Eurodeputatul Dan Motreanu a dat o veste bună, așteptată de mulți, pentru o categorie anume de români: vor primi, direct pe card, cel puțin 1.000 de lei ajutor de la Stat, ajutor care va intra cel târziu în anul 2027.
Statul oferă cel puțin 1.000 de lei unei categorii de români! Ajutorul se virează până în 2027
Potrivit cele mai recente postări ale lui Motreanu pe Facebook, fericiții români care vor primi suma mai sus menționată sunt fermierii care dețin ferme mici și mijlocii.
Eurodeputatul Dan Motreanu a făcut și o simulare a subvențiilor oferite fermierilor români pentru plățile pe suprafață, despre care a spus, în detaliu, următoarele:
”Fondurile europene reprezintă un sprijin esențial pentru fermierii români, contribuind la dezvoltarea agriculturii.
Din 2007 până în prezent, fermierii români au primit peste 40 de miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC), suplimentați cu fonduri naționale, totalizând investiții de 50 de miliarde de euro în agricultură.
Fondurile au fost utilizate pentru achiziționarea de echipamente moderne, creșterea productivității, diversificarea culturilor și dezvoltarea zonelor rurale.
Contribuția PAC 2023-2027 la dezvoltarea agriculturii din România este semnificativă.
România este pe locul șase la nivelul UE din cele 27 de state membre, primind o contribuție totală PAC de 14,9 miliarde de euro, la care se adaugă aproape un miliard din fonduri naționale.
Sume mai mari primesc doar Franța, Spania, Germania, Italia și Polonia.
În 2023 am obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români.
Am solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune, eliminând mai repede diferențele dintre statele membre.
Cuantumul subvențiilor în România crește treptat de la 96,47 euro/hectar în 2023 la 103,06 euro/hectar în 2027.
În perioada 2023-2027, se acordă sprijin redistributiv suplimentar de 52,2 euro/hectar pentru fermierii mici și mijlocii care dețin la 50 de hectare.
Tinerii fermieri (până în 40 de ani) beneficiază de un sprijin adițional de 48 euro/hectar.
Astfel, o fermă mică sau mijlocie poate ajunge să primească 155,5 euro/hectar, iar pentru tinerii fermieri această sumă crește la 203,5 euro/hectar.