VIDEO Testele de virginitate făcute la cerere, eliminate. Cum a avut succes campania „De Netestat”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.09.2023 - 14:10

Roxana Memetea vorbește despre succesul și importanța campaniei „De Netestat”, care a dus la scoaterea în afara legii a testelor de virginitate realizate la cererea persoanelor fizice, într-un episod cozy al podcastului ImagineU cu Ana Maria Bucura.

SHARE

Într-un nou episod cozy marca ImagineU, Ana Maria Bucura o are invitată pe Roxana Memetea, o femeie cu principii de viață valoroase, o fire intuitivă, ce a dobândit mai bine de 19 ani experiență de top management în domeniul publicității.

În cadrul podcastului institulat „Curajul de a fi tu schimbarea”, Roxana, Managing Partner la DDB România și Tribal Worldwide România, povestește în detaliu experiența de neuitat creată cu ajutorul campaniei „De Netestat”, care a reușit să transmită un mesaj vital despre drepturile fundamentale ale femeii în societatea de astăzi.

Citește și: Certificatele de virginitate la cerere nu mai pot fi elaborate la cerere. Se făceau 1.000 pe an

Ulterior, „De Netestat” s-a numărat printre câștigătorii celui mai mare festival de creativitate, Cannes Lions, și s-a finalizat prin scoaterea în afara legii a testelor de virginitate la cerere din instituțiile de sănătate din România - un lucru deloc ușor de obținut. 

Mai mult, în podcast, Roxana povestește despre provocările unui lider bun într-o industrie care nu doarme niciodată, despre creativitatea îmbinată cu pragmatismul noilor generații de tineri, precum și despre intuiția ca factor ce te poate împinge să faci cele mai bune alegeri și decizii pentru tine și pentru oamenii din jur. 

Nu în ultimul, Roxana Memetea vorbește despre feminitate, valori și credință.

Certificatele de constatare a virginității femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, interzise în România din mai 2023

Certificatele de constatare a virginității femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial în România, în mai 2023, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Justiției.

Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginității se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, și nu la cererea persoanelor fizice, așa cum s-a întâmplat până de curând.

Citește și: Povestea primei femei medic din România: Apreciată în Franța, respinsă la angajare în țara natală

Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială națională de eliminare legislativă a acestor certificări.

#DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiției online demarate, și a generat un puternic impact mediatic, la nivel național și internațional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaționale.

Până în mai 2023, în unitățile de medicină legală din România, se puteau efectua două tipuri de teste de verificare a virginității femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te