Un nou beneficiu pentru unii pensionari. Care sunt cei care se vor bucura de el?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.11.2023 - 21:09
Unii pensionari vor avea parte de un nou beneficiu Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Unii pensionari vor avea parte de un nou beneficiu. O propunere legislativă ce a fost depusă la Senat vrea să vină în sprijinul seniorilor, atunci când merg la cumpărături.

SHARE

Dincolo de mărirea pensiilor, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, unii pensionari se vor bucura și de un alt tip de sprijin. Este vorba despre o propunere care privește accesibilitatea locurilor de parcare pentru pensionari. Măsura este susținută într-un proiect legislativ ce a fost depus la Senat.

Un nou beneficiu pentru unii pensionari

Pensionarii care se deplasează la cumpărături cu mașina vor avea posibilitatea să-și găsească mai ușor loc de parcare. 

„Proiectul de lege supus dezbaterii și adoptării are în vedere protejarea persoanelor vârstnice aflate în situații speciale, care necesită o formă de protecție specifică, mai ales în cazurile de aglomerație.

Concret, propunem adoptarea unui act normativ privind accesibilitatea locurilor de parcare pentru pensionari, care să reglementeze că un procent de 10% din numărul total al locurilor de parcare ale marilor lanțuri de magazine să fie destinat pensionarilor”, se scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Ce se mai spune în document

Citește și: Când vor primi românii pensii mărite cu 40%. Ministrul Muncii a făcut anunțul oficial

„Necesitatea promovării acestei inițiative legislative a rezultat din realitatea conform căreia persoanele în vârstă întâmpină dificultăți reale atunci când își caută un loc de parcare în spațiile special amenajate ale hipermarket-urilor.

Mai ales pensionarii cu probleme de sănătate se confruntă cu o stare acută de disconfort, iar, de cele mai multe ori, nu primesc niciun fel de sprijin din partea celorlalți cetățeni”, se mai arată în documentul respectiv.

Citește și: Care sunt cele două categorii sociale ale căror pensii se înjumătățesc? Cum au fost păcăliți?

Autorii menționează că este vorba despre o discriminare pozitivă în rândul celor vitregițid e soartă.

„Această formă de discriminare pozitivă, propusă prin prezentul proiect de lege, este justificată nu doar de conduita comunitară din ţara noastră, unde, din nefericire, avem destule exemple negative, dar şi de nevoia instituirii unor reguli concludente în ceea ce înseamnă însănătoşirea comportamentului social cotidian.

Fără îndoială, avem nevoie de respectarea codului bunelor maniere, precum şi de folosirea, pe scară largă, a unor gesturi uzuale de politeţe şi deferenţă în favoarea persoanelor în vârstă mai ales în situaţiile care impun acest lucru în spaţiile publice”, arată proiectul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te