Un număr de peste 3.000.000 de români iau tichete de masă de la angajați. Dintre aceștia 1.300.000 de angajați muncesc la stat. Restul de aproape 2.000.000 de angajați care iau tichete de masă lucrează la privat.
Când s-ar putea mări valoarea tichetelor de masă pentru 3.000.000 de angajați? Estimări pentru 2025
Este vorba de peste 50% din toți angajați din România.
Citește și: 400 lei în plus la salariu după adoptarea venitului minim european. Cine ia banii și din ce lună?
Acești angajați au primit o creștere consistentă a tichetelor de masă în numai 6 luni.
Modificările au stabilit valoarea unui tichet de masă la 35 lei pe zi începând cu 1 august 2023 și la 40 lei pe zi începând cu 1 ianuarie 2024.
Astfel, valoarea tichetelor de masă a crescut cu 240 lei pe lună în doar 6 luni. Dacă, în medie, un angajat lucrează 24 de zile, din august până în ianuarie, tichetele de masă au crescut cu 10 lei.
Vestea poate mai puțin bună este că, în 2024, inflația va fi de 7%.
Citește și: 260 lei în plus la pensie după creșterea pragului de impozitare. Care pensionari iau acești bani?
Potrivit surselor Newsweek România, valoarea tichetelor de masă va fi înghețată în anul 2025.
Cum se dau tichetele de masă
Tichetele de masă se acordă angajaților lunar, ca alocaţie individuală de hrană. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.
Cadrul legal pentru procedura de acordare a tichetelor de masă este stabilit prin intermediul Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaţilor de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul. Unitățile emitente sunt unități autorizate de Ministerul Finanţelor Publice pentru a emite bilete de valoare. Prin urmare, dacă intenționezi să oferi angajaților tichete de masă, trebuie să închei un contract cu o unitate emitentă care este autorizată să emită aceste bonuri valorice și care este obligată, potrivit legii tichetelor de masă, să ia măsurile necesare pentru asigurarea circulaţiei biletelor de valoare în condiţii de siguranţă.