Vouchere de 2.000 de lei de la guvern. Ce categorie de români primește acești bani pe card în curând

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 11:58
Vouchere Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Guvernul dă vouchere de 2.000 de lei unei categorii de români. Banii urmează să intre pe carduri zilele următoare. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis că a făcut deja plățile.

SHARE

Vouchere de 2.000 de lei vor primi zilele următoare o categorie importantă de români. Guvernul a anunțat că deja a făcut plățile și banii urmează să intre pe carduri zilele următoare. 

Tichetele pot fi folosite pentru cumpărarea unor bunuri de stringentă necesitate. 

Vouchere de 2.000 de lei de la guvern. Banii vor intra curând pe card

Este vorba despre româncele care urmează să dea naștere în anul 2023. Ele vor intra în posesia unor tichete sociale în valoare de 2.000 lei. Suma de bani va fi acordată sub formă de tichete pe suport electronic, pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis că a efectuat deja plăţile aferente trusourilor pentru nou- născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată ţara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în cursul zilelor viitoare. 

Ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş a transmis că, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) au acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaţionale.

”Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor.

Citește și: Vouchere de 300 de lei pentru Ziua copilului, de 1 iunie. Ce taxe, salarii și prețuri se modifică

Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare.

Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program.

Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru

 trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

120.000.000 de euro până în 2027. Cine primește banii

În perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro, mai precizează instituţia.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii:

-Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului;

-Mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;

-Mame aflate în situaţii de risc;

Citește și: Veste bună pentru femei. Se dau vouchere de 300 de lei. Vezi cum poți beneficia de ele

-Victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate;

-Mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile;

-Mame minore.

Potrivit Ministerului Investiţiilor, lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe

 suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

”Pot fi achiziţionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Conform listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi”, se arată în comunicatul Ministerului Investițiilor în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te