Comisia Europeană a aprobat legea pensiilor care prevede creșteri și de 100%.
Newsweek a scris că unii pensionari nu vor primi bani la recalcularea pensiilor, în timp ce alții vor avea o pensie dublată. Cei mai norocoși sunt pensionarii care au muncit mult peste 25 de ani pe salariul minim. Dezavantajați sunt cei care au lucrat în condiții grele ori s-au pensionat repede.
S-au găsit banii pentru creșterea pensiilor și cu 100%. Care a fost poziția Comisiei Europene ?
Citește și: De ce unii pensionari nu iau niciun ban la recalculare, iar altora le dublează pensia? Cine sunt?
Într-o postare făcută, marți, pe contul de Facebook, premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Comisiei Europene de a aproba eliminarea plafonului pentru pensii de 9,4% din PIB ce era prevăzut în angajamentul inițial luat de guvernul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Marcel Ciolacu a anunțat eliminarea plafonului de cheltuieli cu pensiile din PNRR
„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070.
Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”, a scris prim-ministrul.
Citește și: Legea pensiilor, adoptată. Care sunt cele mai importante modificări? Cu cât cresc pensiile?
Ciolacu a subliniat faptul că acest lucru va permite mărirea veniturilor pensionarilor și pe viitor, lucru ce ar fi fost imposibil în condițiile existenței acelui plafon maximal de 9,4% din PIB dedicat cheltuielilor cu plata pensiilor.
„Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării.
Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, a mai adăugat prim-ministrul.
Comisia Europeană a aprobat schimbările aduse prin noua lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor a fost votată, luni, de Camera Deputaților. Noul act normativ aduce mai multe schimbări majore în acest domeniu. Cei aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de la 1 ianuarie 2024 de o mărire de 13,8%.
Citește și: Legea pensiilor: Află în ce an și la ce vârstă vei ieși la pensie. Cât timp trebuie să cotizezi ?
În schimb, în luna septembrie 2024, doar circa 3 milioane de pensionari vor primi o nouă creștere a veniturilor, odată cu modificarea modalității de calcul a pensiilor.
Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro, document care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, a informat Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene (MIPE), conform Agerpres.
Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii.