Țara în care românii pot fi plătiți și în timpul în care se pregătesc pentru job. Proces câștigat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.08.2023 - 14:25
Muncă la calculator Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Un angajat a dat în judecată compania la care lucra pentru că nu l-a plătit pe perioada în care se pregătea pentru job. Acesta lucrează la call-center și a cerut bani pentru minutele de dinaintea începerii programului efectiv de muncă, timp în care deschidea aplicațiile necesare.

SHARE

Angajații trebuie plătiți și pentru timpul alocat pregătirii, a decis o instanță din Olanda după ce un angajat al unui call-center a dat compania la care lucra în judecată și a câștigat procesul.

Instanța a obligat angajatorul să-i plătească aproape 3.000 de euro. 

Țara în care românii pot fi plătiți și în timpul în care se pregătesc pentru job. Proces câștigat

 Indiferent de domeniul în care activează, angajații investesc o anumită perioadă de timp în pregătirea pentru programul lor de lucru, în funcție de meserie.

Dar acest interval de timp nu este întotdeauna luat în considerare în cadrul calculului salarial. Recent, însă, a fost luată o decizie în instanță după ce un angajat a decis să ia atitudine și să acționeze în judecată compania la care lucra. Rezultatul? A câștigat procesul!

Un call-center trebuie să-și plătească angajații pentru cele zece minute necesare pentru a-și porni sistemele și pentru a se conecta, și nu numai atunci când încep să efectueze sau să primească apeluri la ora 9 AM, conform Ziarul Românesc

Instanța de la Haga a pronunțat această decizie într-un caz introdus de un angajat împotriva call-centerului Teleperformance din Zoetermeer, Olanda.

Potrivit angajatului, a trebuit să înceapă să facă apeluri la ora 9 dimineața, ceea ce i-a impus să se prezinte la serviciu mai devreme pentru a-și pune sistemele online și să se autentifice acolo unde era nevoie. Dar Teleperformance nu l-a plătit pentru acel timp de pregătire în timp ce lucra activ pentru companie.

Instanța a decis că Teleperformance trebuie să plătească bărbatul pentru timpul de pregătire de 10 minute, datând de la începerea angajării: adică 2.900 de euro.

Ce se va întâmpla acum

Hotărârea poate avea consecințe majore pentru Teleperformance și alte call-centeruri din Olanda. În plus această decizie ar putea fi adoptată și de instanțele altor țări.

Teleperformance, o multinațională franceză, are în prezent aproximativ 3.600 de angajați în Olanda, potrivit NOS. Deci decizia ar putea-o costa milioane de euro.

Elly Heemskerk de la sindicatul FNV este încântată de verdict. Ea crede că decizia va provoca agitație mult dincolo de centrele de apeluri. Potrivit acesteia, din ce în ce mai mulți angajați se plâng de timpul petrecut la serviciu, dar neplătit. „Gândiți-vă, de exemplu, la oamenii care trebuie să se schimbe sau să pornească un sistem. Schimbarea hainelor face, de asemenea, parte din timpul de lucru”, a declarat ea.

Sindicatul ar prefera să se stabilească compensații colective decât să fie nevoit să lupte în instanță pentru fiecare dintre aceste cazuri. Dar tot le-a cerut membrilor să se prezinte dacă au povești similare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te