Vapingul țigărilor electronice va fi asimilat fumatului și interzis în spațiile publice închise

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2023 - 10:18
Vapingul țigărilor electronice va fi asimilat fumatului - Foto: Wikimedia/Ecig Click/CC BY-SA 2.0
Vapingul țigărilor electronice va fi asimilat fumatului - Foto: Wikimedia/Ecig Click/CC BY-SA 2.0

Vapingul țigărilor electronice va fi asimilat fumatului și interzis în spațiile publice închise din România. Asta stipulează un proiect legislativ iniţiat de către mai mulţi senatori. Inhalarea emisiilor eliberate de acestea se consideră că reprezintă fumat.

SHARE

Reglementările legale privind fumatul, inclusiv interzicerea acestuia în toate spațiile publice închise, se vor aplica și țigaretelor electronice, produselor din plante pentru fumat sau narghilelelor fără tutun.

Vapingul țigărilor electronice va fi asimilat fumatului

Proiectul de lege de la Senat modifică definiția fumatului, din Legea 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Definiția fumatului va deveni “inhalarea voluntară a emisilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor aprobate în scop medical”.

Pe de altă parte, proiectul definește și produsele similare produselor din tutun. Astfel, prin produs similar celor din tutun se va înţelege un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare şi scop cu produsele din tutun pentru fumat, cum ar fi dispozitivele destinate fumatului, dar fără a se limita la țigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat ori narghileaua fără tutun.

Citeşte şi: Fumătorii din România, printre cei mai „vânați” de către autorități. Un viciu mai ieftin în Europa

Acum, potrivit legislației din domeniu, prin fumat se înțelege doar inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe.

Legea 349/2002 interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, astfel că și utilizarea de țigări electronice va fi considerată fumat și va fi interzisă în spațiile publice amintite.

În plus, se va interzice în mod expres vânzarea către minori, pe lângă produsele din tutun, și a produselor similare, adică inclusiv a țigărilor electronice. Prin proiectul de față se urmărește, de asemenea, și interzicerea reclamei, promovării și a campaniilor de sponsorizare pentru toate produsele din tutun, inclusiv pentru țigările electronice.

Citeşte şi: Studiu: „Bufnițele”, cei activi noaptea, predispuse la fumat și consum de alcool

Este vizată interzicerea utilizării țigărilor electronice în spațiile publice închise și promovarea acestora, deoarece, potrivit inițiatorilor, “nivelurile de nicotină și gudron sunt aproape similare cu cele din țigările din convenționale.

Studiile in vitro arată că inhalarea produselor de tutun încălzit determină remodelare bronșică, cresc stresul oxidativ și inflamaţia bronșică. Impactul asupra funcției endoteliale vasculare este similar cu cel al țigărilor convenționale, conform Avocatnet

Produsele din tutun încălzit sunt înalt adictive și carcinogene”. Propunerea nu e nici pe departe nouă, un proiect similar fiind retras de inițiatori, în martie, la câteva săptămâni de la punerea lui în dezbatere.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te