Alungat din România de un primar, Leonard Doroftei a produs primul campion la box pentru Canada

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.01.2023 - 10:18
Leonard Doroftei - Foto: Facebook

Marele campion la box Leonard Doroftei s-a mutat în Canada în urmă cu mai mulți ani după ce primăria orașului Ploiești nu i-a mai prelungit concesiunea pentru un spațiu unde avea un pub. Acum, antrenează campioni în altă țară.

SHARE

Stabilit de 3 ani în Canada, Leonard Doroftei, fostul deținător al centuri mondiale WBA la profesioniști, a început să antreneze, iar recent, Maurice Moussa, un elev de-al său, a cucerit titlul provinciei Quebec la categoria ușoară.

În urmă cu trei ani, Leonard Doroftei (52 de ani), fostul campion mondial WBA, a decis să se stabilească împreună cu familia în Canada, la Laval, o suburbie a Montrealului. Acolo unde și-a deschis o mică sală de antrenament, în garajul unui prieten, tot român, care deține o companie auto. Doroftei antrenează 60 de copii, potrivit gsp.ro

Citește și: Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei: Nu suntem în război cu ucrainenii!

Cum a plecat Doroftei din România

În 2019, „Moșu” a fost nevoit să-și închidă pub-ul pe care îl avea în Ploiești, din cauza problemelor făcute de autoritățile locale. 

Situat în centrul orașului, restaurantul avea clienți fideli și prin faima patronului. În 2017, Primăria Ploiești a decis să-i retragă autorizația de funcționare. Motivul: ar fi existat riscul seismic al clădirii în care se afla localul. Dar Doroftei a acuzat un complot și faptul că autoritățile locale voiau să îi ia spațiul comercial.

„După câte s-au întâmplat, dacă ar fi si dau timpul înapoi, nu aș schimba nimic. Clubul l-am închis de mult. M-au sufocat. Nu mi-au dat șansa să-mi revin, măcar. Ei știau din 1996 că acea clădire avea risc seismic, iar mie mi-au dat spațiul în 2005, iar în 2017 m-au dat afară. Sunt singurul care a plecat de acolo. Am încercat să lupt pentru investiţia mea, pentru spaţiul acela oferit pe 25 de ani şi unii m-au făcut cerşetor. Când un ploieştean a scris un articol prin care spunea că sunt cerşetor …  Atunci am simţit că e gata! Plec!”, a declarat Leonard Doroftei la un post de radio.

A fost nevoit să își mute barul într-un spațiu de la stadionul ”Ilie Oană”, dar care nu avea vad. În zilele cu meciuri de fotbal nu avea voie să vândă alcool. Profitul a scăzut. În plus, nu și-a putut recupera suma – sute de mii de euro – investită în pub-ul inițial.

Cine a fost Doroftei

Doroftei a fost campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg) între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003. Pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi.

Pe 31 mai, la București, Doroftei a luptat din nou împotriva lui Balbi și de data aceasta românul s-a impus în mod clar. A urmat apoi marele meci dintre Dorin și americanul Paul Spadafora, contând pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, la categoria semi-ușoară.

După o luptă dominată clar de român, cei trei judecători de ring au dat însă o decizie total greșită, cea de egalitate. Conform statisticii totalului de lovituri care și-au atins ținta, Doroftei a punctat de 344 de ori, în timp ce Spadafora numai de 259 de ori. Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat însă după ce românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te