Acum 37 de ani, pe 7 mai 1986, Steaua Bucureștia a câştigat, în premieră pentru o echipă din Europa de Est, Cupa Campionilor Europeni, aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla, Spania, învingând FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.
Comentariile lui Teoharie Coca Cozma vor rămâne pentru totdeauna în istorie: „Suntem finalişti, am câştigat cupa. Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti!”, „Apără Duckadam!”, „Lăcătuş trebuie să înscrie, Lăcătuş va înscrie!”, sau „Gabi Balint, omul nostru de gol!”.
Citește și: Cum trecem la mașini electrice: Plinul, în 3 ore la 60% din stații. Lipsesc pe drumurile secundare
Câteva mărturii făcute de-a lungul anilor de jucătorii de legendă ai Stelei
- Marius Lăcătuș: „Nu ştiu cum am ajuns în faţa punctului de la 11 metri. Erau deja patru penalty-uri ratate. Aş minţi dacă aş spune că am vrut să dau aşa, să trimit mingea sub bară. După ce am văzut că rataseră Loţi şi Miţi, mi-am zis că decât să apere portarul, mai bine o dau în bară sau în tribune. Am marcat, a fost bine pentru moralul nostru, am dat încredere jucătorilor care urmau să tragă, Balint şi Bărbulescu!”.
- Adrian Bumbescu: „7 mai, este o dată de referinţă în fotbalul românesc. 7 mai, înseamnă că nu am jucat fotbal întâmplător, am scris istorie. 7 mai, va rămâne pururea în inima suporterilor stelişti şi a românilor, în general!”.
Citeșteș și: Roboți și AI: Dezmembrarea și reciclarea mașinilor scoase din uz, noua provocare în industria auto
- Gabi Balint: „Numai eu ştiu cum îmi tremurau genunchii când mi-am luat elan! Am plecat şi nu m-am gândit la un colţ anume. Am simţit că portarul pleacă în stânga lui. Nu e un procedeu bun să priveşti portarul, să aştepţi. Apoi am ratat trei penalty-uri consecutive în campionat. Dar atunci, la Sevilla, s-a nimerit să fie! Târziu am realizat că suntem campionii Europei!”.
- Anghel Iordănescu: „Cu o seară înainte de finală am refuzat să intru pe teren. I-am spus lui nea Imi acest lucru. Am refuzat şi să execut eu penalty. Probabil că dacă se ajungea la a 11-a lovitură, eram forţat să execut şi eu. Trebuie să fiu sincer până la capăt, eu mă simţeam nepregătit pentru că nu mă antrenasem!”.
Mănuşile cu care Helmut Duckadam a apărat la Sevilla în 1986, expuse la Muzeul Fotbalului din București
Mănuşile cu care portarul Helmut Duckadam a apărat în 1986 patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua şi FC Barcelona sunt expuse din 28 aprilie 2023, timp de 5 luni, la Muzeul Fotbalului din Capitală. Acestea se află în proprietatea lui Valentir Voicu, un român stabilit în Canada.
"Mă bucur să revăd aceste mănuşi după 20 şi ceva de ani. Pe proprietarul acestor mănuşi nu îl cunoşteam, deşi e şi dânsul tot arădean. Înainte de a ajunge la dânsul, eu de-a lungul timpului am mai prezentat aceste mănuşi, unii au încercat chiar să ţină o licitaţie, mi s-au oferit în banii de azi cam 100 de lei, deci au fost perioade în care interesul pentru ele era 'foarte mare' să spun aşa.
Şi la un moment dat un prieten m-a ajutat să le pun la vânzare pe internet, iar domnul Voicu mi-a oferit atunci (n.r. - 2002) 3.000 de dolari. Acei bani m-au ajutat foarte mult, pentru că atunci tocmai îmi schimbasem apartamentul şi aveam nevoie.
Mă bucur că aceste mănuşi au ajuns la cineva care le apreciază. Un alt om poate ar fi încercat să le scoată la licitaţie să obţină o sumă importantă de bani. Dar cred că amintirea şi faptul că băiatul său e şi el portar în Canada au făcut să nu le vândă niciodată.
Mă bucur că Muzeul Fotbalului a reuşit să le aducă aici, pentru că ele reprezintă o mică părticică din istoria fotbalului, pentru că eu cu aceste mănuşi am apărat un singur joc, atunci, la Sevilla. Nu arată ele cel mai frumos azi, dar să nu uităm că au trecut 37 de ani, dar va fi o plăcere pentru cei care vor dori să le vadă", a declarat Helmut Duckadam.