După înghețarea sau tăierea mai multor beneficii pentru români, o anumită categorie de persoane poate accesa și în 2025 vouchere.
Persoanele complet sănătoase pot merge să doneze sânge și anul acesta deoarece vor beneficia de aceleași facilități ca și în trecut.
Pe lângă faptul că pot salva mai multe vieți, donatorii vor primi și în 2025 o adeverință pentru transport, redus cu 50% pe transportul public.
Singurele vouchere care nu s-au tăiat de la stat în 2025. Primești zile libere, transport și bani
De asemenea, ei beneficiază și de o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/ facultate.
Citește și: Veste proastă, pentru bogații României. Marile averi, impozitate progresiv
Principalul motiv pentru care foarte mulți donatori merg la centre este faptul că primesc bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârșitul anului, iar o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare).
Donarea de sânge durează doar câteva minute. Specialistul îți recoltează 420 – 450 ml de sânge (o cantitate mică, față de volumul sanguin circulant de cinci litri).
În ce condiții se dau voucherele
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
să ai o stare generală fizică și psihică bună;
să ai greutatea >/= 50 kg;
să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
Procedura este simplă și implică anumiți pași.
„În vederea donării trebuie să te prezinți la fișierul centrului de transfuzie, cu buletinul, în original. La centrul de transfuzie ți se întocmește o fișă și ți se cere să completezi un chestionar, iar prin semnarea lui îți dai consimțământul că vrei să donezi. Apoi ți se prelevează sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei și RH-ului. Ulterior ți se face consultația medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, cântărirea.
Citește și: Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?
Urmează verificarea chestionarului și completarea fișei cu istoricul medical. Abia apoi medicul decide dacă ești eligibil pentru donarea de sânge”, se arată în documentele Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași.