Strigătul unei mame cu doi copii: „Ei își dau pensii speciale, dar iau de la gura unor copii?”

DE Alexandra Lupascu | 06.09.2023 - 16:30
Strigătul unei mame cu doi copii: „Ei își dau pensii speciale, dar iau de la gura unor copii?” Foto: scoala9.ro (fotografie cu caracter ilustrativ)

Revoltă în rândul părinților, dar și al organizațiilor care susțin drepturile copiilor cu privire la proiectul de metodologie lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației care omite orfanii de un singur părinte din categoriile de beneficiari ai burselor sociale.

SHARE

Revoltă în rândul părinților, dar și al organizațiilor care susțin drepturile copiilor cu privire la proiectul de metodologie lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației care omite orfanii de un singur părinte din categoriile de beneficiari ai burselor sociale.

Din noul an școlar, elevii orfani, cu un singur părinte decedat, vor primi bursă socială,  condiționată, însă, de venitul minim.

Ioana este văduvă de aproape cinci ani. A acceptat cu greu să vorbească despre cât de injustă i se pare această măsură, dat fiind faptul că a rămas singură cu doi copii minori în întreținere, scrie observatorulph.ro

 Nu vrea că băieții ei să fie supuși bullying-ului, de aceea și-a exprimat amărăciunea insistând asupra protecției anonimatului.

„Ambii copii învață la școli din Ploiești. Sunt copii buni, nu mă dezamăgesc. Își văd de școală, sunt liniștiți. Mi-am pierdut soțul din cauza unei boli incurabile.

Îi cresc singură, mă mai ajută părinții mei. Cel mare a intrat acum la liceu, clasa a IX-a, iar cel mic e clasa a VI-a. Am rate la bănci cu care am rămas să mă descurc singură.

Am un salariu de care trag de la o luna la alta, lucrez în comerț, am puțin peste venitul minim.

Citește și: Profesori prinși copiind la Examenul de titularizare 2023. Ce se va întâmpla cu ei acum

Nu e ușor, bursa socială de 400 de lei pe care o luau copiii mei anul trecut ne ajuta. Acum se face 300 de lei, am înțeles.

E nevoie de rechite, haine, mâncare, nu mai zic de alte lucruri pe care orice copil și le dorește. Faptul că nu vor mai primi acești bani este dezamăgitor. 

Așa face statul român economie? Nu e suficientă durerea? Ei își dau pensii speciale și iau de la gura unor copii, care dacă au un singur părinte decedat și nu pe amândoi, cum vine, sunt cazuri …fericite?

Asta e țara, din păcate”, a povestit femeia.

Rămân fără ajutor

Practic, respectivul copil va fi beneficiar al ajutorul acordat de stat, în funcție de venitul părintelui supraviețuitor, care nu trebuie să depășească salariul minim pe economie.

Măsura este considerată „o metodă cinică de a face economie la buget, dat fiind faptul că „acei copii care își pierd un părinte fac parte din familii care se confruntă cu sarcini financiare bruște, neplanificate, cea mai importantă fiind pierderea unei surse de venit, aspecte care nu sunt luate în considerare în acordarea burselor sociale standard”, spun cei de la Organizația „Salvați Copiii”.

Rată mare de sărăcie

Potrivit datelor EUROSTAT și ale Institutului Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari rate de sărăcie persistentă din Uniunea Europeană în familiile cu copii (20,3%), în special în rândul familiilor monoparentale (33,7%).

„Copiii care provin din familii în care unul dintre părinți a decedat au deja o vulnerabilitate crescută.

Dacă în cazul familiilor monoparentale, celălalt părinte poate fi în continuare prezent în viața copilului, chiar dacă nu locuiește în aceeași casă, ceea ce oferă un anumit nivel de stabilitate emoțională și financiară, copiii care au pierdut un părinte nu mai au această sursă potențială de stabilitate. 

Citește și: PNL îl va susține pe Marcel Ciolacu care își asumă „Legile austerității”. Au fost puse și condiții 

Ei trebuie să se adapteze la o nouă realitate în care părintele decedat nu va mai fi niciodată prezent.

Acest lucru exercită un impact profund asupra stării lor emoționale și poate genera sentimente de insecuritate pe termen lung.

Mulți dintre copii au nevoie de consiliere psihologică specializată pentru a face față pierderii unuia dintre părinți, ceea ce înseamnă costuri suplimentare”, au precizat cei de la „Salvați Copiii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te