Aproape 3.200 de persoane cu dizabilităţi au primit vouchere pentru tehnologia asistivă, iar prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 de euro la 7.000 de euro, a anunţat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), Monica-Violeta Solomie, la o conferinţă de specialitate, scrie Agerpres.
Aceasta a arătat că intenţia este şi de a lărgi gama de tehnologie, care va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte, inclusiv celor care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie.
Cine sunt românii care ar putea primi vouchere de 7000 de euro
„Tocmai am încheiat unul dintre proiectele care a vizat angajabilitatea, creşterea angajabilităţii persoanelor cu dizabilităţi.
Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins.
În unele situaţii indicatorii au fost mai mult decât 100% atinşi, în altele mai puţin.
Culmea, indicatorul cel mai puţin atins a fost cel al adaptării locului de muncă.
Doar cinci angajatori de la nivel naţional au solicitat şi au obţinut finanţare pentru adaptarea locului de muncă, deşi locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menţinerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilităţi.
De ce spun că proiectul a fost totuşi unul de succes?
Citeşte şi: Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare. Ce trebuie să știe părinții și elevii
Pentru că pentru prima oară s-au acordat vouchere şi s-a decontat tehnologia asistivă atât de necesară persoanelor care întâmpină bariere de mediu, bariere de comunicare, bariere în informaţie.", a spus Monica-Violeta Solomie.
Sistemul acesta a fost - şi rămâne în continuare - unul dintre cele mai puţin finanţate, slab finanţate din sistemele de asistenţă socială.
Chiar dacă sumele par mari, atunci când împarţi sumele pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare persoană, constaţi că acele sume reprezintă extrem de puţin.
Gândiţi-vă că o indemnizaţie la gradul grav nu ajunge la valoarea de 600 lei pe lună, iar cazurile se înmulţesc cu fiecare lună.
În astfel de situaţii, categoric a trebuit să ne uităm spre oportunităţile pe care comunitatea le poate asigura", a continuat Solomie.