De câteva zile, guvernul dă anunțuri legate d eo nouă formulă de impozitare a pensiilor. În acest moment, pensiile se impozitează după o singură formulă.
Este vorba de impozitarea cu 10% din tot ceea ce depășește pensia de 2.000 de lei.
Vor fi pensiile impozitate progresiv după reclaculare? Anunț major al lui Ciolacu pentru pensionari
Ai 2.000 de lei pensie nu plătești im posit.
Ai 2.500 lei pensie, statul îți ia 50 lei impozit.
La 3.000 lei pensie, statul îți ia 100 lei pensie.
La 4.000 lei penmsie, statul îți ia 200 lei.
Ciiolacu a anunțat, zilele trecute, că această modalitate de impozitare se va schimba. Surse guvernmentale vorbeau de o crelștrere a praguluid e impozitare la 3.000 de ,lei. Altfel zis, nimeni să nu mai plăîtească impoizt dacă are pensie mai mică de 3.000 de lei.
Citește și: OFICIAL Se schimbă formula calcul a impozitului pe pensie. Pensionarii vor avea mai mulți bani
Impozitarea, după metoda salariului european
Ciolacu a revenit cu noi precizări din care lasă să se înțelegeaă că nu se mai gândește la o creștere a praguluid e impiztare. Ciolacu mizează pe o impozitare care să țină cont de puterea de cumpărare a pensionarilor.
"Nu, eu nu vreau să modific nimic. Eu vreau statul român să fie sustenabil şi predictibil. Dacă doriţi să continuăm discuţia pe colţul mesei şi când e an electoral sau când cineva doreşte să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine şi spune: domnule mărim de la 2.000 la 3.000. Eu vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se dezvoltă şi e sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv", a afirmat Ciolacu, în legătură cu modificarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei.
El a adăugat că, atunci când s-a stabilit un plafon de 2.000 lei, erau o anumită putere de cumpărare, o anumită inflaţie, anumite scumpiri, nu era criză energetică.
"Deci, trebuie, în funcţie de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcţioneze singur, nu să vină un prim-ministru să spună: domnule, ştiţi, m-am gândit eu să vă măresc. Nu, vine de la INS, e statistic, la fel ca la salariul minim. Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, cu sindicatele. Nu, e un mecanism şi acel lucru este predictibil, fiindcă, indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanţul în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi predictibilitatea, nu faci nimic, încercăm să găsim mecanismul cel mai bun", a explicat prim-ministrul.
Citește și: Cine sunt pensionarii obligați să dea sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare
Cele 4 criterii
Criteriile în calculul salariului minim european pe care Ciolacu vrea să le împruimute la impozitarea pensiilor sunbt:
(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(c) rata de creștere a salariilor;
(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
Concluzie: Toate aceste declarații și criterii ne îndreptățesc să credem că e posibil să nu mia existe un prag unic de impozitare a pensiilor și să treceme la o impozitare progresivă. Pensionarii cu pensii mari să plăîtească un procent mia mare ca impozit. deocamdată, sunt doar ipoteze.