Scandal la Iași pe marșul LGBTQ, avizat de CL. Edilul Chirica se opune, cerându-le „să fie discreți”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.10.2021 - 14:34
Cosmin Grădinariu, de la Rise Out, a anunțat că îi va face plângere penală primarului Chirica. Sursă imagine: Rise Out

Primul marș gay organizat la Iași anul acesta este contestat puternic de primarul orașului Mihai Chirica, care susține, într-un comunicat, că este „un amestec nepotrivit în viața spirituală”. Marșul are deja aprobarea CL, conform unui document publicat pe site-ul primăriei.

SHARE

Asociația Rise Out, organizatoarea marșului, și Asociația Accept vor face o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Mihai Chirica.

În această după-amiază, la Primăria Iași va avea loc o întâlnire între organizatori și primarul Chirica. 

Citește și: Managerul spitalului ars din Constanța, numit pe vremea lui Mazăre. Spitalul, căpușat din 2011 | Newsweek Romania

Vineri, de la ora 17.00, ar trebui să se organizeze primul marș LGBTQ în Iași. Marșul a primit deja aprobarea Consiliului Local, însă nu și pe cea a primarului Chirica, conform unui document publicat pe site-ul Primăriei Iași, pe care îl puteți consulta AICI

Marșul a fost aprobat în CL în data de 29 septembrie 2021, pentru „1 octombrie, în intervalul 17.00 - 19.00, pe spațiul public din fața Casei de Cultură a Studenților - Bulevardul Independenței - Str. Elena Doamna - Str. Anastasie Panu - Palatul Culturii”. 

Citește și: EXCLUSIV Comisia Europeană admite că PNRR este încă secret: Încurajăm România să publice documentul | Newsweek Romania

Joi, Primăria Iași a publicat, pe Facebook, un comunicat care susține că: „Primarul Iașului a cerut să fie evitat orice amestec nepotrivit în viața spirituală a orașului în zona Ștefan cel Mare și Sfânt atât din motive de pandemie, cât și datorită profilului populației și numeroaselor alerte venite din partea unor cetățeni care se împotrivesc acestor manifestări. Având în vedere faptul că pe 1 octombrie este o manifestare religioasă importantă ortodoxă, pentru a evita orice posibil incident, Primarul Municipiului Iași consideră că organizarea unui marș LGBTQ nu este potrivit, nu va semna aprobarea unui asemenea marș și va reanaliza acest subiect după Sărbătorile Iașului”. 

Anterior, și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a publicat un comunicat în care a susținut că „în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașiului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat. Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției”. 

Edilul Chirica: „Nu cred că va fi o problemă dacă vor reuși să fie discreți”

Contactat de Newsweek România, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a susținut că „nu este emis nici un document legat de acest marș”, iar că cererea Pride Out, organizatoarea marșului, a fost reanalizată care  și că „nu crede că va fi o problemă dacă vor reuși să fie discreți”. 

„Încă nu este emis un document legat de acest marș. S-a reanalizat cererea lor în contextul trecerii Iașului în context pandemic roșu. De asemenea, s-a așteptat reglementarea CNSU legat de marșuri, care practic și acum lasă interpretare. În rest, ii asigur de întreaga mea deschidere pentru a le apăra o viață normală, fără conflicte stradale și fără a stimula ura în spațiul public a unei majorități religioase față de o minoritate sexuală!”, a spus Chirica, contactat de Newsweek România. 

Primarul Chirica a mai susținut că „nu am semnat până acum nici un document referitor la acest marș!” și că „Nu cred ca va fi o problema dacă vor reuși sa fie discreți”. Întrebat dacă totuși se va ține marșul, dacă oamenii nu vor fi amendați, edilul a susținut că „nu le vrea nimeni răul, doar liniște și securitate!”. 

Citește și: Părinții speriați de recordul infectărilor COVID nu își pot retrage copiii de la școala față în față | Newsweek Romania

Organizatorii marșului îi fac plângere penală lui Chirica pentru abuz în serviciu, iar marșul va avea loc 

„Am primit avizul în Comisia de Avizare a Adunărilor Publice, răspunsul lui este ilegal, îi vom face plângere penală pentru abuz în serviciu pentru discriminare. Noi vom face marșul astăzi”, a declarat, vineri, pentru Newsweek România, Cosmin Grădinariu, președintele asociației Rise Out. 

Asociația Rise Out a arătat, într-un comunicat de presă, că a transmis prima solicitare pentru organizarea unui marș pentru 30 septembrie, însă le-a fost refuzată solicitarea de către Primăria Iași, pe motiv că se desfășoară alte două evenimente. În schimb, pentru 30 septembrie, data inițială la care au vrut să organizeze marșul, a primit aprobare un marș al „Tinerilor Ortodocși”. 

În cele din urmaă, Rise Out primit avizul Comisiei din cadrul primăriei pentru data de 1 octombrie, aviz pe care primarul Chirica a scris „refuz”. 

„La data de 31.08.2021 Asociaţia Rise OUT a transmis, potrivit Legii nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, prima notificare către Primăria Iaşi, în vederea organizării evenimentului Ride for Pride pentru data de 30 septembrie. La data de 08.09.2021, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice de la nivelul Municipiului Iaşi a respins solicitarea organizaţiei LGBTQ, pe motiv că în perioada 11 septembrie - 01 octombrie 2021 pe traseul indicat se mai organizează încă două evenimente, «Bun venit la UAIC», organizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, respectiv Festivalul Familiei, organizat de Mitropolia Moldovei.

Citește și: FOTO & VIDEO Al treilea incendiu devastator la ATI COVID în nici un an. Nimeni nu plătește niciodată | Newsweek Romania

Având în vedere că această Comisie de avizare a respins solicitarea Rise OUT de a organiza adunarea publică Ride for Pride, fără o discuţie prealabilă cu organizatorul evenimentului, la data de 10.09.2021 Rise OUT a transmis o revenire către Primăria Iaşi pentru organizarea unei noi comisii pentru a găsi împreună cele mai bune alternative pentru organizarea evenimentului. Primăria Iaşi nu a oferit vreun răspuns la revenirea Rise OUT, astfel că organizatorii au decis să transmită o nouă notificare la data de 20.09.2021, pentru organizarea Marşului Iaşi Pride.

La data de 23.09.2021, organizatorii au fost prezenţi în Comisia de avizare, ajungând la un acord asupra traseului şi a modalităţii de desfăşurare a adunării publice. Cu toate că există avizul favorabil al Comisiei, iar la data de 29.09.2021 a fost transmisă o dispoziţie de aprobare pentru desfăşurarea Marşului Iaşi Pride, Primarul Mihai Chirica a semnat « Refuz ». Este important de menţionat însă că la data de 30 septembrie, cu o zi înainte de Marşul Iaşi PRIDE, a fost aprobat Marşul Tinereţii al Asociaţiei Tineretului Ortodox Român”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te