rog, postarea mea din momentul câștigării medaliei! Aceea este declarația mea despre ea. Mă doare să văd sportivii loviți. Cuvintele dor mai mult decat faptele. Titlurile din ziare, așa cum a afirmat și Ana, dor și mai mult”, a scris Eduard Novak.