Scutire la plata impozitului și la asigurările de sănătate pentru o categorie de români. Cine sunt?

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2024 - 08:05
Scutire la plata impozitului și la asigurările de sănătate pentru o categorie de români. Cine sunt? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Scutire la plata impozitului și la asigurările de sănătate pentru o categorie de români. Cine sunt? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Scutire de la plata impozitului și pentru asigurările de sănătate pentru o categorie de români asta prevede o propunere legislatică care are șanse goarte mari să fie adopătată oficial.

SHARE

O categorie de români ar urma să nu mai plătească impoi0zt pe venit și să fie scutiți de la plata asigurărilor de sănătate. Impozitul pe venit este foarte mare în România. 

La un venit brut de 3.700 de lei (salariul minim brut) un român ia în mână doar 2.300 lei net. Statul îi ia peste 1.400 de lei. Dacă românul câștigă un salariu brut mai mare, statul îi ia o sumă și mai mare.

Scutire la plata impozitului și la asigurările de sănătate pentru o categorie de români. Cine sunt?

În România, CAS este în valoare de 21,25% din salariul brut, iar CASS, în valoare de 10%, se percepe indiferent de valoarea salariului.

CASS reprezintă asgurările sociale de sănăttate și sunt obligatorii dacă vrei să fi îngrijit gratuit în spitalele de stat.

Citește și: Cine sunt românii care au primit 750 lei ajutor în luna martie? Pe ce pot fi cheltuiți banii?

Astfel, propunerea legislativă vizează părinții persioanelor cu handicap accentutat în perioada în care copilul se află în îngrijirea acestora.

În acest moment, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutitete de plata impozitului pe venit și de plata CASS.

Părinți, scutiți de impozit și de CASS

Scutirea părinților se va aplica pentru veniturile obținute din:

activități independente, realizate în mod individual și/ sau într-o formă de asociere;

venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

salarii și asimilate salariilor;

pensii;

Părinții nu vor mai plăti nici CASS de “părinţii, tutorii sau reprezentanţii legali ai minorului cu handicap grav sau accentuat, pe perioada în care îl au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere”.

Indemnizația de handicap a fost majorata din 1 martie 2024, odată ce Indicele Social de Referință va crește cu rata medie anuală a inflației. Pentru anul 2022, rata anuala a inflației, potrivit INS , este de 13,8%.

Citeşte şi: Ce categorie de români va primi 1.500 lei de la stat? Pentru ce se acordă și pe ce pot fi folosiți

Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere.

Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu.

Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant și/sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat”, a anunțșat Minsiterul Muncii la început de an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te