Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.04.2024 - 12:18
Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport - Foto: MApN
Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport - Foto: MApN
Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport - Foto: MApN

Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport. Doar 40% dintre cele peste 5.000 de posturi de soldaţi, scoase la concurs la MApN au fost ocupate.

SHARE

Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport. Doar 40% dintre cele peste 5000 de posturi de soldaţi scoase la concurs la MApN au fost ocupate de cei ce au dat examen.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a prezentat luni, statistici legate de procesul de recrutare şi selecţie a celor peste 5000 de posturi de soldat profesionist scoase recent la concurs.

Un sfert dintre candidaţii la concursul pentru MApN nu au trecut de proba Sport

Datele oficiale arartă că doar 40% dintre posturi au fost ocupate, deşi pentru fiecare loc a fost o concurenţă de 1,3 candidaţi. Unu din cinci candidaţi înscrişi la concurs este femeie.

După prima probă, cea de evaluare fizică, 24% dintre candidaţi au fost respinşi. Alţi 18% dintre cei care doreau să fie soldaţi profesionişti nu au trecut de evaluarea psihologică.

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist, la momentul angajării, este de 4.399 de lei

„Statul Major al Apărării a analizat în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi” anunţă MAPN, conform News.ro.

Citeşte şi: Alertă la baza Mihail Kogălniceanu! Mai multe drone au zburat în apropierea unității. Reacția MApN

Conform statisticilor prezentate de minister, au fost scoase la concurs 5.093 de posturi de soldat, pentru care s-au prezentat 6.448 de candidaţi, dintre care 20% femei.

Cu toate că numărul candidaţilor l-a depăşit pe cel al posturilor scoase la concurs, doar 2.626 dintre candidaţi au fost declaraţi admişi, cifra reprezentând 40% din numărul celor prezenţi la concurs.

Conform datelor MApN, aproape un sfert, 24% dintre candidaţi, au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs.

Citeşte şi: Angel Tîlvăr, întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec. Ce au discutat

Dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe, 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie).

Foto: MApN

Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m).

Cei respinşi sunt sfătuiţi să mai facă sport

O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, transmit oficialii MApN.

Reprezentanţii ministerului le recomandă celor respinşi „efectuarea unei perioade de pregătire şi îmbunătăţire a performanţelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potenţială angajare în sistemul care are astfel de cerinţe, ci şi pentru un stil de viaţă mai armonios din punct de vedere fizic”.

Aceştia rămân optimişti cu privire la obiectivul de creştere a numărului militarilor şi anunţă că în luna mai începe o nouă campanie de recrutare.

Obiectivul general MApN este realizabil

„Valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil.

În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei Apărării Naţionale rămâne un obiectiv subsidiar.

Foto: MApN

Acesta poate fi îndeplinit prin derularea în acest an a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.”, se arată într-un comunicat al MApN.

Venituri consistente

Potrivit datelor oficiale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 de lei (format din soldă lunară netă, în valoare de 3.345 de lei, şi valoarea normei de hrană, de 1.054 de lei).

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 de lei (format din soldă lunară netă, în valoare de 4.711 lei, şi valoarea normei de hrană, de 1.054 lei). Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.082 de lei (format din soldă lunară netă, în valoare de 4.082 de lei, şi valoarea normei de hrană, de 1.054 lei).

La solda lunară şi norma de hrană se adaugă norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată, pentru cumpărarea unei locuinţe).

Aici, chiar au sens indemnizaţiile

De asemenea, există şi o indemnizaţie de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale etc., specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.

Angajator sigur

„Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă.

Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale.

De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului”, menţionează MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te